To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA

brylekVFR - 22-10-2015, 16:45

Ja do instrukcji dodam żeby nie odkręcać tego panelu z włącznikiem awaryjnych. Ja z rozpędu odkręciłem ten panel i później bawiłem się z wsadzeniem taśmy od radia.
nt2010 - 22-10-2015, 20:31

Mój Lancer ma już zamontowany nowy licznik - oznaczenie 8100b451. Kupiony na znanym portalu aukcyjnym za 300zł. Jakby co - sprzedawca ma jeszcze jeden. Te oznaczenia to chyba jakiś numer partii, bo podobno są 2 rodzaje - do benzyny i do diesla. Te same są do ASX i Outlandera.
Kolorowy wyświetlacz robi wrażenie, tak jakbym jechał nowym samochodem. Czas wymiany nie 30, ale jakieś 5 minut. Może dlatego, że radio wyciągałem już kilka razy.
Samochód odmłodniał edit
Jak zrobię zdjęcia to wrzucę.

Dzięki Nikod_th i grzesiopol za opisy.

Pozdrawiam

Vertigo80 - 22-10-2015, 21:42

nt2010 napisał/a:
Samochód odmłodniał

Ciekawsze jest co przy przeglądzie technicznym powiedzą :]

Nikod_th - 22-10-2015, 21:47

Ja zgodnie z radą kolegi z forum, znalazłem magika który zaprogramował mi licznik ze stanem zgodnym ze starego ;)

W ASO niestety nie wykonali by takiej usługi, chyba że do wymiany na nowy, na gwarancji kwalifikował by się zegar :wink:

nt2010 - 22-10-2015, 21:52

Vertigo80 napisał/a:
nt2010 napisał/a:
Samochód odmłodniał o 75000km... ciekawe co na to serwis powie.

Wymiana licznika nie jest zabroniona. Powiem ile ma naprawdę.

jaca87 - 23-10-2015, 11:45

Tak z ciekawości. Ile kosztuje wymiana takiego licznika ?
grzesiopol - 23-10-2015, 12:43

Vertigo80 napisał/a:
na przegladzie nikogo nie obchodzi stan poprzedni, pytałem jak wymieniałem swój licznik. Ważne jest to co jest na liczniku, chciałem aby wpisali mój rzeczywisty liczbik ale nic z tego. Jeżeli ktoś robił badania od 2014 roku to można sobie sprawdzić i wydrukować dane sprzed wymiany licznika, wtedy będzie dowód, że taki licznik był. Poniżej link do sprawdzenia pojazdu ale jest jeden minus że rejestrowane sa przebiegi dopiero od początku 2014 roku.
https://historiapojazdu.gov.pl/strona-glowna

nt2010 patrz to co pisałem powyżej masz dowód na to jaki licznik masz naprawdę. ale przy następnym badaniu wpiszą ci już twój licznik rzeczywisty.

Jedyny minus wymiany licznika jest brak możliwości "ustawienia" posiadania takiego stanu licznika jak jest w rzeczywistości. Serwis ASO nie zmieni nam licznika więc pozostaje szara strefa, ale trzeba wtedy zawieść licznik do korekty (jestem ciekaw jaka minę miałby gość gdybym mu powiedział że chce dodać kilometrów :shock: :shock: :shock: )

Ja mam polisę ubezpieczeniową w której mam zapisany stan licznika więc też mogę posiłkować się tym przy ewentualnej sprzedaży.

jaca87 napisał/a:
ak z ciekawości. Ile kosztuje wymiana takiego licznika ?
jeżeli robisz to sam to koszt to tylko koszt zakupu licznika plus ewentualnie korekta licznika (jaka cena nie wiem bo nigdy nie potrzebowałem)

Może ktoś z forumowiczów pracujący w ASO lub mający znajomych wypowiedziałby się czy istniej możliwość np u mnie sczytania licznika rzeczywistego i wpisanie go w jakiś dokument, żeby było wiadomo jaki stan jet rzeczywisty i jaki licznikowy na jednym dokumencie. Np jakiś przegląd czy coś.

Arczi89 - 23-10-2015, 12:49

Ja u siebie zmieniłem i dołożyłem km do rzeczywistego. ;)
tyku - 23-10-2015, 13:04

Ja też jestem wobec siebie uczciwy. :P Ciekawi mnie, czy przebieg jest gdzieś jeszcze zapisywany (oprócz licznika) :?:
Lobuz33 - 23-10-2015, 13:24

Arczi89 napisał/a:
Ja u siebie zmieniłem i dołożyłem km do rzeczywistego. ;)

Ile kosztowała taka przyjemność jeśli można wiedzieć, i jak długo z tym schodzi?
Pytam o dołożenie km

Nikod_th - 23-10-2015, 17:34

Koszt korekty do oryginału 100zł, czas realizacji jak zawieziesz licznik to 15min :wink:
Bizi78 - 23-10-2015, 20:56

Tylko mi tutaj czasem namiarów nie podawać :evil: .
Korekta liczników jest nielegalna i tego się trzymajmy 8) .

tyku - 23-10-2015, 22:37

Bizi78 napisał/a:
Korekta liczników jest nielegalna i tego się trzymajmy.

Rafał :!: Nie strasz forumowiczów. :wink:
Kierowca może korygować stan licznika, ale nie może pominąć informacji o tej korekcie przy sprzedaży auta. Zatajenie informacji o cofnięciu licznika w celu sprzedania pojazdu za wyższą cenę jest oszustwem.

Wracamy do meritum. Koniec o korektach liczników (kto czytał, wie jak, co robić). :P

Nikod_th - 23-10-2015, 23:26

Ja osobiście wymieniłem licznik tylko dlatego aby widzieć temperaturę silnika przez cały czas, jest to dla mnie dość istotna informacja.
maxior1984 - 26-10-2015, 16:49
Temat postu: Wymiana licznika c-crosser
Witam kolegów.
Jestem posiadaczem c-crossera i również chcę wymienić licznik od modelu po fl. Z racji że nasza społeczność jest dużo mniejsza nie udało mi się znaleźć info na forum citroena.
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/citroen...5751822828.html

czy ktoś z kolegów jest mi w stanie powiedzieć czy to jest kolorowy wyświetlacz, bo sprzedawca niestety nie wie.