To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] sonda lambda w Galancie EAxx

Owczar - 09-07-2013, 00:21

Bo błąd 11 to sonda przed katem.
abdul - 09-07-2013, 07:54

Owczar napisał/a:
Bo błąd 11 to sonda przed katem.

podziekowal :)

[ Dodano: 09-07-2013, 10:29 ]
pytanie jeszcze jak polączyć sondę z wtyczka? Przy sondzie mam kabelki czarny, szary i 2 biale a od wtyczki wychodza bialy, niebieski i 2 czarne. Podlaczyl bym tak jhak bylo wczesniej ale patrzac jak to bylo zrobione to nie mam pewnosci czy to kiedykolwiek dzialalo :?

[ Dodano: 09-07-2013, 13:09 ]
ok polapalem sie :D sonda juz zalozona CHECK narazie nie swieci i nie zamula auta. Okazalo sie to czego sie obawialem czyli to ze stara sonda byla zle podpieta :axe:

fj_mike - 10-07-2013, 22:11

abdul napisał/a:
pytanie jeszcze jak polączyć sondę z wtyczka?

Odpowiedź jest w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...p=320283#320283

Cytat:
Okazalo sie to czego sie obawialem czyli to ze stara sonda byla zle podpieta

Ktoś już ją wymieniał?

abdul - 11-07-2013, 21:20

fj_mike napisał/a:
Cytat:
Okazalo sie to czego sie obawialem czyli to ze stara sonda byla zle podpieta

Ktoś już ją wymieniał?

Tak była już wymieniana na sonde NTK... Szkoda tylko ze zdjecia nie zrobilem jak to bylo "fachowo" zrobione :roll:

fj_mike - 11-07-2013, 21:53

abdul napisał/a:
ak była już wymieniana na sonde NTK... Szkoda tylko ze zdjecia nie zrobilem jak to bylo "fachowo" zrobione

Przynajmniej miałeś podgląd jak to podłączyć :mrgreen:

abdul - 16-07-2013, 19:42

po wymianie sondy przed katem i tygodniu spokoju znowu zapala sie CHECK i wyskakuje blad 11-sonda... pytanie teraz czy jak padnie sonda za katem to tez bedzie wyskakiwal ten blad czy juz po tygodniu mogl szlag trafic ta sonde co wymienialem :evil: dodam ze CHECK co jakis czas sie zapala i znika
radek79 - 16-07-2013, 20:37

abdul napisał/a:
pytanie teraz czy jak padnie sonda za katem to tez bedzie wyskakiwal ten blad czy juz po tygodniu mogl szlag trafic ta sonde co wymienialem :evil: dodam ze CHECK co jakis czas sie zapala i znika

padająca sonda nie pokaże błędu, co najwyżej pokaże uszkodzoną grzałkę sondy, co nie wpływa jakoś znacząco na pracę silnika, być może są źle złączone przewody od sondy i raz łączy a raz nie

Owczar - 16-07-2013, 21:34

Masz LPG?
Marcino - 16-07-2013, 22:24

Owczar napisał/a:
Masz LPG?

Myslisz że Abdul może mieć ubogo.???

Owczar - 16-07-2013, 22:41

Tez tak może być, ale może być też źle podłączona...
abdul - 17-07-2013, 14:11

Cytat:
Masz LPG?

mam. Podlaczona raczej dobrze. Jakby byla zle podlaczona to wydaje mi sie ze caly czas by swiecil CE... :?

Owczar - 17-07-2013, 14:21

Niekoniecznie z tym świeceniem cały czas. Nie wiem jak przedlift, ale ja bez sond jeździłem 2 dni zanim się zaświeciła.

Na Twoim miejscu zainwestowałbym w kabelek VAG kkl i evoscana. Na forum jest info jaki konkretnie kabel, jak przerobić i podłączyć. Wtedy podejrzysz co rysuje sonda i czy wszystko jest ok, oraz czy LPG nie powoduje problemu. A jak masz staga to sondę zapnij do staga i kabelkiem stag podejrzysz pracę sondy.

arturj123 - 17-08-2013, 15:46

Dwa pytania odnośnie sondy lambdy, wersja Galanta przedliftowa:
- czuć paliwo na zimnym silniku - czy to oznacza prawdopodobne uszkodzenie sondy?
- czy uszkodzona sonda lambda ma duży wpływ na spalanie LPG? - jest podłączona pod instalację

lukinarty - 17-08-2013, 22:34

Miałem uszkodzoną pierwszą sondę i z tego co pamiętam to nie miało najmniejszego wpływu na spalanie gazu. Mam staga 4 więc może to i od instalacji zależy .
abdul - 18-08-2013, 10:02

arturj123 napisał/a:
Dwa pytania odnośnie sondy lambdy, wersja Galanta przedliftowa:
- czuć paliwo na zimnym silniku - czy to oznacza prawdopodobne uszkodzenie sondy?
- czy uszkodzona sonda lambda ma duży wpływ na spalanie LPG? - jest podłączona pod instalację

Ja miałem walnieta sonde u siebie. Nie zauwazylem wiekszego spalania LPG. Jedyne co zauważyłem to auto strasznie zamulalo przy ruszaniu...