To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA

LukasiusPomorze - 02-08-2016, 08:51

Prawda jest taka że powyżej pewnego pułapu większość opon sprawuje się naprawdę bardzo dobrze.
Oznacza to jedynie tyle że dopłacając nawet 500 zł do premium możesz nie zauważyć różnicy.

Kiedyś byłem fanatykiem kupującym drogie opony aż do momentu kiedy opony z segmentu premium na deszczu okazały się niebezpiecznie śliskie.

Najlepiej trzymać się flagowych modeli takich producentów jak : Nokian ,Yokohama, Goodyear,Uniroyal, Bridgestone... a wtedy na pewno nie będziesz zawiedziony.

Lucas123w - 02-08-2016, 11:41

piomic,
piomic napisał/a:
misiek na byle zakręcie świeci wyświetlaczem na żółto, wywala systemy przeciwpoślizgowe i dohamowuje pojedyncze koła

Toć to niebezpieczne gumy są :evil: bez tego żółtego ekranu pewnie by auto bokiem stało nie raz

rondzik - 02-08-2016, 13:04

piomic napisał/a:
Poczytaj kilka postów wstecz, forum to nie tylko czat do pytania ale i baza wiedzy poprzedników. Kupiłem i to jest badziew jak rzadko..

Dzieki za opinie. Jak zaznaczylem na wstepie, czytalem watek i opocz jednej negatywnej opinii forumowicza ktory eksperymentowal z dwiema oponami roznych producentow w aucie, pozostale byly pozytywne (przynajmniej trzy, tak od 30 strony)

"Od kilku tygodni jeżdżę na Uniroyal Rainsport 3 205/55R16. Ten producent to dla mnie klasa premium pod względem zachowania na mokrym. W poprzednim aucie miałem Uniroyal Rainsport 2 i były mega :) Co ważne były w miarę ciche mimo kierunkowego bieżnika, guma z wiekiem nie starzała się, ścieranie na dobrym poziomie i do końca eksploatacji auta świetnie odprowadzały wodę.
Pierwsze wrażenia z Uniroyal Rainsport 3 to trzeba bardzo się postarać żeby zerwać przyczepność, na mokry opona wzorowa, głośność opon wg mnie OK, ale asymetryczne opony podobno są cichsze więc jak cena dobra to bierz "

"Koledzy, po miesiącu użytkowania mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Uniroyal Rainsport 3 w rozmiarze 215/45 R18 93 Y XL, FR to klasa. Ciche, jak przylepione, złego słowa nie mogę powiedzieć."

"Również polecam Rainsprt 3. Trzymają bardzo dobrze, oby sie nie zmieniło przy upałach. Głośność to dość względne, gorzej niż na yokohamie nie jest ale tamte do najcichszych nie należały"

Plus autoryzowany serwis Mitsu w Krakowietez wyrazil sie pozytywnie o oponach.

Teraz, razem z Twoja mam 4 do 3 stosunek pozytywnych opinii do negatywnych. Niemniej jednak, zamowienie poszlo wczoraj wieczorem, wiec bede musial przekonac sie na wlasniej skorze. Na pewno podziele sie na forum.

Pzdrawiam i dziekuje wszystkim za uwagi i sugestie

Rsuper - 09-08-2016, 18:24

Od początku wakacji używam Michelin ENERGY SAVER 205/60 R16. Po przejechaniu ok. 3 tyś. mogę stwierdzić, że są bardziej ciche od fabrycznych.
Nie wiem, czy to efekt placebo ale mam wrażenie, że nawet spalanie spadło :lol:

LuckyLegs - 22-08-2016, 06:52

Panowie, podbijam temat zimówek. Poniżej lista z oponeo rozmiaru 225/45/18, które na bank odrzucić ?
http://www.oponeo.pl/wybi...KgTK1cX7fbKjvI=
oraz 215/45/18
http://www.oponeo.pl/wybi...El0jutB+FmiUjM=

lurek - 22-08-2016, 09:00

które odrzucić to nie wiem bo dużo tego za to mogę polecić Nokiany WD 4, zakupiłem w poprzednim sezonie i stwierdzam że na mokrym (a takie teraz mamy zimy :P ) są lepsze niż moje letni Bridgestone :) W zaspach nie przetestowałem bo zasp nie stwierdzono w tamtym roku :P
tyku - 22-08-2016, 12:33

Jeden sezon na Yokohama W Drive V902A 215/45/18. Polecam, ale z ceną to na oponeo pojechali na maxa. Opony miękkie, jeździ się jak na 16 calowych. :wink:
Beny_s - 11-09-2016, 09:21

piomic napisał/a:
misiek na byle zakręcie świeci wyświetlaczem na żółto, wywala systemy przeciwpoślizgowe i dohamowuje pojedyncze koła żeby się na pasie utrzymać. Masakra.

Takich jaj to u siebie nie zauważyłem. Opony rzeczywiscie mają miększe boki niz Yokohamy i pojawia się uczucie bujnięcia w momencie raptownego skrętu ale żeby puściły to bez specjalnych chęci się nie zdażyło.
Z perspektywy kolejnych km wybrałbym po 1. coś cichszego (za wygłuszanie jeszcze się nie wziąłem), po 2. jednak twardsze boki, ale nie dlatego że puszczają tylko jednak lubię wcześniej czuć trzymanie boczne.
Za to na mokrym rewelacja.

LuckyLegs - 29-09-2016, 06:34

tyku napisał/a:
Jeden sezon na Yokohama W Drive V902A 215/45/18. Polecam, ale z ceną to na oponeo pojechali na maxa. Opony miękkie, jeździ się jak na 16 calowych. :wink:

zamówione powyższe. jak pojeżdżę to podzielę się wrażeniami.
a propos zimy to właśnie wymieniam oryginalny akumulator, bo mi auto nie ruszyło spod pracy po raz kolejny :)

Tokepit - 11-10-2016, 15:19
Temat postu: Jaki rozmiar zimówek?
Witam,
To mój pierwszy post tutaj bo użytkownikiem Lancera jestem od niedawna, zatem witam wszystkich serdecznie.

Mam pytanie - muszę kupić komplet opon zimowych do Lancera 1.8 z 2010 (Sportback).
Teraz mam alufelgi 18stki ale chciałbym kupić na zimę felgi stalowe 16stki.

I teraz - widzę, że wszelkie wyszukiwarki pokazują mi jako właściwy rozmiar 205/60 R16 ale znajomi podpowiadają mi, że im węższe na zimę tym lepsze (niby ze względu na większy nacisk węższej opony) zatem proponują 195/60 R16.

Nie znalazłem nic na ten tema - że węższe znaczy lepsze. Zatem jak to jest? brać 205 czy 195? Jazda zimą głownie po mieście (Gliwice) ale czasami jakiś kurs typu Warszawa też się w zimie trafi.

tyku - 11-10-2016, 15:40

Do naszych lancerów producent przewidział rozmiar 205/60/R16 i tego się trzymaj. :wink:
Tokepit napisał/a:
ale znajomi podpowiadają mi, że im węższe na zimę tym lepsze (niby ze względu na większy nacisk węższej opony) zatem proponują 195/60 R16.
Zatem ich nie słuchaj. :D
piomic - 11-10-2016, 16:30

Tokepit napisał/a:
mam alufelgi 18stki ale chciałbym kupić na zimę felgi stalowe 16stki
Tak zrobiłem do nowego 8 lat temu, kupuję rozmiary zalecane przez producenta i jest OK, nawet bardzo OK. Ważne żeby nie dziadować na gumach, brać porządne to lancernik będzie śmigał po każdej nawierzchni. Tutaj 205 to są właśnie te węższe.
coni940 - 13-10-2016, 11:50
Temat postu: Re: Jaki rozmiar zimówek?
Tokepit napisał/a:
im węższe na zimę tym lepsze (niby ze względu na większy nacisk węższej opony)

jest to prawda, ale mimo wszystko nadrzedna zasada jest w tym wypadku to na co daje homologacje producent ;) a przy 16" jest to 205/60 wiec tego bym sie trzymal.

od siebie jako zimówki moge Ci polecic Nokiany WR D4 - w Lancerze jezdzilem na nich co prawda tylko jedna zime, ale sprawuja sie bardzo dobrze. natomiast w poprzednim aucie uzywalem poprzedniej generacji tej opony (WR D3) i bylem rowniez bardzo zadowolony.

marcink - 13-10-2016, 16:45
Temat postu: Re: Jaki rozmiar zimówek?
coni940 napisał/a:
moge Ci polecic Nokiany WR D4 - w Lancerze jezdzilem na nich co prawda tylko jedna zime, ale sprawuja sie bardzo dobrze.

Również polecam, do tego są cichsze niż seryjne, letnie Yokohamy (16").

podróżnik - 13-10-2016, 18:12

Dzień dobry, choć śledzę Forum od dłuższego czasu, to dopiero teraz udało mi się napisać. Przejechałem ok. 1,3 mln km swoimi autami i doszedłem do takiego oto wniosku: większość z Was ma rację, bowiem wiele zależy od preferencji, stylu jazdy, liczby pokonywanych km, wielkości auta (nie tylko lancerami jeździmy). Jeśli jesteśmy normalnymi kierowcami - dobre opony całoroczne wystarczą (tej samej szerokości i wielkości jak zaleca producent auta), natomiast, jeśli lubimy jazdę 'na krawędzi' - lepiej jest stosować sezonowe (tego samego rozmiaru). Ja jeździłem różnymi, teraz skłaniam się ku wielosezonowym, ku rozpaczy producentów ogumienia i serwisów oponiarskich. Szerokiej drogi!