To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciek oleju

Anonymous - 25-01-2012, 13:41

wonsz, dostaniesz te uszczelki u japaneze komplet około 60 zł, przy okazji możesz wymienić uszczelki pod deklami bo i tak jedna robota. nie szarpie Ci na gazie ?
m6riano - 25-01-2012, 14:48

wonsz napisał/a:
Czym to może być spowodowane?

http://i.imgur.com/n8Hxp.jpg

ładnie ci już daje...;-)

koliber124 - 27-01-2012, 20:55

witam
wycieki oleju mam i ja. Kiedy kupiłem auto zauważyłem wycieki, więc wymieniłem uszczelki pokrywy, filtr oleju, zlikwidowałem wyciek spod korka. Nadal gdzieś ten olej się sączy. Po dłuższym postoju widać świeżą plamkę na betonie o średnicy 2cm. Mechanik zarzekał się że uszczelka głowicy jest spoko. Zaślepkę głowicy też sprawdzałem jest ok. Więc skąd jeszcze?
A tak na marginesie po przejechaniu około 2tyskm musiałem dolać 300 ml oleju. Czy to normalne w tych autach?
pozdr

major - 27-01-2012, 22:41

koliber124 napisał/a:
Więc skąd jeszcze?

może cieknie spod uszczelnienia wału po stronie rozrządu, ja tak mam u siebie.
U siebie dolewam około 800ml na 10 tyś

komarsnk - 27-01-2012, 22:47

A miskę masz suchą? U mnie jest spocona i też muszę dolać 300ml między zmianami, tylko że u mnie nie ma śladu na postoju. Przy najbliższej będę musiał w końcu zrzucić tą miskę i uszczelnić silikonem.
koliber124 - 27-01-2012, 23:34

major napisał/a:
koliber124 napisał/a:
Więc skąd jeszcze?

może cieknie spod uszczelnienia wału po stronie rozrządu, ja tak mam u siebie.
U siebie dolewam około 800ml na 10 tyś

...mechanik twierdził że wszystko sprawdził jedynie wskazał na uszczelki pokrywy

[ Dodano: 27-01-2012, 23:37 ]
komarsnk napisał/a:
A miskę masz suchą? U mnie jest spocona i też muszę dolać 300ml między zmianami, tylko że u mnie nie ma śladu na postoju. Przy najbliższej będę musiał w końcu zrzucić tą miskę i uszczelnić silikonem.

miska i okolice były spocone od samego początku. Myślę że będę musiał od strony kanału wyczyścić misę i w miarę możliwości okolice dopiero wtedy ustalić skąd cieknie. Bo jak na razie to zlewa się wszystko w jedną całość... :evil:

jaker - 20-03-2012, 14:58

Witam,
Mechanik mi zdiagnozował wyciek pod pokrywą zaworów, usługę wymiany uszczelek wycenił na 200 zł oraz same uszczelki po ok. 95 zł za szt. Czy taki wyciek oprócz ubytku oleju może powodować jakieś inne negatywne skutki, bo przy moim rocznym przebiegu jak policzyłem o wiele bardziej opłaca mi się dolewać oleju niż zapłacić 400 zł?

radek79 - 20-03-2012, 15:21

jaker napisał/a:
usługę wymiany uszczelek wycenił na 200 zł oraz same uszczelki po ok. 95 zł za szt.

w intercarsie bez zniżek jedna kosztuje 50zł , myślę że za 100zł znajdziesz mechanika co ci wymieni

Jarcev - 20-03-2012, 19:07

Wiem ze załozyłem temat o wyciekach oleju ale przeszedł troche na pokrywe bo to tez wyciek :D własnie założyłem uszczelke na pierwszą komore ( elring w intercarsie 55 zł szt ) i teraz pytanie czy gdzies jest opisane ja zabrac sie za drugą , co krecic zeby wyciagnac kolektor ;) na tej drugiej nie widze wycieków a pierwsza była poprostu słabo dokręcona ale juz wymienie ta drugą jak kupiłem :) a 200 zł?? to 6 śrub i 15 minut roboty z pierwszą a druga troche wiecej - ile , zobacze
fj_mike - 20-03-2012, 22:34

jaker, poszukaj innego mechanika :wink:

Jarcev napisał/a:
elring w intercarsie 55 zł szt

Za 60zł z uszczelkami świec w all-parts.pl

jaker - 20-03-2012, 22:55

fj_mike, już od roku szukam porządnego mechanika i znaleźć nie mogę:)
Co do uszczelek to mówił o oryginalnych twierdząc, że nie ma dobrych zamienników, prawdą to jest?

fj_mike - 20-03-2012, 22:56

jaker napisał/a:
Co do uszczelek to mówił o oryginalnych twierdząc, że nie ma dobrych zamienników, prawdą to jest?

Oryginalne są sporo droższe.

jaker - 20-03-2012, 23:48

Mówił, że ok. 95 zł tylko teraz głowy nie dam czy chodziło mu o oryginały czy japońskie zamienniki, ale na 100% chodziło o japońce.
Krzyzak - 21-03-2012, 06:55

jaker napisał/a:
i znaleźć nie mogę:)
sprawdź Maretzky z tego forum - warsztat jest w W-wie
fredfm - 21-03-2012, 12:10

Jarcev napisał/a:
Wiem ze załozyłem temat o wyciekach oleju ale przeszedł troche na pokrywe bo to tez wyciek :D własnie założyłem uszczelke na pierwszą komore ( elring w intercarsie 55 zł szt ) i teraz pytanie czy gdzies jest opisane ja zabrac sie za drugą , co krecic zeby wyciagnac kolektor ;) na tej drugiej nie widze wycieków a pierwsza była poprostu słabo dokręcona ale juz wymienie ta drugą jak kupiłem :) a 200 zł?? to 6 śrub i 15 minut roboty z pierwszą a druga troche wiecej - ile , zobacze

Akurat wczoraj to robiłem więc mam jeszcze świeże wiadomości:) Potrzebujesz klucz nasadowy 12 i 10, do tego przedłużki i najlepiej grzechotkę. i po kolei:

1. Ściągnij rurę dolotową z przepustnicy (1).
2. Odepnij wszystko od przepustnicy, pozostaw sobie tylko linkę gazu. Bałem się ją odpiąć:)
3. Odkręć elektorzawory (2) będziesz miał swobodny dostęp do jednej z tylnich śrub trzymających kolektor.
4. Odkręć czujnik temeperatury (3), przewód masowy (6) i uchwyt trzymający przewody (4)
5. Odkręć śruby trzymające kolektor (czerwone strzałki) z przodu masz ich 7, z tyłu jest jedna za elekrozaworami i dwie za przepustnicą. Wszystkie klucz 12.

Po tej operacji śmiało możesz podnieść kolektor, rób to w miarę delikatnie żeby nie uszkodzić uszczelki. Po ściągnięciu połóż sobie jakąś szmatę na odsłoniętych cylindrach, żeby Ci coś przypadkiem w nich nie wylądowało :)

Wymiana samej uszczelki pod pokrywą zaworów z tyłu wygląda dokładnie tak samo jak z przodu... Po wymianie pozostaje tylko złożenie wszystkiego w odwrotnej kolejności :] Przy składaniu przeczyść uszczelkę kolektora i płaszczyzny które uszczelnia jakimś rozpuszczalnikiem. Nie dawaj żadnego silikonu przy składaniu..

Powodzenia!!