To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA

mkm - 03-07-2016, 12:26

piomic, daj chwilę oponom. Dotrą się.
Do momentu gdy nie znikną "guzki, wąsy i inne nadlewy" nowa opona jest "dziwna".

Ja zakładam, jeżdżę kilkaset kilometrów (wizualnie ocenisz czy nadlewy się starły - 'znikają w oczach") ponownie ważę i pompuje.
Jest spokój.

Nowa guma potrafi być "miękka", "pływać", "uślizgiwać" ale to przez krótką chwilę :wink:

RalfPi - 03-07-2016, 13:17

No to ja w temacie.. opon. Mam nowe opony i jak skręcam to mi szumią (nie ważne czy jadę 20km/h czy 80km/h - wrażenie słuchowe podobne).
Nie wierzę w to, że mam zużyte łożyska.. ale jednak szumi. Czy to możliwe w samochodzie z przebiegiem 123kkm (w dodatku japońskim)?

LuckyLegs - 06-07-2016, 06:56

Tak jak stoi na stronie wcześniej - nowe gumy muszą się ułożyć i wówczas mogą szumieć albo "mlaskać" w upały.

Z innej beczki, wiem, że to wcześnie, ale może trafię jakieś promo.
Co byście polecili na zimę ? :)
215/45 R18

piomic - 06-07-2016, 18:28

mkm napisał/a:
daj chwilę oponom. Dotrą się

Przełożyłem na przód po jakimś 1000km bo nie dało się jeździć. Wiem że się muszą ułożyć i dotrzeć ale dotychczas nigdy nie było takich jaj – fakt, gumy były z wyższej półki i może to jest rozwiązanie, nie łakomić się na beleco że niby też ma atesty a 30% taniej tylko bulić za Yokohamy.
Powożę je trochę na przodzie i spróbuję kontrolnie (nienie, nie na stałe – one się mają jak najszybciej zużyć i do wypatatania) z tyłu użyć.

tyku - 06-07-2016, 18:43

mkm napisał/a:
daj chwilę oponom. Dotrą się.
Prędzej się zetrą, niż się dotrą. :wink:
piomic napisał/a:
Powożę je trochę na przodzie
Przypal gumę z przodu to się szybciej dotrą do 3 mm (lub do minimum 1,6 mm) i będziesz mógł wymienić na nowe. :wink:

piomic, Ewidentnie coś nie tak z oponami i nie liczyłbym, że się dopasują, czy jak kto woli dotrą. :roll:

Robert_N - 07-07-2016, 07:51

Nie ma co się łudzić, że się dotrą tak jak mówi tyku coś jest nie tak i ja bym reklamował.
pomic układać to się mogą na trasie od gumiarza przy pierwszym montażu do domu.

rondzik - 31-07-2016, 20:56
Temat postu: Uniroyal Rainsport 3 czy Pirelli P7 Cinturato?
Witam,

Potrzebuje w miare szybko kupic opony letnie, jeszcze na ten sezon. Jezdze lancerem 1.8 i mam felgi 18tki na lato. Przejrzalem oczywiscie ten watek, niemniej jednak nie moge zrozumiec roznicy pomiedzy dwiema oponami.

Na oponeo, w promocji, sa dwie opony chwalone przez forumowiczow w tym watku: Uniroyal Rainsport 3 (z 2016) i Pirelli P7 Cinturato (z 2015). Obie sa w zblizonej cenie (roznica na 4 oponach to 400pln).

Mam zagwozdke, gdyz teoretycznie Pirelli jest opona klasy premium a Uniroyal klasy sredniej, jednak gdy patrze na bezposrednie porownanie parametrow to Uniroyal jest identyczne, a nawet ciut lepsze w dwoch parametrach (indeks prędkości i hamowanie na mokrej nawierzchni). No wiec jak to jest? dlaczego mialbym wybrac Pirelli?

Bede wdzieczny za wszelkie wyjasnienia

RalfPi - 31-07-2016, 21:35

Bo inaczej się zużywają i mają pewnie inne "charakterystyki" (a nie konkretne parametry badane w bardzo konkretnych warunkach) - tak bym obstawiał.
Ja np. kupiłem Goodyear Ultragrip (premium) i są cichutkie.. ale na prostej - w zakrętach sobie szumią :)

A 400zł na komplecie to dość spora różnica - tym nie mniej, akurat na oponach bym nie oszczędzał.

LukasiusPomorze - 31-07-2016, 23:04

Zapytaj dostawcę gdzie dane opony były produkowane - być może to ci trochę rozjaśni.

Znajomy przy zamówieniu zastrzegał sobie że jeśli przyślą chińczyki to odeśle je spowrotem - i odsyłał...

Jeśli Uniroyal jest tańszy się nie zastanawiaj bo to naprawdę dobre opony ,a zwłaszcza ten model choć mogą wydawać się nieco głośne.

rondzik - 01-08-2016, 10:10

Pirelli sa robione we Wloszech a Uniroyale w Czechach. Uniroyale sa dodatkowo mlodsze o rok. Komplet kosztuje 1840 a Pirelli 2240. Konsultpwalem sie z serwisem i sugeruja Uniroyale (podobno lepiej zachowuja sie na wodzie).

Pozdrawiam

tyku - 01-08-2016, 10:24

rondzik, Kupuj opony klasy PREMIUM. Sprawdź rozmiar 225/45/18, ceny mogą być niższe niż w rozmiarze fabrycznym 215/45/18. :wink:
rondzik - 01-08-2016, 10:30

No okay, ale dlaczego? :)
Trik - 02-08-2016, 00:39

Dodam coś od siebie. Po 4 sezonach na Nokianach L-line 16", kupiłem sobie Uniroyale Rainexpert 3 - 16" i niestety nie jestem zachwycony. Może lepiej zachowują się na mokrym itp itd, ale niestety barki opon są stanowczo za miękkie, w porównaniu do Nokianów, przy ciśnieniu 2,3. Daje to niezwykłe uczucie "pływalności". Zwłaszcza w zakręcie mam wrażenie, że zaraz zejda mi z felg. Nie wiem jak będzie to wyglądało w rozmiarze 18", ale moje następne nie będą od tego producenta.
BTW. Uniroyal to podobno firma z koncernu Continental.

RalfPi - 02-08-2016, 02:54

A dlaczego Mercedes C klasa jest ze 2x droższy od Lancera, a ma podobny silnik, podobne V-max, podobną moc no i gabaryty mniejsze?
Tak jak pisałem - brałbym dobre opony i nie oszczędzał.

piomic - 02-08-2016, 08:25

rondzik napisał/a:
Uniroyal Rainsport 3
Poczytaj kilka postów wstecz, forum to nie tylko czat do pytania ale i baza wiedzy poprzedników.
Kupiłem i to jest badziew jak rzadko. Cała konstrukcja jest źle zaprojektowana (na odwrót – odprowadzanie wody ma na zewnętrznej a przyczepność od wewnątrz), misiek na byle zakręcie świeci wyświetlaczem na żółto, wywala systemy przeciwpoślizgowe i dohamowuje pojedyncze koła żeby się na pasie utrzymać. Masakra.