Nasze Miśki - Jako, że jestem stały w uczuciach... ELW
deejay - 02-02-2014, 13:11
booohal napisał/a: | No widzisz, od razu tak trzeba było Biere |
Pamiętaj o zmatowieniu papierkiem ściernym koła zamachowego przed montażem nowego sprzęgła
booohal - 02-02-2014, 13:20
deejay, przekażę mechanikowi
deejay - 02-02-2014, 13:29
booohal napisał/a: | deejay, przekażę mechanikowi |
To podstawa dobrej pracy tarczy . To jest tak samo jakbyś zamontował nowa tarczę na nie oczyszczona piastę
booohal - 02-02-2014, 13:45
deejay,
Jeszcze jakieś porady? Jak skutecznie odpowietrzyć układ sprzęgła z akumulatorem ciśnienia? Czy pozostaje tylko tradycyjne pompowanie?
Myślałem jeszcze o przepłukaniu tej ''nowej'' skrzyni. Obmyłem ją troszkę i obawiam się czy nie dostało się troszkę wody itp. przez otwory na półosie (niby zasłoniłem te otwory ale nigdy nie wiadomo) lub jakieś ziarenko piasku mogło wpaść podczas demontażu, przewozu itp.
Może po prostu przeleję ją olejem, który mam aktualnie zalany (MTF 94, nie wiem czy 2000 km zdążył przejechać) albo nim zaleję, włączę auto na podnośniku na chwilkę, zleję i zaleję świeżym...
Marudzę, wiem
deejay - 02-02-2014, 13:54
booohal napisał/a: | deejay,
Jeszcze jakieś porady? Jak skutecznie odpowietrzyć układ sprzęgła z akumulatorem ciśnienia? Czy pozostaje tylko tradycyjne pompowanie?
Myślałem jeszcze o przepłukaniu tej ''nowej'' skrzyni. Obmyłem ją troszkę i obawiam się czy nie dostało się troszkę wody itp. przez otwory na półosie (niby zasłoniłem te otwory ale nigdy nie wiadomo) lub jakieś ziarenko piasku mogło wpaść podczas demontażu, przewozu itp.
Może po prostu przeleję ją olejem, który mam aktualnie zalany (MTF 94, nie wiem czy 2000 km zdążył przejechać) albo nim zaleję, włączę auto na podnośniku na chwilkę, zleję i zaleję świeżym...
Marudzę, wiem |
Co do sprzęgła , żadne pompowanie Bo narobisz sobie roboty . Sprawdzony sposób to tylko grawitacja , płyn sam spływa z układu , a ty dolewasz do prawidłowego poziomu . Potem kilka razy naciśnij pedałem sprzęgła i spr jaki jest pedał .
Co do skrzyni biegów to ja robię tak: Jeśli nie mam pewności co tam w środku siedzi . Zalewam dwa litry ropy, tak ropy i przejeżdzam kilkaset metrów , tak aby ropa przepłukała wszystkie zakamarki skrzyni . Potem nowy olej i jest jak nowa .
booohal - 02-02-2014, 14:00
Bartku, no ale przez ten akumulator ciśnienia chyba nie da się grawitacyjnie. Czy się mylę?
Ropy? A może być olej napędowy?
deejay - 02-02-2014, 14:06
booohal napisał/a: | Bartku, no ale przez ten akumulator ciśnienia chyba nie da się grawitacyjnie. Czy się mylę? |
Powinien spływać , ja każde sprzęgło w EA tak odpowietrzam , żadnego pompowania .
booohal napisał/a: | Ropy? A może być olej napędowy? |
Może być
booohal - 02-02-2014, 14:10
deejay napisał/a: | Powinien spływać , ja każde sprzęgło w EA tak odpowietrzam , żadnego pompowania . |
Dobrze by było. Najwyżej dmuchnę w zbiorniczek wyrównawczy
deejay napisał/a: | Może być |
Git. Z racji pracy na stacji mam nieograniczony dostęp
mkm - 02-02-2014, 14:17
booohal napisał/a: |
Git. Z racji pracy na stacji mam nieograniczony dostęp |
To co się będziesz rozdrabniał .
Wrzuć całą skrzynię do zbiornika z ON na stacji. Może się przez właz przeciśnie .
booohal - 02-02-2014, 14:22
mkm napisał/a: | Może się przez właz przeciśnie . |
Mogła by nie przejść. Włazy są nieduże, a poza tym przykręcone kilkudziesięcioma wielkimi śrubami
m6riano - 02-02-2014, 20:38
booohal, pamiętaj o wymianie "zestawu naprawczego" w pompce sprzęgła..;-)
booohal - 02-02-2014, 21:30
m6riano, No myślałem o tym ale w tej chwili chyba nie ma nikt na stanie
m6riano - 03-02-2014, 22:09
japaneze? carix u nas w Wawie ma na pewno..;-)
booohal - 06-02-2014, 19:33
Nie wierzę, no po prostu nie wierzę!
Skrzynia, sprzęgło nówka komplet wymienione i... i ta skrzynia też napierdziela...
Najgorzej na jedynce, trochę lepiej na dwójce, trójka lekko, 4 i 5 prawie w ogóle. Z tym, że na tej skrzyni jest trochę inny dźwięk. W starej było takie ciągłe huczenie. Na tej bardziej trekocze. Na starej najgorzej na 3,4,5 biegu przy ok. 1500-2000 obrotów, na ''nowej'' jedynka - od początku do ok. 3000 obrotów, dwójka 1500-3000 obrotów, trójka troszkę wyżej.
Łożyska na wałku sprzęgłowym?
P.S.
Jedyne co dobre to to, że biegi wchodzą idealnie! Jedynkę mogę spokojnie przy 10-20km/h wrzucić.
m6riano - 09-02-2014, 16:51
"łożyska na wałku sprzęgłowym" sprawdza sie bardzo prosto:
odpalasz silnik,wciskasz sprzęgło,puszczasz sprzęgło,jeśli na puszczonym sprzęgle jest większy hałas niż na wciśniętym to masz odpowiedź
|
|
|