Off Topic - Zima atakuje
Hubeeert - 25-01-2007, 13:52
Jackie napisał/a: | Supraśl zasypało..... Nie pamietam kiedy widziałem tyle śniegu na raz |
Rok temu tez zasypalo
Anonymous - 25-01-2007, 13:52
Zresztą za nieodśnieżone auto można dostać spory mandacik.
Ja również przed jazdą szoruję całe auto ze śniegu + pzrecieram reflektory przód/tył.
Gene - 25-01-2007, 13:56
taaa to jest plaga
Krzyzak - 25-01-2007, 13:58
arekp napisał/a: | A widziales kiedys jak podczas hamowania caly snieg z dachu zsuwa sie na przednia szybe? |
A ja widzialem, jak wielka tafla lodu spada z dachu takiego auta i rozwala szybe jadacego za nim, po czym nastepuje reakcja lancuchowa - to bylo 2 lata temu, kawalek za Gdanskiem, gdzie zarowno rozgrzanie kabiny jak i wieksza predkosc spowodowala oderwanie takiego czegos od dachu. Dzieki Bogu bylem jakies 100 m z tylu i tylko niemym swiadkiem...
Dlatego jestem za bezwzglednym karaniem takich osob - chociazby dlatego, ze jest to niezgodne z Kodeksem Drogowym.
Hubeeert - 25-01-2007, 14:18
Nie mowiac o tym, ze za takim delikwentem potrafi unosic sie "tunel" sniegu ktory skutecznie uniemozliwia zobaczenie czegokolwiek.
Co do lodu - plaga sa niestety TIRy.
I nie chodzi tu najczesciej o brak checi ale brak mozliwosci usuniecia lodu/sniegu z dachu.
Choc bywa i odwrotnie...
Gene - 25-01-2007, 14:29
Ze 2 lata temu zona jednego z handlowcow z salonu Mitsubishi w Warszawie trafila do szpitala po takim spotaniu z bryla lodu. Tir jechal z przeciwnej strony i na nierownosciach oderwala sie wielka tafla lodu od dachu ciezarowki. Ten spory kawal rozbil przednia szyba jej autka i uszkodzil dach w osobowce kobiety. Cale szczescie, ze babka byla calkiem rozgarnieta i sama jeszcze zatrzymala woz na poboczu. Tir oczywiscie pojechal dalej a ona nic nie zapamietala.
josie - 25-01-2007, 15:11
Gene napisał/a: | Tir jechal z przeciwnej strony i na nierownosciach oderwala sie wielka tafla lodu od dachu ciezarowki. |
No jakbym siebie dziś widział.
Dzisiaj na obwodnicy z tira jadącego z przeciwnej strony posypał się na mnie lód, naszczęście nie była to cała tafla tylko jakieś grube bryły. Myślałem że stracę szybę. Oderwało mi pióro wycieraczki kierowcy, drugie uszkodziło i przy 90km/h nie widziałem nic. Strasznie niemiłe uczucie.
A z rana trójmiasto sparaliżowane - obwodnica korek totalny, w korku piaskarki i policja, w mieście jako tako ale max 30km/h.
Krzyzak - 25-01-2007, 15:29
josie napisał/a: | A z rana trójmiasto sparaliżowane - obwodnica korek totalny, w korku piaskarki i policja, w mieście jako tako ale max 30km/h. |
no zalezy gdzie - fakt, ze ciagle sobie posypuje snieg (przerwa-spory opad-przerwa-... idtd.), ale w miescie to i tak smigaja - przynajmniej w Gdyni na Slaskiej czy w Gdansku na Grunwaldzkiej
ale obwodowa to dzisiaj faktycznie nie nadaje sie do uzytku...
josie - 25-01-2007, 15:34
Krzyzak napisał/a: | no zalezy gdzie - fakt, ze ciagle sobie posypuje snieg (przerwa-spory opad-przerwa-... idtd.), ale w miescie to i tak smigaja - przynajmniej w Gdyni na Slaskiej czy w Gdansku na Grunwaldzkiej
ale obwodowa to dzisiaj faktycznie nie nadaje sie do uzytku... |
Najgorzej było z rana - około 10. Nie padało chyba tylko u mnie. Jak wjechałem na obwodnicę to rozwinąłem nawet 110km/h - przez pierwsze 2km mokro, potem nagle biała jezdnia:lol:
W mieście z rana wszystko białe, ale już koło 11 zrobiło się czarno i morko, obwodnicę też ładnie pozamiatali, tylko te tiry z lodem
Anonymous - 25-01-2007, 15:38
U mnie jak na razie śniegu nie widać
Marcin-Krak - 25-01-2007, 16:35
Ech odśniezyłem sobie wyjazd - a jest tego trochę - chyba sobie muszę Pajero kupić żeby więcej w zimie sobie kondycji z łopatą do śniegu nie wyrabiać
Krzyzak - 25-01-2007, 16:42
Jak pare lat temu odsniezalem garaz u siostry, to mi cos w kregoslupie jeb...o i musialem jakies piguly zwiotczajace miesnie brac, bo budzilem sie w nocy i nie moglem w pozycji lezacej wytrzymac. Ale to byl bol... nikomu nie zycze. Teraz sobie garaz zaprojektowalem ze spadkie DO jezdni i to niewielkim, bo roznica pol metra wysokosci na 10 m dlugosci, wiec spokojnie wyjade. Na dodatek brama segmentowa - nie trzeba juz bedzie bialego swinstwa przewalac, bo w najgorszym wypadku to lancuchy zaloze.
wojmi1 - 25-01-2007, 16:42
Jest nie najgorzej u mnie wystarczylo 4 razy przejechac plugiem i moglem wyjechac mam 500m drogi dojazdowej do domu. Gorzej na tzw gminnych i rejonowych-- ludzi sie wlucza ok 30 km /h i blokuja rowy
Cezar - 27-01-2007, 12:39
Wreszcie zima zawitala i do mnie
Wczoraj sypnelo, a dzis to juz konkretnie snieg sobie pada
Aby do wiosny
Matejko - 27-01-2007, 12:55
widok dzis u mnie zza okna - mozna porownac z wczesniejszym
|
|
|