To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Żarówki diodowe w domu.

Bizi78 - 24-10-2012, 20:24

1. Tym, że przy 12V może zepsuć się dodatkowo zasilacz :wink: .
2. Taśmy led już są nawet na 230V :D .
3. Power ledy mają kiepski kąt świecenia, może lepiej pójść w stronę tańszych smd.

bastek - 24-10-2012, 20:29

i nawet dodam 1a. ten zasilacz się grzeje...
plecho1 - 26-10-2012, 08:13

Jeśli zasilacz jest OK, to nie powinien się grzać, 1A przy 12V to około 12W. A w tych na 230V też jest wbudowany układ zmniejszający napięcie więc też tak jakby zasilacz.
RalfPi - 26-10-2012, 08:38

plecho1 napisał/a:
Jeśli zasilacz jest OK, to nie powinien się grzać, 1A przy 12V to około 12W. A w tych na 230V też jest wbudowany układ zmniejszający napięcie więc też tak jakby zasilacz.

Zależy od objętości zasilacza - 12W w 1cm^3 :D
czy 12 W w 0.5dm^3 ;)

bastek - 29-10-2012, 14:28

bastek napisał/a:
mam tylko przoblem z czujką-z kanluxu - jak się załączy, to świecą żarówki, ale jak wyłaczy prąd na linii, to diody świecą słabiutko (a miernik pokazuje brak przepływu prądu)... .

jest odpowiedź
czujka ma zakres 40-400 W. 9 ledów do ok. 15 W, za mało
po wymianie 1 leda na 35 W halogen - hula jak powinno :)

ps ale i tak zosatnie wersja lekkie swiecenie/mocne świecenie :)

Marcino - 29-10-2012, 15:59

bastek napisał/a:
bastek napisał/a:
mam tylko przoblem z czujką-z kanluxu - jak się załączy, to świecą żarówki, ale jak wyłaczy prąd na linii, to diody świecą słabiutko (a miernik pokazuje brak przepływu prądu)... .

jest odpowiedź
czujka ma zakres 40-400 W. 9 ledów do ok. 15 W, za mało
po wymianie 1 leda na 35 W halogen - hula jak powinno :)

ps ale i tak zosatnie wersja lekkie swiecenie/mocne świecenie :)

Mam to samo z kontaktami podwietlanymi, są dwa tzw schodowe. 3 LEDY po 1.9w się lekko jarzą. Podobno pomaga załozenie kondenstora, ale musze to sprawdzić. Jak miałem energooszczędną to te mrugała lekko.

Co dziwne, w korzytarzu obok mam dwa podobne systemy przechodnie z podświetleniem i tam nie mam takiego efektu słabego świecenia, niezależnie od ilości ledów czy 6szt czy 1szt, kontakty z podśiwtleniem te same.

bastek - 29-10-2012, 18:41

marcino, mam 2 typy czujek
kanlux merge jq-o
kanlux marid jq-l

merge ma w parametrach do 1200 W
marid - 40 do 400
przykolejnym piwie mnie to zastanowiało, więc śrubowkręt w łapę- i zgdadza się

merge mam w 2 miejscach, w 1 3 ledy, w drugim 11 ledów. działa Ok - włacza/wyłacza

marid miałem w 2 miejscach - 9 ledów na schodach, 5 ledów w suficie. oba działały nie tak (tzn ledy "wyłączone" świecą tak, ze jest jasno). o ile na schodach to fajny efekt, o tyle przedpokój odpada. wymieniłem na schodach 1 leda na 35 W halogen (na próbę, łatwiej się dostać do schodowych :) , 35W +8x2W= 51 W, i jest OK

zjawisko indukcji, o którym pisaliśmy wcześniej - też jest, ale to widać leciutko punkty, nie daja one nic światła - kropki na suficie

marrok - 03-12-2012, 21:45

a powiedzcie jak wygląda sprawa z halogenem z czujką ruchu montowanym przed domem ?
Mam tam żarówkę 80W którą z chęcią bym z zmienił na coś takiego

halogen led

Wacham się jednak z kilku powodów:
- jaką żywotność na włączanie i wyłączanie mają takie halogeny
- czy kont świecenia stosunku do zwykłej lampy nie jest za mały
- i jaka będzie realna oszczędność na tej zamianie

Mam pieska, który lata w nocy po podwórku i zapala sobie lampę by widniej mieć...
coby nie powiedzieć chytry jest :mrgreen: ale ja płacę :finga: , przechodzę powoli na ledy w domu i rozważam też wyminę tego światła na zewnątrz....

Jak macie jakieś sugestię z chęcią poczytam

RalfPi - 04-12-2012, 07:49

W mojej opinii nie ma znaczenia - dioda ma strukturę półprzewodnikową.. tak jak procesory - procesorom nie przeszkadza 3GHz, więc LED'owi nie przeszkadza 0.01Hz ;)

Tak w teorii - jest jeszcze przetwornica - ale tutaj też jest jakiś tranzystora + kilka elementów pasywnych (+ pewnie transformator) - w mojej opinii powinno być spoko.

PS Zapytaj jaką dają gwarancję na ten "halogenowy led" ;) Dla mnie wygląda jak Czajnis Disajn.
Pozdrowienia!

[ Dodano: 04-12-2012, 07:55 ]
A co do oszczędności to zależy jaką moc miała poprzednia(/bieżąca) żarówka i jak długo świeciła (średnio) w ciągu dnia.
1kWh = 60gr(ma podrożeć rzekomo - i tutaj należy wspierać polską energetykę atomową i węglową też...)
więc 50zł(koszt zakupu) to jakieś 100kWh. Więc przy różnicy mocy 50W.. mamy jakieś 2'000h - co przy 1h dziennego świecenia to jakieś 6 lat.. A przy 6h dziennego świecenia jakiś rok.
Sam sobie odpowiedz czy warto - znając życie warto :)
Bo moc zainstalowanej obecnie żarówki to pewnie jakiś 100W albo i więcej..
Tylko niepokoi mnie dość mała moc LED'a... czy nie będzie za ciemno??
Pozdrowienia!

PS Sprawdź ile daje lumenów - moja 60W/10W daje około 550lm, ale ma pełen kąt świecenia.

rezon - 04-12-2012, 14:49

marrok napisał/a:
jaką żywotność na włączanie i wyłączanie mają takie halogeny
w praktyce ok. 2-3 lata. Mam trochę poinstalowanych i właśnie zacząłem wymiany zasilanych 230V. Padają nie same diody a układy zasilania - w teorii nie powinno im szkodzić wyłączanie, w praktyce szkodzi. Jeśli jest możliwość to chyba lepszym rozwiązaniem jest montaż lamp 12V i oddzielnego zasilacza. Z tych nie padła mi na razie ani jedna.
marrok napisał/a:
czy kont świecenia stosunku do zwykłej lampy nie jest za mały
kĄt świecenia zależy od lampki - mam zarówno 90st. jak i 120, 150st.
RalfPi - 04-12-2012, 17:37

I tu właśnie jest problem z wahaniami napięcia w sieci.. nie wiem dlaczego układ jest aż tak czuły.. ale jest - nie znam dokładnie topologii układu zasilania więc nie będę się wypowiadał kategorycznie..
IMO samo włączanie/wyłączanie nie szkodzi - taka moja opinia.
Pozdrawiam.

elektryk - 04-12-2012, 21:33

Co do dziwnego świecenia się LEDów to u mnie ono się też objawia, ale jako świecenie samego luminoforu w LED. LED dużej mocy na biało nie świeci sama struktura półprzewodnikowa ale jest tam dodatkowo luminofor który zamienia ultrafiolet w światło białe, przez to żarówki świecą "ładniejszą barwą". Jeśli żarówka była długo wyłączona to nie świeci, jeśli zapalę i wyłączę to przez jakiś czas się jakby żarzyła.
Krzyzak - 05-12-2012, 08:35

elektryk napisał/a:
LED dużej mocy na biało nie świeci sama struktura półprzewodnikowa
żaden led nie świeci światłem widzialnym z półprzewodnika - barwę kształtuje filtr w którym złącze p-n jest zabudowane
elektryk - 05-12-2012, 09:37

Krzyzak napisał/a:
elektryk napisał/a:
żaden led nie świeci światłem widzialnym z półprzewodnika - barwę kształtuje filtr w którym złącze p-n jest zabudowane
Barwa "podstawowa" diody LED zależy głównie od składu półprzewodnika (w przypadku diód czerwonych, zielonych i żółtych jest różnica w domieszkowaniu, w przypadku diod niebieskich jest użyty półprzewodnik o wyraźniej innym składzie), wpływa to także na napięcie przewodzenia diody LED (czerwone mają wyraźnie niższe napięcie od zielonych i żółtych). Oczywiście filtr jako taki istnieje, jednak ze względu na sposób generacji światła w złączach półprzewodnikowych jest ono monochromatyczne, więc nie ma po co dodawać filtrów.
W przypadku diod białych gdzie światło składa się z wielu długości fali, większość nowoczesnych diod składa się z diody niebieskiej i "filtra" najczęściej z jakieś odmiany granatu syntetycznego (YAG) który konwertuje światło niebieskie na szersze widmo światła które jest "biało-podobne".

Tomek - 05-12-2012, 10:01

elektryk napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
elektryk napisał/a:
Barwa "podstawowa" diody LED zależy głównie od składu półprzewodnika (w przypadku diód czerwonych, zielonych i żółtych jest różnica w domieszkowaniu, w przypadku diod niebieskich jest użyty półprzewodnik o wyraźniej innym składzie), wpływa to także na napięcie przewodzenia diody LED (czerwone mają wyraźnie niższe napięcie od zielonych i żółtych). Oczywiście filtr jako taki istnieje, jednak ze względu na sposób generacji światła w złączach półprzewodnikowych jest ono monochromatyczne, więc nie ma po co dodawać filtrów.
W przypadku diod białych gdzie światło składa się z wielu długości fali, większość nowoczesnych diod składa się z diody niebieskiej i "filtra" najczęściej z jakieś odmiany granatu syntetycznego (YAG) który konwertuje światło niebieskie na szersze widmo światła które jest "biało-podobne".

dokładnie
kolor świecenia zależy od składu półprzewodnika
kolor oprawki diody nie ma znaczenia, jest użyty tylko w celu ułatwienia identyfikacji, co jest co
przynajmniej tak mnie uczono