[92-96]Galant E5xA - Luźne rozmowy o naszych galantach 7 generacji
kaczka81s - 08-12-2013, 21:38
tpodsiadlo napisał/a: | czy fabryczne tylne tarcze w e88 sa wentylowane, |
Z tego co sprawdzałem na ruskiej stronie to nie i tak mi się też wydaje. Z tego co pamiętam to chyba mają większą średnice niż przednie. A hamulce ogólnie różnią się yd tych z E5x z przodu np, są zaciski dwu tłoczkowe. Dużo rzeczy możesz na ruskiej stronie posprawdzać.
tpodsiadlo - 09-12-2013, 14:46
Hmmmm. To mnie milo zaskoczyles.kupilem teraz e88 na czesci to bede mial co przekladac. A co jak co ale w galantqch hamulce moglyby byc lepsze.
Chyba bede mial niedlugo najlepiej wyposazonego e54 w tym kraju
Ale gdyby ktos zerknal w e88 czy ma tyl wentylowany byloby milo...
kaczka81s - 09-12-2013, 21:05
Ja w E88 na hamulce nie narzekam, u mnie działają jak żyletki. Tył nie jest wentylowany, zdjęcia tarcz są tu: http://www.fotosik.pl/pok...9232f995c6.html mało widać, ale na pewno nie wentylowane.
Jak kupiłeś E88A na części może chcesz pozbyć się kilku rzeczy. Poszukuje ćwiartki przedniej od strony kierowcy i końcówki drążka kierowniczego od tylnej przekładni, tylko nie pamiętam z której strony, a może i całej przekładni, bo nie wiem czy moja sprawna. A masz w nim ECS?
tpodsiadlo - 11-12-2013, 12:19
Ecs ma,ale bede probowal przelozyc do e54, tak samo jak klimatronik. Co do tylnej przekladni. Wyglada ok ale kupilem z ubitym silnikiem,nie wiem jak sprawdzic.
Wszyc - 11-12-2013, 21:59
Dzięki Tomku ale niestety wyszły mi teraz pewnie kwiatki ze stanem podłużnic na wysokości słupków bocznych ( po prostu sie złamał ) i sanki tylnego zawieszenia odpadły razem ze szpilkami więc na razie korek sprzęgła zszedł na dalszy plan kiedyś mi sie wydawało że sprawdzałem tył i że wszystko tam w porządku jak widać chyba musiałem być po paru piwach jak ostatni raz zaglądałem tam mam roboty do końca lutego ale dzięki wielkie za info
Hugo - 12-12-2013, 08:00
Wszyc, zezłomuj to, bez przesady...
Wszyc - 12-12-2013, 15:16
Poważnie wierzysz że ja zrobie co mi radzą inni nawet jak mówią dobrze? który rok to już na forum mnie znasz
tpodsiadlo - 12-12-2013, 20:16
A wie tu ktos, co to jest Viento-4? Bo znalazlem ze z tym samym silnikiem (6A12), bez miveca, n/a, stopien kompresji, pojemnosc nawet wymiary tloka i wyglad identyczny jak w naszych e54 ale bydle ma 170koni i 186Nm. Nie starczy kompa przelozyc i ... juz?
kaczka81s - 12-12-2013, 21:20
tpodsiadlo, A gdzie kupiłeś tego E88A, był taki w Lubinie z padniętym silnikiem i chciałem go kupić, tylko ktoś mnie ubiegł
A jak temat przedniej ćwiartki
tpodsiadlo - 12-12-2013, 22:26
No to jest wlasnie ten z Lubina a co do cwiartki, to ja raczej wole 0,7 albo conajmniej polowki,a powaznie to po nowym roku dopiero bede mogl cos podzialac. Tylko nie wiem czy sie nadaje, kielicht do roboty oba, chociaz nie ma tragedii. A ogladales go moze? Bo poprzedni wlasciciel twierdzi,ze poza silnikiem wszystko niby ok, a tyle co go moze z15 minut ogladalem to sporo usterek znalazlem wiec nie ma mu co wierzyc...
kaczka81s - 13-12-2013, 21:48
Nie oglądałem go, ja go nawet w ciemno chciałem kupić na części, ale jak zadzwoniłem to mi gość powiedział że sprzedany ubiegłeś mnie
A jeśli chodzi o ćwiartkę, a raczej o 0,7 to ja też preferuję i w tej sprawie na pewno się dogadamy A teraz na poważnie, mógł byś mi na PW jakieś fotki tych kielichów podesłać może da się z tego i z moich coś sklecić. Ja najbardziej mam zgnite pod tym urządzeniem od tylnej maglownicy, tam wszystko siedziało tylko na farbie. Kumpel co blacharką się zajmuje powiedział mi że najprostszym sposobem było by ćwiartkę kupić w jakimś lepszym stanie niż moja i z tego coś rzeźbić i sklejać, niż łatać to z kawałków blach. Więc bądźmy w kontakcie, bo ja też mam chęć na 0,7 a może po nowym roku bym próbował coś działać, jak nie to w lutym już na pewno.
tpodsiadlo - 19-12-2013, 22:31
Dzis sprawdzilem te hamulce i ... nie dziwie sie ze nie narzekasz... z tego co zauwazylem sa przednie tarcze wieksze i zaciski dwutloczkowe, tylne wentylowane, i pompa jest inna wiec mozliwe, ze roznica jest pomiedzy np e55 czy e54
kaczka81s - 19-12-2013, 22:58
Mam porównanie z kilkoma autami i naprawdę uważam że Gal ma dobre hamulce. tpodsiadlo napisał/a: | tylne wentylowane | No być może dawno tam nie zaglądałem, a na moich zdjęciach nic nie widać. Na szczęście w sobotę będę w domu i nie omieszkam tam zaglądnąć.
[ Dodano: 19-12-2013, 22:59 ]
Zapomniałem zapytać jak tam fotki kielichów, myślę że to 0,7 trza by obalić
tpodsiadlo - 20-12-2013, 00:17
Tak, masz racje, e88 ma dobre hamulce, co prawda nie mialem mozliwosci sprawdzenia mowie tylko po tym co widze, sa lepsze... Bo e55, e54 czy ea2 ma o wiele slabsze i mam porownanie np do corolli e11 (2000r) to galant hamulcow nie ma.
A co do kielichow... sorry. Zapomnialem. Jutro fotki zrobie...
jacek11 - 22-12-2013, 10:07
Przykro czytać że taki fajny egzemplarz idzie na złom
Pamiętam jak fajnie to auto jeździło Bez żadnych uślizgów,idealnie jak po szynie szkoda że ginie na rzecz E54
|
|
|