To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik

Tramatal - 29-08-2017, 13:10

Ja wymieniałem, ale przyznam szczerze, ze robilem to u sprawdzonego euromastera, bo bym sie sam tego nie podjal, choc probowalem. No, ale moze inni bardziej te tematy ogarniaja :)
wodnik1986 - 04-10-2017, 23:18

Witam wszystkich forumowiczów, jestem tu po raz pierwszy.

Kupiłem niedawno Lancera (moja pierwsza przygoda z Japończykiem), zauważyłem skrzypienie (gum? Plastików?) Dochodzaca z zawieszenia przy przejezdzaniu przez progi zwalniające, podjeżdżaniu pod krawężniki itp. Jest to bardzo irytujące bo auto w stanie ekstra natomiast odgłosy jak ze starego skrzypiącego urządzenia. Co to może być? Czy to gumy stabilizatorów? Czy są zużyte czyvwystarczy je czymś przesmarować? Czym?

Golotheman - 05-10-2017, 07:40

Witaj. U mnie zawieszenie też jest w nienagannym stanie, a przy przejazdach przez nierówności jest taki odgłos, jakby rura o rurę tłukła. Ogólnie przyjęło się, że ten typ tak ma - są to odgłosy tłumików w zawieszeniu. Na przeglądzie rejestracyjnym wytrzepią Ci budę i będziesz wiedział, czy są jakieś luzy.

Żeby było smieszniej, to na rolkach i płytach nie słychać ani puknięcia. A przy wyjeździe z warsztatu zastukało 3 razy :roll:

Chyba trzeba się przyzwyczaić, bo wiele osób już smarowało tuleje, rury itp. i w sumie pomagało tylko na chwilę. Zatem zagadka mistycznych stuków z zawieszenia, które wszyscy słyszą, ale nikt nie jest w stanie dowieść, skąd dochodzą, dalej pozostaje nierozwiązana... :twisted:

wodnik1986 - 05-10-2017, 09:46

Dzięki za wskazówkę, będę szukał przyczyn, auto kupowałem w salonie jako używane więc zostal wyrzepany na stacji diagnostycznej i faktycznie nic nie wyszło. Zaproponowano mi rozbiórkę krok po kroku zawieszenia i szukanie przyczyny (w cenie auta, bez ponoszenia kosztów przeze mnie), chyba się zdecyduję mając taką możliwość, co ty na to?
Golotheman - 05-10-2017, 12:22

Jeśli masz mieć to w cenie, to może warto ? Może wreszcie się dowiemy, co tak stuka i puka w naszych miśkach ;) Ja tam stawiam na rury. Tak jakby brakowało tam jakiegoś dystansu gumowego i po prostu jak rury pracują jedna w drugiej, to czasami tak się ustawi zawieszenie, że po prostu stuknie zupełnie nieszkodliwie. A amory i tak się w końcu wymienia, więc jest dowolność. Zaznaczam, że takie rzeczy dzieją się faktycznie tylko w przypadku amortyzatorów FABRYCZNYCH.
wodnik1986 - 05-10-2017, 12:43

U mnie stukania nie ma, jedynie trzeszczenie. Na sobote mam umowione jeszcze raz ogledziny i pozniej serwis. Na pewno dam znac o efektach albo i ich braku. Pozdrawiam
hubus - 11-10-2017, 13:05

U mnie też na progach takie trzeszczenie, jakby przy szybkim złożeniu amortyzatora olej czy co tam jest w środku nie nadążał się ścisnąć.
mazin - 11-10-2017, 21:40

Na odgłosy powstające przy przejeżdżaniu przez progi pomaga skutecznie wymycie półki amortyzatora, sprężyny i okolic.

Mam pytanie z innej beczki. Mój lancer ma prawie 9 lat i zawieszenie w zasadzie jest w idealnym stanie, tj, zachowuje się podczas jazdy wzorowo, odgłosy też nie są jakieś szczególnie dotkliwe. Ale zauważyłem, że przy małych prędkościach pojawiły się dźwięki świadczące o zużyciu łączników stabilizatora (są na tyle charakterystyczne, że na 100% to właściwa diagnoza). Mam przebieg ok. 75 tys - czy ktoś z Was przy takim przebiegu wymieniał te elementy? W autach grupy VAG wytrzymują mniej, w aucie żony wymieniałem przy 97 tys., w corolli nie tłukły się jeszcze przy 150 tys. Myślałem, że w japończyku dociągną przynajmniej do stówy.

April77 - 12-10-2017, 06:55

Oryginały wytrzymały 50 tyś. Potem Febi 60 tyś (musiałem wymienić przy wymianie amortyzatorów bo się zapiekły śruby ale by jeszcze trochę pojeździły). Potem Moog - 15 tyś a teraz TRW padły po 8 tyś (może jakaś dziura w jezdni o której nie pamiętam?) Obecnie zakładam LEMFORDERy i zobaczymy ile wytrzymają.
mazin - 12-10-2017, 08:12

April77 napisał/a:
Oryginały wytrzymały 50 tyś. Potem Febi 60 tyś (musiałem wymienić przy wymianie amortyzatorów bo się zapiekły śruby ale by jeszcze trochę pojeździły). Potem Moog - 15 tyś a teraz TRW padły po 8 tyś (może jakaś dziura w jezdni o której nie pamiętam?) Obecnie zakładam LEMFORDERy i zobaczymy ile wytrzymają.

OK, dzięki, jest to jakaś wskazówka. Obejrzałem ceny i może rzeczywiście warto dołożyć do lemforderów. A ile mogą kosztować oryginały?

Robert_N - 12-10-2017, 08:13

Ja wymieniałem ostatnio łączniki stabilizatora i gumy po raz pierwszy przy 94 tys.
tyku - 12-10-2017, 11:30

Robert_N napisał/a:
Ja wymieniałem ostatnio łączniki stabilizatora i gumy po raz pierwszy przy 94 tys.
Napisz konkretnie (jakiej firmy, jakie numery części, jaka cena). :roll:
Trik - 12-10-2017, 21:40

Cytat:
OK, dzięki, jest to jakaś wskazówka. Obejrzałem ceny i może rzeczywiście warto dołożyć do lemforderów. A ile mogą kosztować oryginały?

Ja wymieniałem tylne przy 127Kkm w 2013 r, oryginał kosztował wtedy 279 zł, przedni przy 171Kkm ceny nie pamiętam, też oryginały. Teraz szykuje się mi druga wymiana przy 230Kkm.
IMO nie jest tak źle. :wink:
Częściej wymieniałem gumy stablizatorów niż łączniki. Średnio co 2 lata. Też oryginały.

Robert_N - 13-10-2017, 11:56

Łącznik stabilizatora Febi 30399 szt. 2 - 100zł, guma Sidem 871902 szt. 2 - 20 zł, wymiana 100zł warsztat znajomy Kraków - Nowa-Huta
Gregix - 20-10-2017, 23:51

Witam

Co trzeba wymienić by pozbyć się lub zniwelować przenoszenie drgań z kół na nadwozie?
Planuję zmienić amory i ich mocowanie(plus chyba jakieś łożysko trzeba?), plus obowiązkowo łączniki stabilizatora bo prawdopodobnie trzeba no już i gumy stabilizatora przód/tył. Nie wiem jeszcze czy same stabilizatory nie kwalifikują się. I chyba wszystkie inne gumy ale to za tydzień mój mechanik wraca z urlopu to się zajrzy i zbada temat...
Co jeszcze trzeba?
I czy wymieniać całe części typu wahacz czy może da się tylko tuleje? Trzeba do tulei jakichś specjalnych narzędzi?

Pytam bo nie wiem co ewentualnie zamówić, będę w Polsce w listopadzie to sciągnę co się da i wyśle jedną wielką paką tu, bo tu ceny 2x większe czasami. Zwłaszcza amorków.
Planuje Bilstein na przód amory, resztę nadal nie wiem...