Nasze Miśki - PowerWagon II
Jogurt - 10-05-2011, 21:15
następny marzy mi się outek II z zaturbioną benzyną i 4x4 ale patrząc na jakość colta i gala to strach myśleć co robią teraz.
Anonymous - 10-05-2011, 22:02
Jogurt, zobaczysz, za kilka lat wszyscy zaczniemy przesiadać się na Galanty E3x
Jogurt - 10-05-2011, 22:07
kuzi napisał/a: | Jogurt, zobaczysz, za kilka lat wszyscy zaczniemy przesiadać się na Galanty E3x | hahaha, ale w sumie takim 2.0 16V 4wd,4ws to bym nawet dziś nie pogardził
Jogurt - 15-06-2011, 23:27
w temacie ucichło a u gala trochę się działo. na pierwszy ogień poszedł żyjący włąsnym życiem zegarek. został rozebrany, poprawiłem 2 peknięte luty, odgiąłem pin od ściemnienia wyświetlacza po włączeniu świateł. z tutorialem z forum poszło szybko i sprawnie.
potem przyszła kolej na aku. stary odmówił współpracy i zagościł Baren. wg znajomej prowadzącej sklep z akumulatorami jest lepszy niż centra futura. zobaczymy w zimę.
przy okazji kontroli filtra powietrza okazało się że gal ma założony filtr K&N. kupiłem zestaw do mycia i naolejania. filtr nie był bardzo brudny, zestaw za 49pln powinien wystarczyć na 4krotny serwis filtra.
w all-parts zamówiłem irydowe świece denso. dzisiaj późnym popołudniem zabrałem się za ich wymianę. tutaj również bardzo pomocny był tutorial z forum
myślałem że gorzej to pójdzie a po 2,5h swiece były zmienione, umyty kolektor, zawór egr i przepustnica,wszystko poskładane i gal zagadał. krótka runda i wszystko jest ok. zobaczymy czy sie poprawiło bo wypadały mu zapłony na wolnych czasem. co sądzicie o tych świecach? przerwa wyraźnie większa, leciutko wypalone elektrody. kolor jasno brązowy na wszystkich - to akurat bardzo mnie cieszy. na foto kolektor przed myciem. w sumie nie było tam dużo syfu. najbardziej oblepiony był zawór egr.
pierwsza trójka:
i druga:
ucieszył mnie fakt że pod drugim deklem jest suchutko, to samo na uszczelniaczach świec.
pozatym kupiłem kpl rozrząd + paski i klocki na tył. mam nadzieję że rozrząd uda się wymienić w sobotę bo za tydzień gal będzie nas wiózł nad morze. (wkońcu urlop ) temu zbliża się 80kkm po wymianie w aso mitsu i wolę nie ryzykować bo zmieniany był 06.2004
co do spalania to waha się między 10 a 11 litrów. większość miasto. ciekawy jestem ile spali na trasie po wszystkich wymianach.
w sumie mechanicznie to bedzie na tyle. na drugą część wakacji trzeba się będzie wziąć za konserwację. brunox 0,5l już kupiony. tylko teraz trochę chęci i czasu.
Hugo - 15-06-2011, 23:35
Jogurt napisał/a: | odgiąłem pin od ściemnienia wyświetlacza po włączeniu świateł | Który to, bo po dzisiejszej walce z wahaczem nie mam siły szukać...
Jogurt - 15-06-2011, 23:40
Hugo,
http://imageshack.us/phot...p1000715dt.jpg/
fotka z tutoriala sveno
robertdg - 15-06-2011, 23:41
Jogurt napisał/a: | temu zbliża się 80kkm po wymianie w aso mitsu i wolę nie ryzykować bo zmieniany był 06.2004 | Ehem, że tak nieśmiale powiem, ten rozrząd powinien byc wymieniony 2-3 lata temu, wiesz to wkońcu guma i się starzeje, trudno, że nie osiągnął przebiegu, ale wiek to już nadto, do świec też pewnie nikt od nowości nie zaglądał.
Jogurt - 15-06-2011, 23:49
robertdg, właśnie dlatego chce go zmienić przed trasą. w sumie ciśnienia nie miałem bo od zakupu zrobiłem 2kkm ale jego czas nadszedł.
Owczar - 15-06-2011, 23:54
Wymiana rozrządu w 2,5 raczej nie należy do przyjemnych. Miejsca tyle, że nie ma jak ręki włożyć.
sveno - 16-06-2011, 00:03
jeeee nareszcie komuś się przydał tutek co za świece kupiłeś? IK20 czy VK20? no i czym czyściłeś kolektor? Masz TCL? Nie ma z nim problemów po czyszczeniu?
Krzyzak - 16-06-2011, 06:34
Owczar napisał/a: | Wymiana rozrządu w 2,5 raczej nie należy do przyjemnych. Miejsca tyle, że nie ma jak ręki włożyć. |
pozwolę sobie na dygresję, że w porównaniu do 2.4 GDI to miejsca jest pod dostatkiem
deejay - 16-06-2011, 09:47
Krzyzak napisał/a: | Owczar napisał/a:
Wymiana rozrządu w 2,5 raczej nie należy do przyjemnych. Miejsca tyle, że nie ma jak ręki włożyć.
pozwolę sobie na dygresję, że w porównaniu do 2.4 GDI to miejsca jest pod dostatkiem |
o Carismie 1.8 GDi nie wspomnę
Jogurt - 16-06-2011, 15:54
sveno napisał/a: | co za świece kupiłeś? IK20 czy VK20? | IK20
sveno napisał/a: | czym czyściłeś kolektor? | kupiłem 3 spraye do czyszczenia przepustnic i zchodziło bardzo fajnie, jedynie egr musiałem wydrapać najpierw
sveno napisał/a: | Masz TCL? Nie ma z nim problemów po czyszczeniu? | niestety nie mam, ciekawe jak się będzie jeździć w zimie.
sveno napisał/a: | jeeee nareszcie komuś się przydał tutek | masz u mnie browar
Owczar napisał/a: | Wymiana rozrządu w 2,5 raczej nie należy do przyjemnych. Miejsca tyle, że nie ma jak ręki włożyć. |
Krzyzak napisał/a: | w porównaniu do 2.4 GDI to miejsca jest pod dostatkiem | heh, zobaczymy jak to pójdzie, załatwiam wjazd do warsztatu w którym pracuje kumpel to może z podnośnikiem i porządnymi narzędziami jakoś to pójdzie. ile taka operacja trwa średnio ?
Anonymous - 16-06-2011, 16:18
Jogurt napisał/a: | sveno napisał/a: | Masz TCL? Nie ma z nim problemów po czyszczeniu? | niestety nie mam, ciekawe jak się będzie jeździć w zimie. |
Mi przyzwyczajenie się do takiego sporego momentu przenoszonego na jedną oś w zimowe dni zajęło ok. 100km, no ale spalanie sięgnęło zenitu - 16.99l/100km. Po dwóch godzinach już nie było opcji bym pokręcił kołami w miejscu.
Tomii - 16-06-2011, 17:54
będziesz Pan zadowolony, a co do wypadania zapłonu to jeszcze kable bym sprawdził. Auta pięknie się prezentuje, zwłaszcza w ruchu - dokładnie jak w tytule - taki POWER-WAGON widać i czuć tą moc
pozdro
|
|
|