To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Podświetlenie niektórych włączników

krzys78 - 06-02-2007, 10:23

slo_mo napisał/a:
krzyś78 napisał/a:
slo_mo napisał/a:

...ale przynajmniej oczu nie męczyło w czasie długiej jazdy :twisted:

W czasie długiej jazdy to ja podziwiam droge przed autkiem,a nie zegary :P

Z całym szacunkiem, ale nie wiesz o czym piszesz.
Proponuję tobie 300km wycieczkę wieczorową/nocną porą w jednym z autek z niebieskim lub czerwonym podświetleniem (dodatkowo bez możliwości regulacji natężenia światła :twisted: ). Uwierz mi nie jest to relaksująca podróż....

Trzy rzeczy:
1. Miałem przyjemność (audi).
2. Niebieski niebieskiemu nierówny. Po jednej stronie intensywny niebieski rodem z VW, po drugiej bladoniebieski żaróweczek kupowanych w sklepie. O ile pierwszy a i owszem może męczyć to drugi niekoniecznie.
3. Zawsze można się wpiąć w ścieżki i zrobić sobie NightPanel.

Po za tym. Jak można komukolwiek narzucać kolor podświetlenia? Czyżby powróciły zasady Henrego Forda? Możecie mieć auto w jakim chcecie kolorze o ile jest to kolor czarny :P

slo_mo napisał/a:

Dla mnie genialnym pomysłem jest fabryczne montowane przygaszanie podświetlenia zegarów/przycisków przy włączeniu świateł.

To u Ciebie wszystko się świeci mimo wyłączonych świateł? U mnie wtedy świeci się tylko zegarek który ma to genialne rozwiązanie.

Anonymous - 06-02-2007, 10:40

krzyś78 napisał/a:
slo_mo napisał/a:

Dla mnie genialnym pomysłem jest fabryczne montowane przygaszanie podświetlenia zegarów/przycisków przy włączeniu świateł.

To u Ciebie wszystko się świeci mimo wyłączonych świateł? U mnie wtedy świeci się tylko zegarek który ma to genialne rozwiązanie.

Ja nikomu nic nie narzucam...
Nie rozumiem pytania? Jak to wszytsko się świeci - po włączeniu świateł standardowo przygasa zegarek i podświetlają sie zegary oraz przyciski na desce (intensywność podświetlenia można regulować potencjometrem obok zegarów - ja tak mam w MSR).

Anonymous - 06-02-2007, 10:53

noo a w toykach nowych świecą zegary cały czas (bo zegary sa nieco schowane i ciemne) i jak włączysz światła redukowana jest jasność (żeby w nocy nie oślepiało)..
krzys78 - 06-02-2007, 10:55

No tak. I tak jest w wielu autkach. Jednak przyznaj,że to co napisałeś, może sugerować co innego.

slo_mo napisał/a:

A z tym narzucaniem to nie było do Ciebie, tylko do ogółu, którzy uważają "jedyne słuszne" rozwiązania.

bear007 napisał/a:

noo a w toykach nowych świecą zegary cały czas (bo zegary sa nieco schowane i ciemne) i jak włączysz światła redukowana jest jasność (żeby w nocy nie oślepiało)..

No wiesz, trudno,żeby w nowej S klasie nie świeciło skoro jest tam tylko panel ciekłokrystaliczny na którym jest wyświetlany zegar.
Moje pytanie pytanie dotyczyło jego zwykłych zegarów,a nie paneli LCD lub zegarów typu HC bo tych poprostu nie widać w dzień i musi to być oświetlone. To jest całkowicie inna para kaloszy.

Anonymous - 06-02-2007, 14:38

Sadze, ze to drazeninie czerwonych lampek czy to niebieskich wynika z indywidualnych upodoban.
Moze slo_mo jestes przewrazliwiony na takie swiatelka.
Wygladaja oblednie a nie monotonnie zielonkawe jak w starych komórkach.

krzys78 - 06-02-2007, 21:42

kaeres napisał/a:
Sadze, ze to drazeninie czerwonych lampek czy to niebieskich wynika z indywidualnych upodoban.
Moze slo_mo jestes przewrazliwiony na takie swiatelka.
Wygladaja oblednie a nie monotonnie zielonkawe jak w starych komórkach.

I z tym się zgadzam. I jeżeli chciałbym mieć niebieskie zegary to chyba nie musze kupować VW. Wystarczy, że zmienie sobie żarówki. Nieprawdaż?

Anonymous - 07-02-2007, 08:49

Temat zaczyna przypominać dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej nocy. Apeluję o opamiętanie, bo trudno się już dokopać do treści merytorycznej.

Gwoli uzupełnienia:
Regulacja podświetlenia
W Colcie 1,3 nie ma podświetlenia regulacji oświetlenia. Nie jest to przewidziane przez producenta - płyta jest krótsza i brak tam miejsca na żarówkę. W Lancerze 1,6 już to podświetlenie jest - płytka jest dłuższa i montowana tam być powinna żarówka w oprawce, najprawdopodobniej taka sama jak w zegarach.
Włącznik świateł przeciwmgielnych i przełącznik spryskiwacza tylnej szyby
Po jednaj małej żarówce z wąsami. By się do nich dostać, należy rozebrać przełączniki.

Anonymous - 07-02-2007, 09:59

gregorbu napisał/a:

Gwoli uzupełnienia:
Regulacja podświetlenia
W Colcie 1,3 nie ma podświetlenia regulacji oświetlenia. Nie jest to przewidziane przez producenta - płyta jest krótsza i brak tam miejsca na żarówkę. W Lancerze 1,6 już to podświetlenie jest - płytka jest dłuższa i montowana tam być powinna żarówka w oprawce, najprawdopodobniej taka sama jak w zegarach.

Mam 1.3 CJO i mam regulacje natężenia światła

krzys78 - 07-02-2007, 10:35

tommi napisał/a:

Mam 1.3 CJO...

Czy u Ciebie są podświetlone włączniki do ogrzewania tylnej szyby i klimatyzacji? Nie mam na myśli diodek które się zapalają po włączeniu. Chodzi mi o symbole. Jeżeli tak jak się można do nich dostać??

Anonymous - 07-02-2007, 11:36

tommi napisał/a:
gregorbu napisał/a:

Gwoli uzupełnienia:
Regulacja podświetlenia

Mam 1.3 CJO i mam regulacje natężenia światła

Chodzi o podświetlenie tej regulacji.

Anonymous - 07-02-2007, 21:00

http://images20.fotosik.p...020b687dmed.jpg
http://images13.fotosik.pl/37/8472848a191ec2be.jpg

klima i ogrzewanie szyby - tylko lampka zielona i pomarańczowa jak włączona

niestety mam gówniany aparat i zdjęcia podswietlenia nie moge zrobić ;/

krzys78 - 07-02-2007, 22:11

Muszę zmartwić z włącznikiem przeciwmgielnych. Niestety świeci :wink: Wiem bo ostatnio wymieniałem żaróweczke. Taka mała z wąsikami. Co prawda u mnie nie ma przeciwmgielnych przednich, ale sam włącznik jest jakby modułowy i sama płytka na której jest zamontowana żarówka posiada dwa komplety styków do włączników i dwa miejsca na żaróweczki.
Anonymous - 01-03-2007, 08:01

Hugo napisał/a:
Są osobne żarówki dla popielniczki i zapalniczki

1.Czy do wymiany żarówki w popielniczce trzeba ściągać cały środkowy panel??
2.Czy aby dostać się do podświetlenia włącznika tylnej wycieraczki trzeba coś więcej rozbrajać czy tylko wydłubać sam przycisk (jest on wogóle podświetlany?) ?
3.Hmm... skoro popielniczka jest podświetlona to musi być podświetlony i schowek...a u mnie nic i tam nie świeci.Co więcej - szukałem żarówki a nawet szukałem którędy miałoby się tem światło dostawać i nic nie znalazłem. Gdziejest ta żarówka?? (jeśli jest...)

Hugo - 01-03-2007, 08:23

swistak81 napisał/a:
1.Czy do wymiany żarówki w popielniczce trzeba ściągać cały środkowy panel??
Z tego co pamiętam: Tak. Bo schowek nad popielniczką jest przymocowany na stałe do panelu i uniemożliwia dostęp do żarówki od popielniczki.
swistak81 napisał/a:
2.Czy aby dostać się do podświetlenia włącznika tylnej wycieraczki trzeba coś więcej rozbrajać czy tylko wydłubać sam przycisk (jest on wogóle podświetlany?) ?
Jest podświetlany. Trzeba go wydłubać z deski rozdzielczej (odpowiednio podważając) i następnie rozebrać na części aby dostać się do żarówki.
swistak81 napisał/a:
skoro popielniczka jest podświetlona to musi być podświetlony i schowek
Żaden schowek nie jest podświetlony.
Anonymous - 01-03-2007, 08:28

Dzięki Hugo za szybką odpowiedź...

Hugo napisał/a:
Żaden schowek nie jest podświetlony.

A to to w takim razie kicha. Podświetlać popielniczkę a nie podświetlać schowka... !?! :shock:
Szkoda...