To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

wonsz - 17-09-2012, 16:02

deejay napisał/a:
wonsz napisał/a:
Fotki pomocnicze

Pomysl o przednich amorkach bo widać ze sa wylane .

Ten amorek ze zdjęć ma 78% na szarpakach. Po bliższych oględzinach widać że jest suchutki.

http://imgur.com/a/eANzI#3

Owczar - 17-09-2012, 16:37

Suchutki? Spójrz jak jest oblepiony. Wycieka powoli i oblepia się piachem.

Mój też miał 70%, po wyjęciu wpadał swobodnie :) Te testy na szarpakach można przejść z kompletnie zużytymi amorkami, grunt żeby zawias nie miał luzów.

wonsz - 17-09-2012, 16:57

Tak na tej fotce coś widać. Ale wyżej jest kompletnie suchy i czysty. zero piachu itp.
KarolS - 17-09-2012, 23:52

Koledzy,
Mam dość nietypowy problem z tylnym zawieszeniem.
Przy bardzo małych prędkościach (jazda w korku) czuć jak tył auta tańczy. Coś jakby machał kuprem na lewo i prawo.
Obwiniałem niewyważone koło, balon na oponie, źle ułożoną oponę. Z drugiej jednak strony nie wydaje mi się, żeby niewyważone tylne koło mogłoby powodować takie nietypowe drgania. Co gorsza jedno z tylnych kół tj. wyje (przy małych prędkościach „punktowo” szumi, przy wyższych tak samo punktowo wyje – oczywiście z dużo większą częstotliwością). Fachowcem nie jestem, ale ktoś mi zasugerował wyząbkowaną oponę.
I teraz pytanie – czy łącząc to wszystko – wina może być w ustawieniu zbieżności, kątów pochylenia z tyłu? Źle ustawiona zbieżność = wyząbkowana opona + efekt tańczącego tyłu?

PS. Mam na 100% do wymiany dwa amory z tyłu, ale nie sądzę, żeby miało to jakiekolwiek znaczenie.

Za wszelakie sugestie z góry dzięki.

Owczar - 18-09-2012, 01:04

KarolS napisał/a:
PS. Mam na 100% do wymiany dwa amory z tyłu, ale nie sądzę, żeby miało to jakiekolwiek znaczenie.

Masz odpowiedź.

WreX - 15-10-2012, 11:29

Po dłuższym użytkowaniu swojego Miśka, zauważyłem, że przy "skrajnych" obciążeniach coś na lewym kole strzela, ale to huk jest mocny, zawsze słyszalny, jak by ktoś młotem walnął o kowadło, zauważyłem że raz przy hamowaniu jest a raz przy przyspieszaniu zawsze na nierówności, nie ma powtórek, że np 2x przy hamowaniu zawsze na zmianę.
Co to może być ?

ALEX-77 - 15-10-2012, 11:35

WreX napisał/a:
Po dłuższym użytkowaniu swojego Miśka, zauważyłem, że przy "skrajnych" obciążeniach coś na lewym kole strzela, ale to huk jest mocny, zawsze słyszalny, jak by ktoś młotem walnął o kowadło, zauważyłem że raz przy hamowaniu jest a raz przy przyspieszaniu zawsze na nierówności, nie ma powtórek, że np 2x przy hamowaniu zawsze na zmianę.
Co to może być ?

Ja bym sprawdził sworznie wahaczy prostego i banana ,u mnie było podobnie podczas ruszania i hamowania miałem stuk i jak się okazało sworzeń banana był już wybity, ale bez rozpinania i sprawdzenia owych wahaczy sie nie obejdzie .

fabryka24 - 15-10-2012, 11:35

Prawdopodobnie wahacz ( banan ) do wymiany
WreX - 15-10-2012, 11:45

Od tego zbieżność i ściąganie też może zależeć ?
m6riano - 15-10-2012, 18:01

WreX, miałem podobny objaw..przy ruszaniu i hamowaniu..sworzeń banana poleciał, możesz zregenerować(jeśli masz ori)
Clari - 15-10-2012, 18:15

witam mam Carisme 1.8 GDI i jakieś 2 miesiące temu podczas normalnej jazdy usłyszałem ostre 'skrzypienie' przy lewym kole z przodu później to ucichło całkowicie wiec 'olałem' sprawe lecz teraz znowu się to pojawiło to skrzypienie jest dosyć mocne , pytałem się znajomego powiedział ze najczęściej to się zdarza kiedy woda się dostanie do kielicha amortyzatora i jak wyschnie to to minie ale nie wiem czy to dokładnie to wiec proszę o pomoc bo nie chce czegoś w mojej Cari EDIT-urwać jeżdżąc z jakąś wada
Hugo - 15-10-2012, 21:27

WreX napisał/a:
Tak.
Marcino - 15-10-2012, 22:33

Hugo napisał/a:
WreX napisał/a:
Tak.

Zbieżnośc może tak.... ale ja sciagania nigdy nie zauważyłem jak miałem luz na sworzniu.

tresorex - 16-10-2012, 19:32

Możecie mi powiedzieć od czego mogą być takie skrzypienia jak na filmiku?

http://www.youtube.com/watch?v=Iz6fcPfhTYk

Skrzypienie słychać z okolic przedniego prawego koła przy ruszaniu, hamowaniu z małej prędkości, przejeździe przez muldy itp...

Gumy stabilizatora wymienione w zeszły weekend, łączniku stabilizatora są wymienione jakiś czas temu, podobnie wygląda całe zawieszenie z przodu...

fabryka24 - 16-10-2012, 19:56

Tak u mnie skrzypiał sworzeń dolnego wahacza prostego , tego do którego zamontowany jest amortyzator , ale bez rozpięcia go z zwrotnicy , to go nie sprawdzisz , nawet na przeglądzie powiedzą ci że , niema luzu , i jest ok , a jak jest mokro to czasami nie przestaje ci skrzypiec ?