To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] paliwożerny samochód ! jak u Was ze spalaniem i ..

Bizi78 - 08-04-2015, 07:17

Sprawdź na rozgrzanym silniku, na jałowym biegu jakie masz obroty.
Może czujnik temp. błędnie informuje ecu o temp. i cały czas jeździsz na ssaniu :? .

cakp - 16-04-2015, 12:56

Mam ELM327 i program PCMSCAN, nie bardzo łapie jak tam odczytywać sondy. Pomimo ze leci wykres
Na zimnym silniku ok 1200obr, lecz gdy sie nagrzeje na postoju jest 1000 a czasem ciut ponizej.
Nie zauwazylem bym jezdził na ssaniu ( podwyzszone obroty)
Gazu nie posiadam.

W zimę przepalił mi się łacznik elastyczny i zawużyłem wyzsze spalanie, bagatelizowałem bo mówie zima to musi więcej palic. Postanowiłem poczekac do wiosny z wymianą. Czyzby przepalony łącznik powodował to ze ostatnia sonda nie czyta tego samego co pierwsza przed łącznikiem i stąd wyższe spalanie? Łacznik wymieniłem z tydzień temu, pojezdziłem po miescie , resetowałem komputer i nic się nie zmieniło, dlatego napisalem wcześniejszy post. Obecnie przejechałem w trasie ok 120km i widzę ze spalanie się unormowało z 11 do 8 l w miescie. Czyżby osad na sondach sie wypalil i przez wymiane lacznika unormowało się wszystko. Jednak chcialbym sprawdzic odczyt sond i ten dolot. Czy to jest to miejsce na opaskach zaznaczonych na niebiesko? i jak to sprawdzic? Chyba nie poleje woda z mydlem by sprawdzic czy są bąbelki:) I co to jest za miejsce które zaznaczylem czerwonym krzyżykiem

Bizi78 - 16-04-2015, 13:36

cakp napisał/a:
gdy sie nagrzeje na postoju jest 1000

To chyba trochę za dużo, powinno być około 650-750.

[ Dodano: 17-04-2015, 07:47 ]
cakp napisał/a:
I co to jest za miejsce które zaznaczylem czerwonym krzyżykiem

Rezonator powietrza :wink: .

AidsD - 01-07-2015, 22:33

Ja w koncu zatankowalem do pelna. Jazda 90% po niewielkim miescie bez wiekszch korkow spalanie wynioslo 6.9. Komputer pokazywal 7,0 wiec roznica niewielka. Wybieram sie teraz w trase wiec okaze sie jak pali w trasie jak sie go troche przycisnie.
Hugo - 02-07-2015, 08:14

Żony SS 1,6 w trasie podczas "normalnej" jazdy w dwie dorosłe osoby + dziecko i klimatyzacja spala ok. 5 l/100 km.
AidsD - 02-07-2015, 21:29

Hugo napisał/a:
Żony SS 1,6 w trasie podczas "normalnej" jazdy w dwie dorosłe osoby + dziecko i klimatyzacja spala ok. 5 l/100 km.

Hmm tu mialem na mysli wiekszosc trasy autostrada z predkoscia ustawiona wg Gps a nie licznika wiec mysle ze spalanie bedzie wieksze niz 7

zet-em - 02-07-2015, 22:19

Właśnie od tygodnia ,,zarzynam,, swojego miśka po bieszczadzkich serpentynach i ciągle pokazuje mi 5,3 l/100 km.
Pozdrówki dla wszystkich :)

Anonymous - 06-07-2015, 21:58

zet-em napisał/a:
Właśnie od tygodnia ,,zarzynam,, swojego miśka po bieszczadzkich serpentynach i ciągle pokazuje mi 5,3 l/100 km.
Pozdrówki dla wszystkich :)

To mocno Cię oszukuje. Liczyłeś na bak? Do takiego spalania nie dojdziesz nawet jadąc prostą drogą 90km/h, a co dopiero serpentynami.
Z moich wyliczeń wynika:
- spalanie w typowo miejskiej jeździe bez jakiś nadmiernych korków - 7,5~7,8
- spalanie w trybie autostradowym około 140km/h - 7,7
- spalanie w trybie znanym jako "trasa" 100km/h - 6,5

Jak ktoś twierdzi inaczej to niech policzy na bak, a jak liczył i tak jest, to proszę o info gdzie mam awarię. Komputer nie pokazuje, żadnych błędów.

zet-em - 06-07-2015, 22:27

No to Cię zadziwię, Ghostman ale dokładnie tak pali. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale mój to 1.3.
Tez nie dowierzałem ale po tankowaniu (kilkukrotnym) do pełna mam stuprocentową pewność.
Co prawda, kupiłem bardzo zadbany i z niewielkim przebiegiem ale zaskakuje mnie w dalszym ciągu pod względem zużycia.
Dzisiaj wróciłem z urlopu, cała trasa 270 km na klimie i pełnym bagażnikiem - pokazał mi 5,5 :)

Obywatel - 07-07-2015, 13:47

zet-em napisał/a:
No to Cię zadziwię, Ghostman ale dokładnie tak pali. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale mój to 1.3.
Tez nie dowierzałem ale po tankowaniu (kilkukrotnym) do pełna mam stuprocentową pewność.
Co prawda, kupiłem bardzo zadbany i z niewielkim przebiegiem ale zaskakuje mnie w dalszym ciągu pod względem zużycia.
Dzisiaj wróciłem z urlopu, cała trasa 270 km na klimie i pełnym bagażnikiem - pokazał mi 5,5 :)

Nie wiem na ile 1.3 ze Space Stara jest zbieżny z tym z Lancera, ale mi Lancerem najniżej udało się zejść do 5,7l/100km na bardzo długiej i spokojnej trasie - choć muszę przyznać, że bagażnik też był pełen (wyjazd na urlop). Z kolei na krótkich odcinkach zimą jest masakra - potrafi łyknąć i 11l/100km. Dzisiaj żałuję, że go nie zagazowałem 3 lata temu.

Bizi78 - 07-07-2015, 14:26

Mój 1.3 ostatnio w trasie na zlot ET2015 1200km spalił 6L/100km, sprawdzane poprzez tankowanie pod korek.
Auto załadowane pod dach i 4 osoby dorosłe na pokładzie :wink: .

Hugo - 07-07-2015, 16:53

Obywatel, to te same silniki 4G13.
zet-em - 07-07-2015, 16:56

Obywatel napisał/a:
Z kolei na krótkich odcinkach zimą jest masakra - potrafi łyknąć i 11l/100km.

Zgadza się...albo i więcej :(
Zimą w miejskiej jeździe albo na krótkich odcinkach bierze ile chce - nawet nie patrzę na wyświetlacz.
Zresztą, jak każde inne auto.
Duże znaczenie ma technika jazdy - kiedyś jechałem sam, na spokojnej, płaskiej trasie i ,,po emerycku,, a chwilowe spalanie wskazywało mi nawet 4,6 l/100 km :!:

Bizi78 - 07-07-2015, 17:04

Cytat:
Obywatel, to te same silniki 4G13.

Tylko nie wiem czy w lancerze był już 16V :? .

Wiadomo jak się zimą robi powiedzmy odcinki do 3-4km to silnik się nie nagrzeje i chodzi na ssaniu.
Ja mam do pracy około 9km i nawet zimą nie przekraczam spalania 9L :wink: .

Obywatel - 07-07-2015, 17:06

Bizi78 napisał/a:
Tylko nie wiem czy w lancerze był już 16V

W Lancerze jest 1.3 12V - czyli dosyć rzadka konfiguracja z 3 zaworami na cylinder.