To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Pytanie do ogrzewających swoje domostwa węglem

gulgulq - 23-01-2012, 20:52

Cichanos napisał/a:
użego domu o kubaturze mieszkalnej tak ok 1200 m2

to szkoła :twisted: :twisted: :twisted:

Marcino - 24-01-2012, 08:57

Cichanos napisał/a:
jaki będzie najlepszy piec do nagrzania starego dużego domu o kubaturze mieszkalnej tak ok 1200 m2 ?

Ile m2 a ile kubatury, bo to ma znaczenie.... z czego sciany?

Anonymous - 24-01-2012, 16:22

Ściany są z cegły. Zaprawa to wapno. Do tego cienki tynk. Ściany działowe są na ogół też z cegieł i chyba również z desek i takiej swoistej zaprawy.
1098m2 wychodzi z poddaszem. A poddasze jest według mnie bardzo duże.
Więc część mieszkalna bez lodowni to ok 700 m2.

jacek11 - 24-01-2012, 16:28

Cichanos, mieszkasz w klasztorze :?: :roll:
Marcin-Krak - 24-01-2012, 17:28

jacek11, :arrow:
Cichanos napisał/a:
Mieszkam w starym domu o dużej powierzchni. Pierwsze wzmianki mówią o XVI w. Ale został kilkakrotnie przebudowany

Anonymous - 24-01-2012, 18:45

jacek11 napisał/a:
Cichanos, mieszkasz w klasztorze :?: :roll:

Tak, to ja powoduje te wszystkie niepokalane poczęcia o których czytasz :twisted: :!:

jacek11 - 24-01-2012, 19:42

Jeśli budynek nie jest ocieplony,to ciężko będzie go nagrzać.Jak wysokie są pomieszczenia?jakie duże okna?to wszystko ma wpływ na ciepło w domu.
Nawet najlepszy piec nie poradzi nagrzać domu,jeśli ciepło wędruje na zewnątrz.

Marcino - 24-01-2012, 20:47

Tak na oko... wydaje sie ze ze 40Kw by sie przydało...
Anonymous - 24-01-2012, 21:36

Wysokości:
Sala wejściowa :
8 x 8 x 4 (dł x sz x ws)
Reszta na parterze ma 3,5m.
Na piętrze ma 3m.
O poddaszu nie będę mówił. Tam dzieciaki w lecie grają w kosza a czasami i w piłkę :roll:
Okiennice są duże. Wiem że na początku gdy miałem pomysł wymiany na plastiki jedną stronę domu wycenili coś ok. 45 tyś. zł. Ale zarzuciłem ten pomysł. Nie będę montował plastiku do tego typu domu.
Dla porównania mieszkanie w bloku 60m2 z dużym balkonem i oknami po obu stronach mieszkania wyszło w sumie 18 tyś. zł. (2 x drzwi balkonowe etc.).
Obecnie ogrzewam to piecem na olej opałowy. Czasami przepalam któryś z czterech kominków. Ale to przede wszystkim dla nastroju. Z racji że mam dostęp do OO i go co tydzień kupuje, wlanie 200l nie jest dla mnie problemem. Ale skoro piszecie tutaj że można zaoszczędzić to postanowiłem się spytać o co chodzi.
Szczelność tego budynku jest bardzo przeciętna. On był budowany według innych założeń niż obecne "klocki". Więc ciepła ucieka masę i z tego zdaję sobie sprawę.
Przykładem niech będzie poprzednia zima. Kiedy to śniegu było sporo. Na dworze temp. ok. - 10 stopni a mi z dachu woda pokapywało.

gulgulq - 24-01-2012, 21:54

hmm..
generalnie oszczęności biorą się z modernizacji budynku
ocieplenie, uszczelnienie, wymiana okien, drzwi, rekuperator...

wszystkie inwestycje tak się przeprowadza - najpierw budynek, później sposób ogrzewania

zmiana palenia z oleju na inne medium nic nie da - ciepło i tak ci będzie uciekać

ile kosztuje cie sezon ??

jacek11 - 24-01-2012, 22:02

Dla przykładu,napiszę ile spala Eko-groszku piec mojego znajomego.Dom piętrowy,400 metrów,nieocieplony,okna plastikowe.W październiku zaczyna opalać,kończy pod koniec kwietnia.Spala 10 ton groszku.jest z tego powodu bardzo zadowolony.Biorąc pod uwagę Twój dom,trzeba ten wynik pomnożyć razy dwa.W tej chwili groszek można kupić za ok.800 zł.tonę.
jaca71 - 25-01-2012, 08:07

Przy takim potworze to tylko jakieś systemy nawiewowe połączone z owymi kominkami, czyli jakieś ogrzewanie hypokaustyczne? Do tego wielka akumulacja? Bo OO to ja tam nie widzę, chyba że jest dojście do oleju opałowego po 2zł/L
Są jeszcze wynalazki typu wielkogabarytowe piece na bele słomy ale jak to się sprawuje nie wiem.
Czyli jednak opał w postaci ciał stałych.

A jeszcze mi się przypomniało. można do tego zatrudnić rakiety V1 z okresu drugiej wojny światowej :) I to nie jest żart :twisted:
Coś takiego: http://www.cieplotech.pl/...CYJNY-40kW.html
40kW powinien sobie poradzic tylko jakie koszty grzania

krzychu - 25-01-2012, 10:32

A nie lepiej coś z pompą ciepła i parę odwiertów?
Marcino - 25-01-2012, 12:07

Skoro kapie woda z dachu przty mrozach... to propunuje zacząc od ocieplenia dachu, lub ewentulanie stropu nad ostanim pietrem, mysle ze to diamatralnie potrafi pomóc.
jaca71 - 25-01-2012, 12:36

krzychu, pompa ciepła to niskotemperaturmwe grzanie. Przy tej powierzchni a przede wszystkim kubaturze i braku ocieplenia pompa jak zacznie grzać w październiku to w kwietniu już będzie ciepło. :)