Sigma/Diamante Ogólne - Co po Sigmie?
jac33k - 02-11-2011, 18:24
No właśnie. Na zachodzie Sigmy/Diamante zaczęły regularnie drożeć, tak jak można się było spodziewać po 20 latach od produkcji dość rzadkiego i dobrego samochodu. Tylko dlaczego w Polsce nie ma to żadnego odbicia ? Nie chodzi o wolny rynek ten sam się reguluje. Chodzi raczej o tabele "ekspertów" wyceniających wartość pojazdów OC/AC. Muszę naskrobać w tej sprawie list do rzecznika praw ubezpieczonych. Samo się nie załatwi.
i9i - 02-11-2011, 18:35
jac33k napisał/a: | Tylko dlaczego w Polsce nie ma to żadnego odbicia ? |
Gdyż u nas na rynku pełno jest wynalazków z przysłowiowej Władkowej stodoły pachnących świeżutkim lakierem i ludziska nie chcą przepłacać za auto niewiadomego pochodzenia.
zbyszek05 - 03-11-2011, 15:02
Sigmę mam wiadomego pochodzenia - 1 wł. w niemczech .serwis do ....tys.km .Potem Polak kupił ją dla siebie i jezdził ok. 5-6 m-c i zmienił na bmw potem kupiłem ją ja i mam do dziś z przebiegiem 276 tys. W tymczasie wszystkie naprawy mam zapisane i to co się z autem działo . Fakt jest taki że przy kolizji lub wypadku i rozbicia auta nie przeze mnie dostanę góra 3-4 tys. zł. czyli - nawet nie połowe ...
rupert70 - 08-11-2011, 23:32
A jak się Wam widzi coś takiego ,także mało znany model u Nas
http://allegro.pl/lexus-i...1905245581.html
koral - 08-11-2011, 23:52
Lexus IS 300 SportCross
Bardzo ciekawy samochód
Niestety dla mnie ma 1 wadę: potrzebuję mieć płaski wjazd do bagażnika po otworzeniu klapy, a tu wygląda jakby był rant, tu na 3 od końca zdjęciu widać
A no i ma napęd na tył
rupert70 - 09-11-2011, 19:34
koral napisał/a: | Lexus IS 300 SportCross
Bardzo ciekawy samochód
Niestety dla mnie ma 1 wadę: potrzebuję mieć płaski wjazd do bagażnika po otworzeniu klapy, a tu wygląda jakby był rant, tu na 3 od końca zdjęciu widać
A no i ma napęd na tył |
Niestety bagażnika jak w Sigmie to jeszcze na żywo nie widziałem
Co do napędu to ma na cztery łapcie ,takie prawie 4WD ,dołączana 1 oś w razie "W"
koral - 09-11-2011, 19:37
rupert70 napisał/a: | Niestety bagażnika jak w Sigmie to jeszcze na żywo nie widziałem |
Zerknij sobie na Hondę Accord VII. Oczywiście Sigma jest ładniejsza No ale Hania robi wrażenie na żywo lepsze niż na obrazku.
VirMan - 10-11-2011, 07:44
rupert70, Jak kombi to osobiscie bym sięzapatrywał na bmw 5 , albo na mercedesa. A jeżeli mówisz o sednach , to zobacz sobie lexusa ls400 starsze i nowsze , albo caddy seville sts. Ewentualnie a8.. ale to jużtrochę kosztów w eksploatacji.
jac33k - 10-11-2011, 10:53
koral napisał/a: | Lexus IS 300 SportCross
Bardzo ciekawy samochód
Niestety dla mnie ma 1 wadę: potrzebuję mieć płaski wjazd do bagażnika po otworzeniu klapy, |
Sigma sedan ma największy bagażnik w swojej klasie. jest o 4cm głębszy niż Galancie VI kombi.
koral - 10-11-2011, 11:03
BTW zna ktoś pojemność bagażnika w litrach dla sedana i kombi?
krzysiek65 - 11-11-2011, 20:48
No cóż , od niedawna obok Diamancika stoi Jaguś xj40 93rok. Nic lepszego za te pieniądze chyba się nie kupi.
lukasz12 - 12-11-2011, 22:56
Kotek fajny i I6 AJ DOHC pięknie chodzi
jac33k - 15-06-2012, 11:56
Zaistniała potrzeba dokupienia kolejnego auta do firmy.
Szukałem ponad 6 miesięcy.
Założenia były takie :
- ma być jak Sigma
- ma mieć lepszy promień skrętu ( to mi najbardziej dokuczało )
- ma mniej palić ( choć nie było to tak istotne )
- japończyk
- sedan
W finale zakupiłem jako kolejne auto Lexusa GS300 '98.
Teraz go dopieszczam dam znać po wszystkim czy wybór był faktycznie trafny.
Na początek dziennik kosztów:
rozrząd ( jeden pasek i jedna rolka ): 280 pln brutto
orginalny zestaw regeneracji silnika z salonu Toyoty : 1830 pln brutto
świece: laser platinium ngk 6 x 50 pln brutto : 300 pln brutto
Nie jest może najtaniej na świecie, ale jest zaleta:
- części są normalnie dostępne
Jest też trwała wada:
- nie ma mozliwości dołożenia mapy polski do wersji z czytnikiem CD ( nowsze miały już DVD )
Odnośnie wrażeń z jazdy , auto wygodne, ciche, dynamiczne ( rzędowe 6, 222KM ).
Kontrola tylnego napędu działa doskonale, na deszu auto nie ucieka na lewo i prawo
nieproszone. Do zabawy jest przycisk VCS off , wtedy dopiero zaczyna jeździć bokiem.
lukasz12 - 15-06-2012, 12:08
Czyli reasumując mówisz że udany zakup ? Że ma jeszcze sporo normalnej, japońskiej technologii, nieudziwnionej w stylu europejskim ?
Jedyny minus Lexusa jak dla mnie to dość nijaka stylistyka :/
jac33k - 15-06-2012, 12:13
Stylistycznie fakt z zewnątrz prezentuje się jak przeciętny mercedes.
Za to w środku bardzo przyjemnie podobnie było w Diamantach z nawigacją.
Dużo drewna i bardzo miękkie skóry.
Czy zakup faktycznie trafiony dam znać za miesiąc/dwa.
|
|
|