To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej-montaż

plecho1 - 26-05-2011, 18:39

W swoim poprzednim aucie taki automat zrobiłem z dwóch przekaźników i wysterowałem z czujnika ciśnienia oleju, kiedy gaśnie kontrolka ciśnienia zapalają się światła dzienne. Bardzo prosta konstrukcja tylko trzeba odnaleźć przewód biegnący do kontrolki oraz + ze stacyjki i kabel od postojówek.
Student - 27-05-2011, 07:51

Wysterujcie poprzez kontrolkę od ładowania.
Są gotowe moduły za całe 20zł do zapalania automatycznego świateł, instalka prosta i szybka, moduły mają różne funkcje np. odprowadzanie do domu itd.
Ja do Cari założyłem prosty który ma przełącznik , włączony/wyłączony i zapomniałem o manetce świateł.

matti_04 - 27-05-2011, 08:16

ElemenT tak jak mówisz jeden przekaźnik i dwie lampy (+) na jedną nóżkę, pobór prądu jest bardzo mały więc nie przeszkadza to niczemu.
krzychu - 27-05-2011, 09:16

ElemenT napisał/a:

krzychu: z tym modułem "seryjnym" mi też włączają się po stacyjce, a nie po silniku, więc chyba żadna różnica

No to albo jest po prostu niezgodny z normą DRL albo był uszkodzony...

ElemenT - 20-07-2011, 12:40

Wywaliłem ten moduł automatyczny i zastąpiłem przekaźnikiem wg instrukcji matti_04.

W końcu światła nie migają i wszystko jest cacy :)

rkowalcz - 21-07-2011, 12:51

Jak byłem na przeglądzie w ASO Lis pod koniec czerwca to spytałem się o światła do jazdy dziennej do lancera - odpowiedz nie ma. Ale koleś od razu dodał że nowe modele rocznikowe mają mieć razem światła do jazdy dziennej i przeciwmgłowe.
Pytałem się jak to jest z zakupem i montażem, to powiedział że mogę przywieźć swoje światła, a oni je zamontują i przeprogramują komputer (nie mam przeciwmgłowych) za około 200zł.
To byłoby chyba najlepsze rozwiązanie. Po przekręceniu kluczyka świecą się do jazdy dziennej cały czas, a światła mijanie włączam pokrętłem przy kierownicy (nie mam czujnika zmierzchu).
Tak więc może warto się wstrzymać z kombinowaniem na własną rękę i zobaczyć czy tak będzie :) .

olosoft - 21-07-2011, 13:11

Mnie by najbardziej urządzało posiadanie świateł do jazdy dziennej i przeciwmgielnych równocześnie. Mam przeciwmgielne i szkoda mi je wyrzucać.
rkowalcz - 21-07-2011, 13:28

w nowych rocznikach w jednej obudowie maja znajdować się światła do jazdy dziennej i przeciwmgłowe (przedzielone na pół), więc przeciwmgłowe trzeba by wyrzucić.
olosoft - 21-07-2011, 13:32

rkowalcz napisał/a:
w nowych rocznikach w jednej obudowie maja znajdować się światła do jazdy dziennej i przeciwmgłowe (przedzielone na pół), więc przeciwmgłowe trzeba by wyrzucić.

Tak czy siak załatwiało by to sprawę. Miałbym jedne i drugie. Nie chodziło mi o sam fakt posiadania ale o to, że dokładając dzienne musiałbym się pozbyć świateł przeciwmgielnych. Niedługo mam 2 przegląd więc zgłębię temat przy okazji.

rkowalcz - 21-07-2011, 20:51

ok, czekam na info czy nie zostałem wprowadzony w błąd bo opcja dziennych i przeciwmgłowych w jednym bardzo mi odpowiada :D
Trik - 21-07-2011, 21:20

Możliwe że mają zamiar wprowadzić system z ASX. Ale tam w jednym kloszu są dwie żarówki i nie jest on fizycznie podzielony, po prostu poniżej żarówki PM jest żarówka do dziennych. Przy okazji jeśli ktos nie wie to żarówka do dziennych w ASX kosztuje w ASO ok 130pln. :lol:
ElemenT - 22-07-2011, 12:54

Tyle co zestaw LED świecących o niebo lepiej niż jedną żaróweczka.
Tak czy siak, w nowej wersji jak będzie takie coś to nikt nie będzie kombinował. W starych nie było, ja nawet halogenów nie miałem, więc żadna różnica.

W poprzednim aucie montowałem halogeny by ładniej samochód wyglądał - używałem z 3 razy może...

Silverrr - 22-07-2011, 23:49

A ja to chcę takie! :toothy7: http://automoglow.com/forum/showthread.php?tid=18

o tu tu tu :D http://www.slickcar.com/d...sp#.TinwymFRZsA

gzesiolek - 23-07-2011, 12:53

Silverrr, na swieta Bozego Narodzenia jak znalazl... ;)

Choc zwykle biale ledy na dolnej krawedzi bez innych bajerow mi by spasowaly...

mazin - 23-07-2011, 13:52

Wystarczy rozebrać lampę, wkleić diody, popodpinać "na pająka" a z bezbarwnego silikonu walnąć znaczek homologacji w górnej części klosza ;-)