Outlander III Ogólne - Torby do bagażnika
SK666 - 09-05-2017, 13:43
Przy zakupie samochodu dostałem bazę a uchwyty rowerowe już posiadałem. Faktycznie belki wystają dosyć mocno. (patrz foto) Jechałem teraz nad morze z pustym bagażnikiem i tak przy 120 zaczynał „śpiewać”, ale nie grozi utratą słuchu.
_tm_ - 09-05-2017, 13:47
SK666 napisał/a: | Przy zakupie samochodu dostałem bazę |
Dokładnie takie mam do sprzedania. Thule firmowane przez Mitsubishi.
PiotrKw - 09-05-2017, 15:32
Proponuję uważac na montowanie osprzętu . Takie same dostał kolega przy zakupie nowego samochodu od dealera Audi . Miał box dachowy z mocowaniem " kłowym " . Piszę miał bo już nie ma, zsunęli mu go na parkingu nie uszkadzając belek . Dla mocowań młoteczkowych zaślepki końcowe też nie stanowią przeszkody. Wystarczy trochę środka smarnego w spraju i zsuwamy belki z rowerami ..
SK666 - 09-05-2017, 16:34
PiotrKw napisał/a: | (...) i zsuwamy belki z rowerami .. |
tom3sko - 09-05-2017, 17:01
PiotrKw to napewno pocieszyłeś kolegę SK666
Nie dawały mi spokoju te belki EDGE, postanowiłem iść i zmierzyć przestrzeń pomiędzy otwartym szyberdachem a moimi belkami, wynosi ona ponad 4 cm, wiec na bank nie było by konfliktu, kolega tomoman miał racje, kurde.
SK666 - 09-05-2017, 21:13
tom3sko, Niestety teraz będzie Cie to męczyło. Sprzedaj, wyrzuć, połam, oddaj komuś za pół ceny, zrób coś z tym i kup sobie Edge - ofiaruj sobie odrobinę luksusu.
tom3sko - 09-05-2017, 21:18
Ah widzisz bo ja to się zawsze napale jak szczyrbaty na kromkę suchego chleba zamiast poczekać i popytać mondrzejszych kolegów. Chyba przestanę tu zaglądać i zapomnę ze istnieje model EDGE. Tylko co to będzie jak któregoś z was zobaczę na drodze ehhhh.
_tm_ - 09-05-2017, 21:45
Było tak:
Jest tak (niżej i ładniej):
I jeszcze taka ciekawostka: uchwyty Thule 4030 (łapy mocujące bagażnik do naszych relingów) różnią się trochę od tych samych uchwytów dostarczanych przez Mitsubishi. Uchwyty Mitsubishi mają wypustki, które wchodzą w odpowiednie otwory w relingach. Zapewniają one dokładne pozycjonowanie i dodatkowe mocowanie bagażnika, więc u siebie właśnie ich użyłem.
tom3sko - 09-05-2017, 21:50
Naprawdę zajefajnie to wygląda.
A miałem tu juz nie zaglądać 😆
PiotrKw - 09-05-2017, 22:01
tom3sko napisał/a: | PiotrKw to napewno pocieszyłeś kolegę SK666
|
Nie chodzi o pocieszanie , tylko o przezorność . Niestety z tych belek bardzo łatwo wszystko się zdejmuje . Wersja Edge mocno to utrudnia Mój na tych belkach na Q7 został na miejscu. . Koledze rąbnęli box na parkingu w Kaprun . Obok stał Renault Traffic, dług,i na słupskich numerach . Jak zjechali z lodowca to nie było boxu ani Traffica . Może to nie oni ale nie wyobrażam sobie ładowania boxu ( 2m) do środka osobówki lub spacerowania z nim po parkingu bez zwracania uwagi. Audi które dało gratis belki , udawało , że wszystko jest w porządku . i dopiero po pokazaniu jak łatwo wszystko się zsuwa , otworzyli oczy ale nie poczuwali się do winy że wciskają ludziom taki szajs.
_tm_ napisał/a: | Zapewniają one dokładne pozycjonowanie i dodatkowe mocowanie bagażnika, więc u siebie właśnie ich użyłem. |
Nie do wszystkich boxów będzie dobrze , otwory powodują że są belki które mają różnice wysokości i nie trzymają poziomu między sobą . Ale trzeba to sprawdzić indywidualnie .
[ Dodano: 09-05-2017, 22:03 ]
_tm_ napisał/a: | Jest tak (niżej i ładniej): |
To też , ale przede wszystkim pewniej i bezpieczniej ....
Amstaf11 - 09-05-2017, 23:38
Hey
Panowie jeśli macie komplet tzn. belki, boxa thule na pewno pasuje całość. Badałem temat gruntownie tzn. mierzyłem belki innych producentów ( tańsze ) do boxa thule motion xl i droższego dynamic i albo box "piał " mocno wychylał sie do góry lub był bardzo wysoko nad dachem. Po skompletowaniu thula jest ok. box jest ok 6-8cm nad dachem belki są wyższe ale w box są " wnęki na belki " i całość jest ok. Box ma szybkie mocowania o obejmują one dobrze i pewnie szerokie belki wingbara. Ponadto belki są b.ciche co stanowi zaletę
Pamietajcie również że box z belek wingbar nikt nie zsunie
SK666 - 10-05-2017, 13:43
_tm_ napisał/a: | Jest tak (niżej i ładniej): |
jest ładniej, nie ma dwóch zadań. Potwierdza się również, że o wiele bezpieczniej. Teraz to już każdy sam musi przemyśleć w jakich warunkach użytkuje czy zostawia box czy rowery itp.
Wiem, ciężko będzie opisać, ale jak jak oceniasz różnice w wydawaniu odgłosów. Mój jak pisałem jak jadę na pusto świszczy tak od ok. 120km/h
rajan - 10-05-2017, 13:57
tom3sko napisał/a: | no i mam!!! Zakupiłem dzisiaj belki i mocowania z tym że zabrałem troszek droższe - czarne pokryte teflonem. Montaż jest banalnie prosty, gościowy zajęło to 10 minut z wysikaniem się. |
Hmm... Czy Ty ich nie masz odwrotnie zamocowanych?
tomoman - 10-05-2017, 13:58
SK666 napisał/a: | _tm_ napisał/a: | Jest tak (niżej i ładniej): |
jest ładniej, nie ma dwóch zadań. Potwierdza się również, że o wiele bezpieczniej. Teraz to już każdy sam musi przemyśleć w jakich warunkach użytkuje czy zostawia box czy rowery itp.
Wiem, ciężko będzie opisać, ale jak jak oceniasz różnice w wydawaniu odgłosów. Mój jak pisałem jak jadę na pusto świszczy tak od ok. 120km/h |
Ja od 5 lat na edgeach jeżdżę, wcześniej miałem je na zwykłych relingach i były głośniejsze, te na zintegrowanych są cichsze, ale może to też wynikać z tego, że OIII po lifcie jest lepiej wygłuszony i tyle. Wybrałem Edge nawet nie ze względu na mniejszy hałas, po prostu bardziej mi się podobają niż takie wystające za obrys relingów. Box Amosa też ma takie wgłębienia i schodzi niżej na obejmach i kosztuje tysiaka, ale nie mam teraz potrzeby zamontowania, a nie mam fot jak miałem założony.
_tm_ - 10-05-2017, 14:35
rajan napisał/a: | tom3sko napisał/a: | no i mam!!! Zakupiłem dzisiaj belki i mocowania z tym że zabrałem troszek droższe - czarne pokryte teflonem. Montaż jest banalnie prosty, gościowy zajęło to 10 minut z wysikaniem się. |
Hmm... Czy Ty ich nie masz odwrotnie zamocowanych? |
Wydaje się dobrze. Spływ "skrzydła" jest skierowany do tyłu.
To kolega SK666 ma odwrotnie
|
|
|