To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

Vtec88 - 08-01-2014, 10:36

Co moze byc przyczyna, ze jak auto wyjechalo z warsztatu to jest problem z wrzuceniem 2 i 4-ki i drazek zmiany biegow stal sie luzny ( tzn lata na wszystkie strony bez zadnego oporu ), wczesniej byl sztywny..
Hugo - 08-01-2014, 11:25

Vtec88, może wychaczyło się mocowanie jednej z linek zmiany biegów na górze skrzyni biegów.
Krzyzak - 08-01-2014, 12:15

A może ktoś dał w palnik i się rozsypało mocowanie cięgien - często się zdarza w V6.
2 metry drutu wiązałkowego mogą być tymczasowym rozwiązaniem :)

robertdg - 08-01-2014, 17:27

Rozwulkanizowało się mocowanie linek przy skrzyni.
chudy771 - 25-11-2014, 18:55

Odświeżę trochę temat. Czy były różnice w sprzęgłach na przełomie lat w silnikach 2.5 V6? Czy po II lifcie (silnik 160KM) było zakładane inne sprzęgło? Intercars w przypadku exedy proponuje MBK2097 dla 160KM oraz MBK2052 dla 163KM

Czyli MBK2052 nie podejdzie do Galanta po II lifcie?

Marcino - 25-11-2014, 22:07

chudy771 napisał/a:
Czyli MBK2052 nie podejdzie do Galanta po II lifcie?
A co tańsze jest?
chudy771 - 26-11-2014, 15:16

W tym wypadku MBK2052 jest tańsze
Wajcheusz - 29-11-2014, 21:18

Panowie, macie już powymieniane sprzęgła, więc poradźcie Mi, co wybrać?
Aisin
Exedy
Valeo?

Dziś zjeżdżając z autostrady A1 pod Gdańskiem, mimo, że do bramek dojechałem hamując, ale z włączonym biegiem, miałem problem z tych bramek ruszyć, obroty szalały, a auto na S-ce ujechało max 120, po zatrzymaniu się pod Norauto na 15 min, okazało się, że już działa dobrze.

Wygląda na to, że po zagrzaniu się, zaczęło się ślizgać, więc nie pozostaje nic innego niż wymienić.
Przy czym na zimnym po powrocie z Gdańska, już też zaczyna się ślizgać, szczególnie powyżej 3,5 tyś RPM.

Najgorsze, że najbardziej ekonomiczna i dynamiczna jazda była na 4000-5200 RPM, często bez wrzucania 5 biegu w przypadku mojego :-) , nie zmienia to faktu, że teraz po przekroczeniu progu 3,2-3,5 tyś, leci już w górę jak balon z helem, więc niestety pozostało jeździć do 3-3,5 tyś MAX.

No ale wracając do tematu, które wybrać, a chciałbym, żeby wytrzymało SPORO.

P.S. Czy to prawda, że hamowanie biegami powoduje dodatkowe uszkadzanie skrzyni (po remoncie), i sprzęgła (do remontu)?

robertdg - 29-11-2014, 21:24

Wajcheusz napisał/a:
Aisin
Exedy
Valeo?
Jezeli masz taki wybór to wybierałbym miedzy Aisinem a Exedy, w sensie brałbym to co tańsze ;-)
Wajcheusz napisał/a:
Czy to prawda, że hamowanie biegami powoduje dodatkowe uszkadzanie skrzyni (po remoncie), i sprzęgła (do remontu)?
A skąd taki news :?: hamowanie silnikiem jest zdrowsze od szarpania i nieumiejetnego operowania biegami
milo - 29-11-2014, 21:31

Wajcheusz napisał/a:
poradźcie Mi, co wybrać?
Aisin
Exedy
Valeo?

Exedy
Wajcheusz napisał/a:
Wygląda na to, że po zagrzaniu się, zaczęło się ślizgać,

Możesz mieć olej na tarczy ,lub wysprzeglik nie odbija lepiej sprawdz niż wymieniać w ciemno
Wajcheusz napisał/a:
Czy to prawda, że hamowanie biegami powoduje dodatkowe uszkadzanie skrzyni (po remoncie), i sprzęgła (do remontu)?

Zalecane jest nawet hamowanie silnikiem :shock:

Wajcheusz - 29-11-2014, 21:42

Doszła jeszcze opcja na Herth+Buss JakoParts - 932 (ale chwilowo niedostępne).

Co do biegów itp, to też mnie tak uczono, przez co każdy warsztat (jak miałem firmowe auto) zastanawiał się, jakim cudem na tak długo starcza mi hamulców, bo na WYMAGANĄ wymianę kompletu, ja jeszcze nie miałem nawet klocków wymienionych, bo była jeszcze okładzina.

Z polecanych EXEDY wychodzi, że jest tańsze, narazie mam ofertę na 520, a Aisin na 579,
ale VALEO za 460.
Valeo zawsze dobrze mi się kojarzyło, ale nie jest polecane?

Ale OK, powiem mechaniorowi, żeby sprawdził wysprzęglik, co do oleju, to samo podejrzewałem, ale dziwi mnie, że na zimno się nie ślizgało tak, jak po przejeździe autostradą, ale powiem mu też, żeby sprawdził uszczelnienia, może rzeczywiście po naprawie skrzyni, wyszło coś nie tak ...

deejay - 30-11-2014, 12:58

Nie polecam Exedy . Już miałem kilka przypadków reklamacji , jak nie w Colcie poprzez Carismę kończąc na Galancie . Producent gdzieś dał w rurę na całej linii produkcji i duży problemem są tarcze sprzęgła . Osobiście polecam Valeo
milo - 30-11-2014, 15:45

deejay napisał/a:
Osobiście polecam Valeo

To już jak coś to lepiej aisin

misjonarz. - 30-11-2014, 20:24

ha exedy latam już 4 lata, bez problemu
deejay - 30-11-2014, 20:58

misjonarz. napisał/a:
ha exedy latam już 4 lata, bez problemu

Wtedy była jeszcze "dobra jakość " :wink: