[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Filtr powietrza - układ dolotowy.
Janek_W - 22-02-2014, 12:09
Lucas123w, dzięki za tę stronę, dzięki numerom z niej doszedłem że faktycznie jest wersja filtra "For dusty environments".
tyku - 22-02-2014, 12:24
Janek_W, Ja uważam, że w środowiskach o dużym zapyleniu to raczej powinno się częściej wymieniać filtr, a nie naklejać na niego gąbeczki, ale może to jest jakiś nowy patent.
Mniejszy przepływ powietrza, dłuższa praca przepływomierza
Janek_W - 22-02-2014, 15:55
tyku, też nie przemawia do mnie ten patent, szczególnie że ta gąbka nie przykrywa nawet całego filtra tylko jego środkową cześć... Zrobię tak jak piszesz, wymienię go na inny
Lucas123w - 22-02-2014, 19:57
Janek_W, możesz nawet przymulić delikatnie Lancera tym filtrem, mniejsza dawka powietrza będzie go męczyć
.swat. - 05-04-2014, 18:07
Lucas123w napisał/a: | Wymieniłem filtr na wkładkę K&N i jest normalnie, dźwięk od 3tyś obr faktycznie już nie taka wiertarka tylko bardziej przyjemny dla ucha
Jeśli chodzi o przyspieszenie z niskich obrotów to nie odczuwam większych zmian.
Dalsze obserwacje zrobię jak wybiorę się w jakąś dłuższa trasę. | I jak tam wrażenia po prawie roku użytkowania? Ja właśnie kilka dni temu dokonałem zakupu tego filtra (K&N) i stwierdzam, że silnik faktycznie złapał więcej powietrza. Wkręca się szybciej na niższych biegach i mam wrażenie jakby był dynamiczniejszy. Filtr który posiadałem od kilku miesięcy (Filtron) był czysty i nie wynika to z powodu jego zabrudzenia). Co do dźwięku zmiany są niewielkie, ale faktycznie na wyższych obrotach zniknął efekt wiertarki, teraz jest subtelniej
Jakby co naprawdę polecam, ja czaiłem się prawie rok i nie żałuję !!!!!!!!!!
Lucas123w - 05-04-2014, 20:37
Po roku jest delikatnie zabrudzony przy samym wlocie. Faktycznie na 1 i 2 biegu z niskich obrotów lepiej się wkręca i czuć delikatnie większą dynamikę.
Start na jedynce jest obłędny i jak na fabrycznym nigdy nie zrywał przyczepności to teraz trakcja odpala się dosyć często przy starcie na maksa
Odczucie przy samej zmianie biegów jest taka że obroty nie spadają, tylko od razu lecą w górę co skutkuję lepszym przyśpieszeniem. Przez pierwsze dni po zmianie miałem problem bo auto szarpało, możliwe że było to uwarunkowane złym, zbyt późnym odpuszczaniem sprzęgła, kwestia przyzwyczajenia. Teraz jak zmieniam z 4 na 5 z obrotów ok 4 tyś to jest jeszcze takie dociśnięcie w fotel, wg. mnie na plus.
Pytanie ile przepływomierz powietrza wytrzyma taką zwiększoną dawkę powietrza.
Po roku użytkowaniu jestem z tego K&N zadowolony.
.swat. - 06-04-2014, 18:04
Tak usłyszałem w serwisie, że gdy nie będzie się za mocno gazować ( gdy poniesie nagle fantazja Ralliart) to nic złego się nie stanie. Jest to dedykowany, wręcz stockowy filtr do tego modelu.
Lucas123w - 06-04-2014, 19:03
.swat., swojego Lancera co jakiś czas kręcę po 6 tyś tak co by się nie zamulał, trasa do pracy to taki eko driving Matizy, maluchy i inne gady mnie wyprzedzają ostatnimi czasy. Droga z pracy to już jest pełna dynamika i odmulanie i wtedy K&N się nadzwyczaj dobrze sprawdza
Uwex - 07-04-2014, 16:29
Koledzy- jeśli kogoś interesuje ten K&N- to w IC za okazaniem karty MM kosztuje 195 zł.
.swat. - 08-04-2014, 00:08
Dla tych co nie mają karty MM to w Motointegratorze jest po 202 zł
prosto - 08-04-2014, 13:16
ja za ten filtr dalem 200zl bez zadnej karty itp po prostu zamawiając u mojego mechanika ktory to wymianiał oleje filtry itp, oczywiscie paragon i oryginalne pudelko wszystko dostalem jedyny minus tego filtra to zwiekszone spalanie u mnie gdzies okolo +0,5-1L
czy ktos czyscił ten filtr ? u mnie mija pierwszy sezon uzytkowania wiec przydalo by sie przeczyscic... (swoja droga ciekawe jak to z tym ze filtr ma przezyc milion mil wg producenta:) )
tyku - 08-04-2014, 14:00
prosto, http://knfilter.pl/KN_Filter_Clean_PL.htm
Nie zauważyłem wyższego zużycia paliwa po roku użytkowania.
Lucas123w - 08-04-2014, 19:10
prosto napisał/a: | minus tego filtra to zwiekszone spalanie u mnie gdzies okolo +0,5-1L |
U mnie po ok. roku średnie spalanie na tym samym poziomie.
Czyszczenie jest zalecane co 80 tyś przebiegu.
Link do instrukcji czyszczenia filtra.
.swat. - 09-04-2014, 10:56
prosto napisał/a: | jedyny minus tego filtra to zwiekszone spalanie u mnie gdzies okolo +0,5-1L
| I ja zauważyłem, że bierze gdzieś o pół litra więcej, przyjrzę się jeszcze dłużej, ale co stwierdziłem KULTURA PRACY SILNIKA zdecydowanie poprawiła się. Auto w tracie przyśpieszania na niskich biegach rusza się żwawiej a silnik chodzi ciszej i łagodniej.
Jest jak nowy
A że może weźmie trochę więcej paliwka? Za taki komfort- nie ma sprawy
Greku1410 - 09-04-2014, 19:46
Mi się wydaje że dobrze utrzymany filtr (w sensie w czystości) się wiele więcej nie różni od takiej wkładki
Poza tym co myślicie o czymś takim zamiast wkładki?
http://foto.mtuning.pl/al...M-CB-014_07.jpg
|
|
|