[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wyciszenie Lancera
po.miras - 03-05-2013, 23:53
Lucas123w napisał/a: | po.miras napisał/a: | Moim zdaniem to wymiana oleju na 1 przeglądzie miała wpływ na głośniejszą pracę.
Wcześniej było OK. |
Jak wlałeś Castrola to różnica odczuwalna jest dosyć mocno. |
Nie, zalali mi GULF G 5W40. Przynajmniej tak mam na fakturze.
RalfPi - 05-05-2013, 07:31
kurcze - coraz bardziej przekonuję się do tego wygłuszenia; jeżdżę Lancerem i myślę, że nie nie to, że jest jakoś głośno - IMO jest nawet cicho , ale może być lepiej
I po drugie może się w końcu gdzieś z Żoną na grubsze wakacje wybierzemy i trzeba Lancera gruntownie przygotować..
Temat w ogóle wraca do mnie jak bumerang..
Więc chciałem się zapytać - czy Ci, którzy wygłuszyli swoje Lancery, z perspektywy czasu oceniają to jako "dobry ruch", czy może bezsensowną stratę czasu ?
[ Dodano: 05-05-2013, 08:56 ]
April77 napisał/a: | Tez wyciszyłem auto - bagażnik, tylna kanapa, pod siedzeniami, przednia dolna część grodzi przedniej - pianka GMS 02 a drzwi GMS 04 plus cienka pianka.
RÓŻNICA KOLOSALNA |
Jakaś fotorelacja będzie ??
Pozdrowienia!
tyku - 05-05-2013, 10:55
RalfPi, Przeczytaj uważnie od początku, szczególnie uwagi kolegi "sampler", a foto relacje masz w linkach pa ruski od kolegi "michaello" - ot i cała filozofia
Powodzenia.
lurek - 07-08-2013, 08:38
odświeżę lekko,
Czy ktoś może polecić warsztat który wygłuszy mi samochód? (okolice wrocławia)
i ile na oko może to kosztować (podłoga, nadkola, drzwi)
Arczi89 - 22-05-2014, 11:26
Że tak zapytam. Jak przeszkadza mi głośna praca silnika to czym i w którym miejscu powinienem wytłumić lancera ?
Lobuz33 - 22-05-2014, 14:04
Dla tych co pytają, również miałem taka ochotę, więc przesłałem zapytanie do jednej z firm z Krakowa i otrzymałem taką odpowiedź:
"Dzień dobry,
wytłumienie pojazdu to koszt od 7000 zł (w zależności od użytych materiałów) obejmuje zastosowanie mat antywibracyjnych oraz pianek pochłaniających hałas na powierzchni karoserii pojazdu. Czas wykonania ok 3-4 dni.
Stosujemy materiały tłumiące takich marek jak Dynamat, STP oraz pianki firmy APAMA."
Nie umiem się do tego odnieść, jednak kwota jak dla mnie zaporowa!!
Pozdrawiam
.swat. - 22-05-2014, 17:47
Wytłumienie samochodu powinno mieć jakiś sens. Rozumiem, gdy to się robi przy montażu lepszych głośników czy mocniejszego radia ( bez tego nie ma sensu zakup droższego sprzętu), ale wydawanie tyle kasy mija się z celem. Za tyle kapusty to ja bym sprzedał Miśka i dołożył do Ralliarta
Wtedy głośna praca silnika by nie przeszkadzała, a wręcz byłaby wskazana.
lurek - 24-05-2014, 10:46
Też nie raz zastanawiałem się nad wygłuszeniem Lancera ale w sumie przy poziomie głośności cd 20/21 słyszę tylko muzykę, dopiero na autostradzie zaczyna huczeć
tyku - 24-05-2014, 11:14
Wytłumienie i wygłuszenie samochodu warto naprawdę zrobić, ale trzeba liczyć się z dużymi kosztami(materiał), nie mówiąc już o zrobieniu tego w specjalistycznym serwisie car-audio.
Samemu, jak najbardziej - trzeba mieć tylko dużo czasu na zabawę z lancerem.
P.S.
Najlepiej zamontować K&N Intake Systems TYPHOON 69-6544TS. , wtedy z przyjemnością będziesz słuchał jak w środeczku mruczy. Przy dużej prędkości (autostrada), lancerek mruczy, wyje jak wściekły.
po.miras - 17-06-2014, 18:34 Temat postu: rodzaje spinek W najbliższym czasie zabieram się za wyciszanie swojego auta.
Dlatego też mam takie pytanie. Czy w jakiejś instrukcji /manualu opisane są oznaczenia spinek, zastosowanych w poszczególnych częściach auta ?
Lukaso - 21-07-2014, 19:45 Temat postu: Re: rodzaje spinek Takie pytanko w nawiązaniu do wyciszenia, czy demontaż tylnej kanapy + oparć zaczynamy od wykręcenia tych śrub 14 od mocowania oparć a potem jest dostęp do śrub ok siedziska ?
Te śruby strasznie mocnym momentem są przykręcone i wstępnie zwykłym kluczem nie dałem rady i tak się się zastanawiam czy od tego zaczynać ?
.swat. - 25-07-2014, 14:43
Chłopaki, mam do Was pytanie: czy po wytłumieniu przednich drzwi i wstawieniu nowszych cięższych głośników nie odczuliście pogorszenia w trakcji auta? Maty i inne dodatki ważą co najmniej 10 kilogramów. Ja jestem po takim zabiegu, wyciszenie kabiny super, sprzęt gra jak z subwooferem, dodatkowo idealnie przydało się po dołożeniu dwururki Ultera , jednakże odczułem że komfort jazdy jakby na tym ucierpiał.
Auto prowadzi się trochę gorzej.
Mieliście coś takiego?
W związku z tym pomyślałem, że wyciszenie tylnych drzwi przywróci równowagę
mjsystem - 25-07-2014, 15:21
.swat. napisał/a: | W związku z tym pomyślałem, że wyciszenie tylnych drzwi przywróci równowagę |
Cały czas zwiększasz masę auta, co za tym idzie zwiększasz siłę odśrodkową i masę hamowania. Coś za coś. Nie sądzę, że to kwestia rozłożenia mas tył-przód.
Lucas123w - 25-07-2014, 17:23
10 kg różnicy raczej mało do wyczucia. Można to porównać w taki sposób, że auto prowadzi się inaczej dla kierowcy o wadze 60 kg i inaczej dla kierowcy 100 kg. Tak samo przy pięciu osobach czy też przy trzech.
.swat., efekt placebo, sprawdź lepiej czy ciśnienie w oponach masz takie samo we wszystkich czterech kołach.
tyku - 26-07-2014, 11:47
.swat. napisał/a: | nie odczuliście pogorszenia w trakcji auta? | - NIE
Zastanawia mnie co ma wyciszenie auta wspólnego z trakcją auta
.swat. napisał/a: | dodatkowo idealnie przydało się po dołożeniu dwururki Ultera |
Może przez dwururkę nie ma trakcji bo została zachwiana równowaga (żartuję)
.swat., Nagrał byś dźwięk lancerka z dwururką ULTERa.
.swat. napisał/a: | W związku z tym pomyślałem, że wyciszenie tylnych drzwi przywróci równowagę | Nie przywróci równowagi.
Zresztą Lucas123w, dobrze Ci to opisał. Jeżeli masz takie odczucia to problem tkwi w zawieszeniu a nie wyciszeniu.
|
|
|