Lubelskie - Lubelskie OT IV
grzesiopol - 05-01-2012, 18:56
tomasek6,
Centrum Kompatybilności Win7 http://www.microsoft.com/...mp54g&os=64-bit jest kompatybilna z Win7 32bity a nie jest dla 64bity.
Ta karta w ogóle jest problematyczna nawet dla XP SP1 http://homesupport.cisco....adapters/WMP54G tytuł "Cannot connect with WMP54G"
Jak Sławek napisał proponuję zakup nowej nie koniecznie LINKSYS - Cisco, co do Cisco to uważam że to jest dobry sprzęt ale jak ma sie kwotę na sprzęt z górnej półki, jest to sprzęt dla wymagających.
Tutaj masz jeszcze link http://www6.nohold.net/Ci...articleid=22429 jest kompatybilna z Win7 ale tylko wersja karty 4.1
[ Dodano: 05-01-2012, 19:33 ]
bastek1 napisał/a: | a jak jesteście tacy komputerowi - powiedzcie jak chłop krowie na miedzy - łopatologicznie
neta będę miał albo z tpsa, albo z jakiejś cyfry+ czy cyfrowego polsatu
kabel wejdzie do domu - i co dalej?
rozprowadzić kable po domu? i gniazdka w pokojach?
czy jakieś wirelessy i inne wifi blututy (czarna magia)? jak ma się do tego strop?
jak to wygląda technicznie -
wer.1
wchodzi kabel z talerza do domu - i leci do miejsca gdzie stać będzie TV. tam też jakiś router montuje i z routera bezprzewodowo, lub kablem?
wer. 2 wchodzi kabel tepsy, podłaczany do routera i j.wyżej?
net w 3 pokojach na dole+ 2 na górze. |
Ja wybieram wersje 3 trochę droższa ale bezpieczniejsza.
Wychodzę z założenia, że należy rozprowadzić neta po pokojach kablem, ale tylko do pokoi w których planujesz korzystać z komputera, i tak w tych samych pokojach będziesz pewnie miał telewizor więc obok położysz kabel TV. Wszystko ciągniesz w listwach i wcale tego nie widać. Dodatkowo router bezprzewodowy i możesz korzystać z neta również na dworze
Nie wiem jak przy Cyfrze+ ale myślę, że sygnał z talerza idzie do dekodera, z dekodera do routera a dalej to juz sobie wybierasz(ile ludzi tyle zdań na temat wyższości kabla nad bezprzewodowym i odwrotnie, ja mam w domu w czterech pokojach kabel a router mam też bezprzewodowy i czasami korzystam z laptopa a wtedy już mogę siedzieć gdzie chce nawet w wannie (nie korzystać z zasilania prądem - grozi porażeniem przyrodzenia)
JCH - 05-01-2012, 19:58
bastek1 napisał/a: | rozprowadzić kable po domu? i gniazdka w pokojach?
czy jakieś wirelessy i inne wifi blututy (czarna magia)? jak ma się do tego strop?
jak to wygląda technicznie - | Był kiedyś na Forum taki temat "Blackout w Szczecinie" (jak znajdę linka to Ci podrzucę) o tym jak to w Szczecinie nie było przez kilka dni prądu. Tam Arekp (a on jest do bólu informatyczny ) opisał mniej więcej co to się wtedy działo, co kiedy przestawało działać i jak by to sobie zaprojektował, jak prąd, gdzie jakie zasilanie, co po kablach a co WiFi. Wiem, że trochę na wyrost ale myślę, że warto przeczytać i dopasować rozwiązania do swoich potrzeb i oczekiwań.
grzesiopol - 05-01-2012, 20:04
JCH napisał/a: | Wiem, że trochę na wyrost ale myślę, że warto przeczytać i dopasować rozwiązania do swoich potrzeb i oczekiwań. | ot mądrego warto przeczytać
_Slawek_ - 05-01-2012, 20:15
Bastek nie ma się nad czym zastanawiać.
Router z wifi i to wszystko. Nie baw się w ciągnięcie kabli bo to dzisiaj nie ma już najmniejszego sensu. Wystarczy, że będziesz miał podstawowe zabezpieczenia skonfigurowane jak WPA, np. ukrywanie SSID czy filtrowanie po MAC adresach i możesz spać spokojnie. Zwłaszcza, że pewnie poza Twoją działką i tak nie będzie już zasięgu
A jak się Tobą zainteresuje jakieś CBŚ, CBA czy ABW to i tak sobie poradzą z jakimikolwiek zasiekami
Sieć po kablu obecnie to już tylko w firmach i to głównie takich, które operują na jakichś wrażliwych danych.
A kabel wystarczy Ci jeden, do pierwszej konfiguracji routera
Mieszkając w bloku to już można się bardziej obawiać jakichś wariatów co 24h/dobę skanują wszystko dookoła Ale i tak lepsze to niż sąsiad z dołu co bombki własnoręcznie produkuje
bastek - 05-01-2012, 20:16
JCH, dawaj bardzo proszę
zaraz założę nowy temat we właściwym dziale
radek79 - 05-01-2012, 20:37
ja już uciekam bo wcześnie rano trzeba wstać i dużo drogi prze de mną
Jaro1974 - 05-01-2012, 20:46
Dobry wieczór. Co do neta to ja u siebie mam trzy kompy z czego dwa stacjonarne i są podłączone kablem a laptop po wifi i mogę z nim chodzić po całej działce. Choć teraz po działce chodzę sobie z telefonem Poza tym jutro z rana czeka mnie 270 km w deszczu i wiatrze.
Mario - 05-01-2012, 20:55
Jaro1974 napisał/a: | Dobry wieczór. |
a dobry wieczór
patriotazz - 05-01-2012, 20:56
Powitać Cie Jarku.
Jaro1974 - 05-01-2012, 21:01
Ale pogoda co? Normalnie szaleństwo Jutro jadę do ojca zobaczyć co i jak. Mam nadzieję że nie będzie takiej drogi tak jak dziś w okolicach Wrocławia.
patriotazz - 05-01-2012, 21:04
Coś w pogodzie straszą że śnieg ma wracać a u mne w robocie miałem 3 klientów którzy zmieniali opony już na letnie
Andrew - 05-01-2012, 21:06
Cześć MM
Jaro1974 - 05-01-2012, 21:06
No to trzeba im życzyć powodzenia
JCH - 05-01-2012, 21:08
bastek1 napisał/a: | JCH, dawaj bardzo proszę | Hmm.... Jest problem. Jak ten temat znaleźć
Widzę, że user Arekp zniknął w jego miejsce jest Arekp2. Podejrzewam, że te wcześniejsze posty Arka nie są widziane przez szukajkę
patriotazz - 05-01-2012, 21:11
Cześć Andrzeju i jak tam??
|
|
|