To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kupno dom do wykończenia lub odświeżenia

gulgulq - 25-01-2015, 10:25

Pytanie: co cię obchodzi za ile i od kogo nabył działkę :) ?
Kupujesz nieruchomość jako całość a jakie są części składowe to już nie Twój ból głowy: ).
W tym przypadku - wycena stanu nieruchomości przez rzeczoznawcę. Albo dobrego budowlańca który oceni stan fundamentów i budynku. Często to co widać gołym okiem to wierzchołek góry lodowej.

Kupowałbym stan taki jaki jest - do przewidzenia jest ze przywrócenie stanu budynku do poziomu deweloperskiego to będzie pic na wodę i najtańszym kosztem. Lepiej to zrobić samemu a uzyskać konkretny upust na nieruchomości.

Co oznacza ta kwota 164 tyś? Koszt doprowadzenia do stanu deweleperskiego czy koszt zakupu domu z budynkiem gospodarczym, działką i remontem domu ?

Pytane jeszcze jaki metraż domu, działki itp. ? Może się okazać ze za te 164 tys. to sama budujesz nowy podobny domek.

KsiadzRobak - 26-01-2015, 08:23

Jeśli będzie to tylko przypudrowanie syfa a nie likwidacja przyczyn pleśni (czyli zła izolacja) to nie ma sensu powierzać komuś tego zadania. Lepiej zapytaj ile za stan obecny a potem dowiedz się (sprowadzając min. 2 różne ekipy) ile oni wezmą za usunięcie powyższych wad.
To sprawi, że będziesz wiedzieć ile właściciel zamierza wydać na remont oraz ile to naprawdę kosztuje.

Olivia - 04-02-2015, 09:38

Cytat:
Pytanie: co cię obchodzi za ile i od kogo nabył działkę :) ?

Wiesz, obchodzi mnie ponieważ chce wiedzieć za ile on ten dom chce wyremontować a tym samym mogę sobie policzyć mniej więcej jaką metodą i jakimi surowcami to zrobi.

KsiadzRobak, chciałam tak zrobić i nawet oferowałam pewną kwotę za kupno w obecnym stanie ale nie chce w chwili obecnej tego sprzedać. Jedynie gdy zostanie to wyremontowane.

Bizi78 - 04-02-2015, 09:45

Olivia napisał/a:
w obecnym stanie ale nie chce w chwili obecnej tego sprzedać. Jedynie gdy zostanie to wyremontowane.

Czyli po prostu chce odwalić fuszerkę i pogonić za sporo większą kasę :? .
Ja bym się spytał czy da pisemną, wieloletnią gwarancję na wykonaną naprawę :wink: .

Tomek - 04-02-2015, 10:27

Bizi78 napisał/a:
Olivia napisał/a:
w obecnym stanie ale nie chce w chwili obecnej tego sprzedać. Jedynie gdy zostanie to wyremontowane.

Czyli po prostu chce odwalić fuszerkę i pogonić za sporo większą kasę :? .
Ja bym się spytał czy da pisemną, wieloletnią gwarancję na wykonaną naprawę :wink: .

ja bym o nic nie pytał
tylko po prostu olał temat, bo gość ewidentnie szuka frajera

KsiadzRobak - 04-02-2015, 12:34

Bardzo dziwne zachowanie - zalecałbym daleko posuniętą ostrożność. A na pewno nie wpłacał żadnych zaliczek czy zadatkowań.
Tomek - 05-02-2015, 08:15

może gość ma kradzione materiały do wykorzystania
i grupę niewolników, którzy mu to zrobią w gratisie lub za miaskę ryżu

może stąd takie zachowanie

Olivia - 16-02-2015, 11:09

Z tego co zaobserwowałam jest dość podobnie jak pisze Tomek. Może z tą różnicą że nie ma niewolników.

Dość długo myślałam o tej nieruchomości i dam sobie spokój. Zbyt dużo jest znaków zapytania jak budynek zacznie zachowywać się po 2, 5 czy nawet 10 latach. Najbardziej obawiam się fundamentów i wilgoci.

RalfPi - 16-02-2015, 11:19

Dobra decyzja.
Lepiej poczekać i znaleźć coś porządnego (bo ktoś chce się szybko wyprowadzić i np. zależy mu na gotówce).