Komputery, RTV, AGD, Komorki - rozprowadzenie kabli po domu
elektryk - 16-09-2012, 00:58
Marcino napisał/a: | A dlaczego nie różnicówka? Psuje sie??? | Podobno mechanizm zapadkowy w różnicówce ma ograniczoną wytrzymałość, ale to słyszałem tylko z opowieści elektryków, natomiast nie znalazłem jakiegoś ograniczenia żywotności w notach katalogowych.
Tak uzupełniając to znalazłem że np Relpol (dość niszowy producent) podaje gwarantowaną ilość zadziałań 10 tysięcy (http://norkom.beta.qt.pl/www_dokumentacja/przekazniki/news_pdf_pl_pl_8.pdf).
jaca71 - 16-09-2012, 13:43
Marcino, Zacznij od porównania ceny
A już tak całkiem technicznie - różnicówkę nie wolno wyłączać wajchą - nie masz pewności że po takiej operacji jest sprawna, jeśli już to testem. Ale to też nie do końca dobrze.
spown - 16-09-2012, 16:20
jaca71 napisał/a: | jeśli już to testem. Ale to też nie do końca dobrze. | ja słyszałem, że powinno się właśnie raz w miesiącu sprawdzić przyciskiem test sprawność takiego zabezpieczenia...
Marcino - 16-09-2012, 23:49
spown napisał/a: | słyszałem, że powinno się właśnie raz w miesiącu sprawdzić przyciskiem test sprawność takiego zabezpieczenia... |
Dokładnie tak mam napisane w instrukcji do różnicówki - a zrobiła ja moja firma EATON..:) wiec chyba swoim muszę wierzyć:D
A wogule to mi sie dziś nudziło .... galant sie nie psuje:).... więc w koncu po dwóch latach zamontowałem stycznik do pieca na ekogroszek aby sterownik pieca załączał pompki przez stycznik, oraz dołożyłem czujnik temperatury zewnętrznej do pieca.
|
|
|