To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Krzyzak - 12-05-2016, 14:23

przesuwana brama jest lepsza w każdym przypadku

a co do reszty
- mam wentylację grawitacyjną - nie sprawdza się w domach współczesnych bo okna są za szczelne
- nie mam pojęcia jak dokładnie działa rekuperator, wiem tylko że sąsiadom się dom spalił przez niego
- rolety bym dał na cały dom - takie antywłamaniowe, sterowane zarówno z każdego pokoju jak i centralnie np. z poziomu alarmu itp. - mój kuzyniacz ma i sobie chwali, czuje się bezpieczniej, słońce go nie budzi

Tomek napisał/a:
jak nie pada, to 10 m3 na długo nie starczy
jak pisałem tam jest piaskowy czarnoziem, działka dość mała bo 550 m2, dom, garaż i camping sporo zajmą, więc trawnik liczę na jakieś 250m2 - nawodnienie takiej powierzchni to max 1m3 co 2 dni
mjsystem - 12-05-2016, 17:01

Krzyzak napisał/a:
przesuwana brama jest lepsza w każdym przypadku
Potwierdzam :wink:
eremita - 12-05-2016, 19:07

Tomek napisał/a:
możesz opisać mniej więcej koszty?

Wszystko zależy od działki czy to będzie do podlania wielki kwadrat czy np. jest pełno zakamarków kolejna zmienna to jaki jest przepływ.
Jak będzie mały przepływ trzeba zrobić więcej sekcji czyli więcej rury, elektrozaworów, większy sterownik.
Przykładowo możesz mieć sterownik za 130zł (najtańszy na 4 sekcje, ale możesz potrzebować 12 sekcyjny za ponad tysiąc)
Ostatnio robiłem wycenę na działkę 400m trawnik plus linia kroplująca na rabaty koszt koło 1300zł

Krzyzak napisał/a:
eremita napisał/a:
nowy baniak startuje
buduję teraz drugi dom w okolicy, gdzie nie ma kanalizacji i zwlekam z postawieniem szamba (takie 10-12m3) bo planuję właśnie do niego zbierać deszczówkę
ale tam mam taki czarny piach, po najmocniejszej ulewie woda stoi max 15 minut; wsiąka lepiej niż w gąbkę, więc ilość wody potrzebna by dotrzeć do korzeni jest niewielka

Chodziło mi o akwarium takie z rybkami :P
Frontosy Kigomy czuły się rewelacyjnie w wodzie ze studni :mrgreen:

Zbiornik na deszczówkę to dobry patent by z dachu woda nie lała się na działkę a przy okazji używać ją do podlewania.

Teraz mam dylemat w pierwszej opcji chciałem budować szkieletowy który ma ścianę z płyty gipsowo kartonowej, wełny między szkieletem, płyty osb i styropianu na zewnątrz.
Dzisiaj byłem na spotkaniu w firmie która buduje szkieletowe i keramzytowe
Oni szkieletowe robią z płyty włóknowo-gipsowe Fermacell 12,5mm, między szkielet pianka lub wełna izolacyjna (polecają piankę) ponownie ta płyta Fermacell i na zewnątrz styropian.
Keramzytowe wyglądają jak z wielkiej płyty jak bloki z PRL ale to nie beton :wink:
Sam keramzyt nie jest izolatorem plusem jest to że nie chłonie wilgoci.

Co jest lepsze?

Drugim dylematem jest to czy robić ogrzewanie gazowe z podłogówkę czy i to mnie zaciekawiło na prąd z folią która można kłaść na podłogę w ściany lub sufit.
Oczywiście prądowe wchodzi w gre tylko jak będzie połączone z fotowoltaiką

Bizi78 napisał/a:
Przy dużych opadach śniegu wygodniejsza jest przesuwna, mniej trzeba łopatą pracować .

O tym nigdy nie pomyślałem ale argument bardzo dobry :)

Tomek - 12-05-2016, 19:17

eremita napisał/a:
na prąd z folią która można kłaść na podłogę w ściany lub sufit.

mowa o ogrzewaniu fazowym FERIS?

eremita - 12-05-2016, 19:26

Tomek napisał/a:
eremita napisał/a:
na prąd z folią która można kłaść na podłogę w ściany lub sufit.

mowa o ogrzewaniu fazowym FERIS?

To co ja oglądałem robi firma Caleo.

bastek - 13-05-2016, 08:18

mam chwilę, się wypowiem. zbiorczo

1 napisał/a:
1. prysznic na dole - bez sensu. Wydałem na to kasę, a używam 10 razy w roku. Wystarczyłby sam WC.

też tak myślałem. okazao się po 2 latach, że przez pół roku w roku mamy jakiegoś gościa... szwagier/teścio/babcia/koledzy koleżąnki dzieci.

2. mało schowchów, schoweczków. W nowym domu będzie tego więcej

zawsze będzie mało

3. W obecnym domu połączyliśmy 2 sypialnie u góry tworząc jedną dużą. Przyszła na świat nasza córeczka i zniknął pokój gościnny. Teraz goście muszę spać na kanapie.

góra to tylko sypialnie. po 1 dla każdego

4. Nie zrobiłem od razu schodów na strych, tylko drabinkę. Potem już nie miałem motywacji, żeby zrobić schody, a jest tam spore pomieszczenie ~30 metrów, które trochę traci użyteczność przez drabinkę.

strych nad poddaszem? u mnie to schowek. gorąco latem, zimno zimą. mało użyteczne

2 napisał/a:

1. zrobiłbym większą piwnicę - bo teraz mam takie pomieszczenie pod schodami o wymiarach 3x3m i pełno półek a przydałby się większy "schowek" o stałej temperaturze

koszt zbędny wg mnie. nie mam co chować... przetwory stoją w garażu - sporo robię, piwo w lodówce, wina nie robię, nie mam
2. żadnego okna dachowego - zimą wieje, deszcz nie daje spać, latem nagrzewa się bardziej niż przez zwykłe, gromadzi się wilgoć i potrafi się pojawić pleśń

nie wieje, nie zacieka, nagrzewa się, fakt. komfort psychiczny dla mnie spania w bunkrze - odpada. mam po 2 okna na górze. lubię słuchać deszczu też

3. korytarze tylko małe - tak by się 2 osoby minęły; z reguły korytarze mają dużo drzwi, mało miejsc, gdzie można coś postawić, więc nie ma sensu by były szerokie

fakt

4. pomieszczenia bardziej w kwadracie niż prostokącie - są lepiej ustawne

ale też trzeba pomysleć o drzwiach i oknach

5. od południa/zachodu mniej okien - teraz mam 6 w salonie i nagrzewa się strasznie

nie nagrzewa mi się. mocno przeszklone płd i zach

6. jak nie ma kasy to odroczyć wykończeniówkę niż kupować najtańsze - w kuchni mam tak słabe kafle, że jak spadnie sztuciec to odpryskuje lakier i widać "cegłę" co na białej podłodze wygląda średnio

prowizorki są zawsze najtrwalsze

8. wjazd do garażu pod lekką górkę, garaż koniecznie na 2 stanowiska i to z zapasem - moje 6x8m wystarcza na styk ; garaż połączony z budynkiem = niskie podatki

koniecznie. ja mam 6x5,5 na styk wystarcza

10. teraz na pewno zrobiłbym studnię i w okresie suszy do woli podlewał trawnik

koszt spory. ja wybrałem opcję nie podlewam trawy niech schnie. do krzewów mam linie kroplujące do sieci podłaczone

11. wyjście wody na ogród z 2 stron - teraz mam z 1 i do mycia auta muszę ciągnąć wąż

jeszcze polecam (szczególnie u nas) zmiękczacz do wody. wtedy na ogród zrób przed zmiękczaczem odprowadzenie

12. prąd - jak wyżej (mam gniazdka które można wyłączyć z domu - jak np. jest oświetlenie świąteczne to mogę je zgasić nie wychodząc na dwór)

nawet na 3-4 strony. ja się nastwoiłem na narzędzia elektryczne, nie spalinowe , więc mam 3 gniazdka na zew

13. położenie domu to wg mnie wejście od wschodu, garaż od północy, ogród od zachodu i to akurat mi się udało, bo mam ulicę od wschodu

to wymusza układ działki/ulicy...

14. instalacja elektryczna to bym dał więcej gniazdek a kabelki od alarmu wyciągnąłbym do każdego pomieszczenia

w kuchni mam 7 podójnych gniazdek. razem 14 wejść. na stałę jest coś zapięte 9 urządzeń..
[/quote]

tresorex napisał/a:
a później narzekają że nie ma gdzie trzymać odkurzacza, a wszędzie stoją szafy
Do tego daj dużo gniazdek w miejscu gdzie będzie stał tv i cały sprzęt bo później walają się przedłużacze i kupa niepotrzebnych kabli. Policz ile masz sprzętów i pomnóż razy 1,5

odkurzacz centralny
kable-pod tynkiem . gniazdek przy rtv mam za mało,

[ Dodano: 13-05-2016, 08:24 ]
eremita napisał/a:
Chyba zrezygnuje z kominka bo z tego co facet mówi koszt całkowity włożenia kominka to koło 15tys.

kominek mam duży, centralnie stojący, nie prz scianie. 3 m-ce myślałem nad projektem, żeby ładnie wygladał, i maskował kolumne do podciągów do stropu. wyszło mnie 8000 z 2-ma płytami marmurowymi wycinanymi w dziwne kształty
uzywam często - praktycznie co weekend. lubię ogień. a przy okazji grzeje się dom.
nie montowałem kominka w celach oszczędnościowych
wada jedyna- brudno (popiół, frag. drewna)

[ Dodano: 13-05-2016, 08:29 ]
macia napisał/a:
Aha, sprawa być może najważniejsza - jak żyjecie z logistyką, szczególnie dzieci (przedszkola, szkoły), bo ja się tak przyzwyczaiłem do centrum miasta, że zupełnie mentalnie nie radzę sobie z ciągłymi dojazdami zawsze i wszędzie...

myśmy dali dzieci do wiejskiej szkoły. jest bardzo dobrze, ma wiele zalet, a gównie taka, że to mała szkoła, gimnazjaliści nie biją młodszych, nic nikt nie kradnie, klasy po 15 dzieci, wszyscy się znają.

feler, którego nie brałem pod uwagę szukając działki - szkoła rejonowa do naszej wsi jest kiepska, jeżdżą dzeici do sąsiedniej - żona ma po drodze do pracy. teraz jest feler, jak starsze dzieci - nie ma jak wrócić do domu po lekcjach, czeka godz-dwie w szkole lub idzie do kolegów. brak autobusu szkolnego
zajęcia dodatkowe - raz walą w gałę z chłopakami ze wsi, dwa angielski za mną, trzy szkoły wiejskie mają trochę oferty pozalekcyjnej. jest karate, szkoła tańca. reszta dni - błogie dzieciństwo

[ Dodano: 13-05-2016, 10:52 ]
gulgulq napisał/a:
Najważniejsze przy budowie: ZDJĘCIA WSZYSTKIEGO, zwłaszcza instalacji wewn/zewn. i robót ziemnych. Po roku się nie pamięta gdzie co idzie i czasem wiercenie otworu pod kołek to letki stresik jest . Warto przyłożyć metrówke i ciachnąć zdjęcie gdzie biegnie dana rura lub przewód od rogu lub innego punktu charakterystycznego.

koniecznie

gulgulq napisał/a:
przy kolejnym domu mocno zastanawiałbym się nad wersja domu z płaskim dachem - prosta konstrukcja + możemy urządzić taras słoneczny a nawet patio z roślinami w doniczkach

u mnie plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na płaski dach

macia napisał/a:
Działka, o której zakupie ostatnio myślałem wymagała dociągnięcia 130 mb kanalizacji i 30 mb wodociągu

jak szukałem działki, takie wyeliminowałem. musi być prąd, gaz woda bardzo blisko. oraz dojazd do pracy bezkorkowy
(korzystanie z ekspresówek)

teraz bym tą szkołę dorzucił, jeśli dzieci małe. w końcu to 9 lat dowożenia, a jak doje to kilkanascie lat
czy to jest 5 czy 20 km od babci, wsio rawno. i tak samochód trzeba mieć

[ Dodano: 13-05-2016, 10:56 ]
macia napisał/a:
1. jak macie rozwiązany problem wody i ścieków? przydomowa oczyszczalnia czy szambo? Studia własna czy woda z sieci? Co lepsze i lepiej się opłaca?
2. jakich materiałów na pewno nie używać przy budowie, a jakie polecacie?

woda z sieci, bez kanalizacji - ponad 3 zł/m3
u mnie woda głeboko więc spory koszt studni
POŚ
nie ma koło mnie kanalizacji
materiał - drewno. 100 lat postoi, potem mnie nie będzie. a szansa że dzeici zostaną w lublinie-znikoma
ale zrobiłęm z termaliki. ciepła, tania szybka w budowie
z gliny (max, poroterm) zrezygnowałem. fakt, są trwalsze - Malbork z cegły stoi kilkaset lat - tylko po co mi to?
grubo styropian, i zrobienie termosu.

[ Dodano: 13-05-2016, 11:00 ]
Tomek napisał/a:
1. wentylacja grawitacyjna, czy mechaniczna
2. jak mechaniczna to z rekuperatorem, czy bez

machaniczna z rekuperatorem. wachałęm się nad gruntowym wymennikiem ale jest bez
zimą ciepło i świeże powietrze. testy robiłęm, na zaw koło zera, piec wyłaczyłem. w domu 17-18 stopni przez 3 dni było
latem świeże powietrze bez otwierania okien - czytaj bez much komarów itp
okan mam nieotwieralne -tańsze-część okien
nie mam z kominka rozprowadzenia ciepła. jak dam rekuperator na 3-ci bieg to się góra nagrzewa
polecam ze względu nakomfort, niż na oszczędność
feler- sucho w dmu

Tomek - 13-05-2016, 11:05

bastek napisał/a:

machaniczna z rekuperatorem. wachałęm się nad gruntowym wymennikiem ale jest bez
zimą ciepło i świeże powietrze. testy robiłęm, na zaw koło zera, piec wyłaczyłem. w domu 17-18 stopni przez 3 dni było
nie mam z kominka rozprowadzenia ciepła. jak dam rekuperator na 3-ci bieg to się góra nagrzewa
feler- sucho w dmu

Jakie koszty +/-

Dom - duży.

Jak założę klimę, to idzię tą wentylację zrobić tak, żeby transportowała to zimne powietrze także?

bastek - 13-05-2016, 11:07

eremita napisał/a:
Drugim dylematem jest to czy robić ogrzewanie gazowe z podłogówkę czy i to mnie zaciekawiło na prąd z folią która można kłaść na podłogę w ściany lub sufit.

u mnie żona zadecydowała. ze musi mieć parkiet i grube dywany
więc podłogówki nie robiłem
fotovoltaika grzeje dom w godz. 8-16, jak jest słońce. niskie słońce , mniejsza wydajnośc
ja w domu jestem 17-7
wtedy nie grzeje....
chyb, że akumulator. żeby zgromadzić energię na popołudnie wieczór noc, musi być potęzny, czytaj drogi
jakbym nie liczył, nie opłaca się
mam szwagra co montuje farmy fotovoltaiczne. nawet jakby mi panele załatwił, jakoś bym to tanio zamontował, koszt jest bardzo duży. a jak pochmurny dzień, to nie pacuje wogóle. a jak śnieg spadnie, to właź na dachżeby panej odsłonić

[ Dodano: 13-05-2016, 11:11 ]
Tomek napisał/a:
bastek napisał/a:

feler- sucho w dmu

Jakie koszty +/-

Dom - duży.

Jak założę klimę, to idzię tą wentylację zrobić tak, żeby transportowała to zimne powietrze także?

instalacja poszła ok. 12.000
prąd - 24 na dobę. nie wiem ile nie szacowałęm
klima - nie lubię. pewnie będzie odzyskiwać chłód, tak jak odzyskuje ciepło
ale gruntowy wymiennik ciepła.
kilku znajomych to ma. połowa-rura w ziemi, u jednego wilgoć w domu z rury
połowa-taki dół ze żwirem. żwir odkaża(siarka) jest fajnie
tylko-potrzebne mocniejsze wentylatory
trochę sobie pluję w brodę, że tego nie zrobiłem.może jeszcze zrobię?

eremita - 13-05-2016, 22:41

bastek napisał/a:

eremita napisał/a:

u mnie żona zadecydowała. ze musi mieć parkiet i grube dywany
więc podłogówki nie robiłem
fotovoltaika grzeje dom w godz. 8-16, jak jest słońce. niskie słońce , mniejsza wydajnośc
ja w domu jestem 17-7
wtedy nie grzeje....
chyb, że akumulator. żeby zgromadzić energię na popołudnie wieczór noc, musi być potęzny, czytaj drogi
jakbym nie liczył, nie opłaca się
mam szwagra co montuje farmy fotovoltaiczne. nawet jakby mi panele załatwił, jakoś bym to tanio zamontował, koszt jest bardzo duży. a jak pochmurny dzień, to nie pacuje wogóle. a jak śnieg spadnie, to właź na dachżeby panej odsłonić

Podobno tak to działa że latem jak jest dużo słońca i tego nie wykorzystujesz energetyka zabiera a zimą jak prąd jest potrzebny i słońca niema energetyka oddaje :mrgreen:

bastek - 14-05-2016, 12:48

Diabeł tkwi w szczegółach
Nawet dodam ze ue do takiej instalacji się doklada...
I to 60 lub 80%
Ale
Jeśli robisz instalacje dla siebie bez sprzedawania do PGE to doklada 80%. Do instalacji. Akumulator kupujesz sam. Kilka tys
Jesli planujesz sprzedawać to UE doklada 60 %
A PGE odkupi prąd po ok. 15 gr za Wh. Zobacz na rachunku ile Ty płacisz za prąd...
Koszt instalacji 4 kW to ok. 15.000. Plus polowa tego za akumulator co 5kWh zmagazynuje..

Tak to u nas w gminie wyglada

eremita - 14-05-2016, 14:13

bastek napisał/a:

Mi facet wycenił koszt instalacji fotowoltanicznej 3,8 kWp na 20tys z czego UE odda 8tys.
Jeśli będzie zrobione akumulacyjne (wtedy jest ułożone pod wylewką) grzeje się w taryfie nocnej.

spown - 14-05-2016, 18:35

eremita napisał/a:

Zimą słońce jest tak nisko, że fotowoltaika prawie nic nie produkuje, a już na pewno nie tyle, żeby zasilić ogrzewanie elektryczne.

Krzyzak - 14-05-2016, 21:07

A paradoksem jest to, że właśnie zimą jest największe zapotrzebowanie.
Generalnie koszt "zielonej" energii jest taki, że na zero wychodzi się po 20-50-100 latach. Kiedyś w USA był program a potem obliczono, że 1 miejsce pracy stworzone w takim systemie kosztowało podatnika 30 mln $ rocznie... Ktoś nieźle zarabia na robieniu ludziom wody z mózgu, ale cóż - socjotechnika i inne narzędzia manipulacji i nagle okazuje się, że "nie możesz bez tego żyć".
W przypadku montażu systemu do odsprzedaży energii trzeba mieć specjalnie zaprojektowaną instalację z przełącznikiem - tak samo jak np. w przypadku posiadania agregatu prądotwórczego - jeśli się zasila cały dom, to trzeba odłączać się od sieci, żeby nie zasilać sąsiadów.

bastek - 14-05-2016, 22:16

Ano właśnie. 1kw paneli daje na Lubelszczyźnie ok 1,1 kWh w ciągu roku. Czyli PGE Ci zapłaci 150 zl rocznie. Z 4 kW daje 600 zl. Te 15 groszy to cena rynkowa ale nie ma gwarancji ceny. PGE ma obowiązek odkupić. Ale w ustawodastwie noe ma ceny minimalnej gwarantowanej...

U Ciebie w Poznaniu jeszcze mniej prądu wyprodokujesz. Lubelszczyzna jest jednym z lepiej naslonecznionych rejonów Polski

Noe jesteś w stanie zmagazynowac latem energii na zimę. A zima jej nie wyprodukujesz... Za nisko słońce

Votovoltaika sie opłaca jedynie jako farma - setki kW mocy. Na jakiś nieużytkach. Z dofinansowaniem ok.80-90%.

Do domu- jesli instalacja bedzi za 3000 można by rozważyć

Jwsli chodzi zmagazynowanie czyli aku. Panel produkuje prąd stały. Taki tez masz w aku. A urządzenia są na prąd zmienny. Czyli albo wymiana urządzeń (tylko co zrobic jak nie m słońca) albo falownik odwrotność prostownika urządzenie drogie i awaryjne.

[ Dodano: 14-05-2016, 22:21 ]
Darek, dodaj jeszcze ze wydajność panela po 20 latach jest znikoma. Producenci dobrych panneli daje gwarancje ze za 15 lat sprawność będzie min. 75%

[ Dodano: 14-05-2016, 22:24 ]
eremita napisał/a:
bastek napisał/a:

Mi facet wycenił koszt instalacji fotowoltanicznej 3,8 kWp na 20tys z czego UE odda 8tys.
Jeśli będzie zrobione akumulacyjne (wtedy jest ułożone pod wylewką) grzeje się w taryfie nocnej.

Bardzo drogo wycenil. Realny koszt mikroinstalaxji to ok. 4000 za kW. A na chinolach to poniżej 3000. Unia zwraca40% a jesli gmina zalalala sie na program unijny to tak jak pislem. 60%/85%

spown - 16-05-2016, 19:11

bastek napisał/a:
Bardzo drogo wycenil. Realny koszt mikroinstalaxji to ok. 4000 za kW. A na chinolach to poniżej 3000. Unia zwraca40% a jesli gmina zalalala sie na program unijny to tak jak pislem. 60%/85%

Tutaj bym polemizował. Same panele to koszt 700-800zł minimum za sztukę x4 to jest 3000zł za kWp. Do tego inwerter też minimum 1kzł za kW. Już mamy 16, a gdzie konstrukcja, okablowanie, zabezpieczenia (szczególnie po str DC) no i robocizna...
Mówię tu o cenach dla odbiorcy końcowego.

[ Dodano: 16-05-2016, 19:12 ]
pytanie za 100 pkt.: Czy robił ktoś DGP w domu parterowym, ale w posadzce, tak żeby nawiewać z podłogi lub ze ściany przy podłodze? Interesuje mnie najbardziej gdzie instalował turbinę.