To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

Zolar - 30-04-2013, 17:14

gawron napisał/a:
Ja kładłem KOYO .

No tak, ale to oryginał za jakieś 3 stówki. A cuś tańszego? :oops:

jafo2 - 30-04-2013, 18:16

Na przód są dostępne dokuji całkiem dobre (produkowane w Japonii) ale trzeba sprowadzać (cena ok 270 zł). Miałem w poprzednim galu, niestety nie robią chyba na tył. Nic tańszego i co warto zakładać nie ma.
Zolar - 06-05-2013, 16:51

A czy ktoś miał okazję próbować łożysko MaxGear?
Seb.Z. - 06-05-2013, 17:50

Łożyska zakładajcie Kanaco/Koyo. Wymienisz raz na ~15 lat. Inne to tylko loteria. Kiedyś kupiłem za 160PLN na przód. I co ? I po 3 miesiącach wyło głośniej niż oryginał po 15 latach :D
polaff - 06-05-2013, 18:22

Seb.Z. napisał/a:
Łożyska zakładajcie Kanaco/Koyo.
obyś miał rację. ja puki co na swoich 15 kkm zrobiłem. Jedyny błąd jaki popełniłem to nie dopatrzyłem i przyszły bez piast...
Zolar - 06-05-2013, 18:26

polaff napisał/a:
Seb.Z. napisał/a:
Łożyska zakładajcie Kanaco/Koyo.
obyś miał rację. ja puki co na swoich 15 kkm zrobiłem. Jedyny błąd jaki popełniłem to nie dopatrzyłem i przyszły bez piast...

...ale piasta chyba rzadko się psuje. Jeśli wystarczy wymienić łożysko to po co przepłacać?

polaff - 06-05-2013, 18:37

Zolar, tak ale mechanik, który mi naprawia auto nie ma czujnika zegarowego, a biorąc pod uwagę fakt, że piasty wcześniej miały "na sobie" tarcze 256mm, które były wiecznie foletowo czarne, to wątpię by piasty były proste. tym bardziej, że nowe tarcze TRW pokrzywiły się po 15kkm... :evil:
Zolar - 06-05-2013, 18:45

polaff napisał/a:
Zolar, tak ale mechanik, który mi naprawia auto nie ma czujnika zegarowego, a biorąc pod uwagę fakt, że piasty wcześniej miały "na sobie" tarcze 256mm, które były wiecznie foletowo czarne, to wątpię by piasty były proste. tym bardziej, że nowe tarcze TRW pokrzywiły się po 15kkm... :evil:

No to zmienia postać rzeczy, ale w normalnym przypadku nie ma takiej konieczności. Gadałem z kilkoma mechanikami na ten temat i generalnie na 100 padniętych łożysk trafia się jedna piasta.

polaff - 06-05-2013, 18:47

Zolar napisał/a:
na 100 padniętych łożysk trafia się jedna piasta.
z takiego samego założenia wychodzi mój mechanik, ale nie zmierzył piasty jak prosiłem go przed wymianą. Teraz jak już piasta została zaprasowana w łożysko to można sobie tylko pogadać o jej toczeniu bo i tak jej wyjęcie jest zbyt trudne bez uszkodzenia łożyska...
deejay - 06-05-2013, 22:54

Zolar napisał/a:

Najgorszy badziew . Montowałem klientowi i rozpadło sie po 6 m-c

Zolar - 09-05-2013, 18:36

Dobra, kupiłem już Koyo za 240zł, ale po obejrzeniu opakowania i samego łożyska nie mogę się doszukać numeru modelu: MB949096

Na łożysku jest tylko napisane: KOYO DACFI092A :scratch:

Sprzedawca twierdzi, że wszystko jest w porządku i będzie pasować.

marcinzam - 09-05-2013, 18:55

Zolar napisał/a:
Dobra, kupiłem już Koyo za 240zł, ale po obejrzeniu opakowania i samego łożyska nie mogę się doszukać numeru modelu: MB949096

a kupowałeś łożysko w serwisie ?

Anonymous - 09-05-2013, 18:56

deejay napisał/a:
Zolar napisał/a:

Najgorszy badziew . Montowałem klientowi i rozpadło sie po 6 m-c

Moje od nowosci trafione... Nowe tarcze TRW i nowa piasta wyzej wlasnie opisana i lipa. Okazalo sie ze od nowosci bije... Masakra.
Z reszta Deejay montowal...

Zolar - 09-05-2013, 19:43

marcinzam napisał/a:
Zolar napisał/a:

W sklepie, nowe. Dobierane wg katalogu.

marcinzam - 09-05-2013, 21:28

Zolar napisał/a:
marcinzam napisał/a:
Zolar napisał/a:

W sklepie, nowe. Dobierane wg katalogu.

tak więc nie będzie na nim numeru oem mitsubishi tylko nr producenta