To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

mjsystem - 25-02-2012, 10:50

mazin napisał/a:
Ja - odpukać - żałowałem tylko w dniu zakupu (pisałem o tym w wątku Twój pierwszy problem...);-)
Kiedy po roku miałem spłacić resztę (wziąłem kredyt 50/50) zabrakło mi czterech tysięcy, więc wziąłem kredyt na osiem, spłaciłem ten pierwszy i "szarpnąłem" się na nawigację pioneera
Z pakowaniem nie mamy problemu - trzytygodniowe wakacje w czasie których zrobiliśmy 2700 km , z dwójką dzieci - bez problemu. Oczywiście nie mieliśmy namiotu a jedzenie kupowaliśmy, ale same ciuchy dla czterech osób na trzy tygodnie sporo zajmują. Najdłuższa trasa cięgiem, czyli bez dłuższego postoju, to 770 km - dzieci i dorośli znieśli bez problemu.

Funkcjonalnie auto jest bez zarzutu, sprawdza się idealnie i na dojazdy do pracy i na dalsze trasy. Rocznie robię ok 12-14 tys, więc koszty paliwa nie zabijają, choć mogłoby być lepiej. Tak naprawdę wkurza mnie lakier, auto ma mnóstwo rysek i dziurek, choć staram się robić zaprawki na bieżąco.

Mysle, że jak wiekszość z nas(my tez jestesmy zadowoleni, wbrew temu co piszemy :mrgreen: )
Właśnie jeżdżę zastepczym I30 i wiem, czemu wybrałem Lancerka :biggrin:

Pawcho - 25-02-2012, 11:08

No mógłbyś rozbudować wątek i30 w kilku zdaniach
mjsystem - 25-02-2012, 12:10

Pawcho napisał/a:
No mógłbyś rozbudować wątek i30 w kilku zdaniach

Jeżdże nim od 3 dni, więc to pobieżne sugestie.I30, 1.4 110KM 5 drzwi
1. W Lancerze zabawa przy obrotach 4k się zaczyna - w I30 kończy...
2. W związku z powyzszym spalanie deko mniejsze...
3. Wykończenie to sprawa gustu, ale deska w I30 taka bezbarwna, nudna...(niebieskie tło)
4. Bagaznik wiekszy w I30
5. Wyciszenie pozornie lepsze w I30, ale przy 120 nie ma róznicy w hałasie(dżwięk w Lancelocie duzo ciekawszy)
6. Trzymanie drogi i poczucie bezpieczeństwa lepsze w Lancerze
7. Komfort jazdy ogólnie podobny(w obu szału nie ma)
8. Efekty wizualne oczywiście in plus na rzecz miśka :mrgreen:

Tak ogólnie. Jak masz inne pytania to smiało :wink:

artisan - 25-02-2012, 13:06

gzesiolek napisał/a:
bastek1, popieram w calej okazalosci... tylko ze my jak na razie z 1 dzieckiem jezdzimy, ale nie wyobrazam sobie zeby sie nie zabrac... a znam takich co na weekend sie w Toyote Landcruisera nie moga pomiescic... rodzinka 2+2 ;) Jak sie chce to i w TIRa sie czlek nie zmiesci... a nasi rodzice w maluchu na 2 tygodnie pod namiot nad morzem ponad 600km robili z rodzinka 2+2 i sie dalo ;)

Jak do tej pory z jednym dzieckiem pakowaliśmy się bez najmniejszego problemu ze wszystkim (narty, wózek, sanki i co tam jeszcze dziecko potrzebuje) ale teraz drugie dziecko jest w drodze i dopiero zacząłem się zastanawiać jak my teraz z dwójką się zabierzemy, chyba trzeba będzie zainwestować w box dachowy. Chyba jednak przydałby się Outlander. Szkoda że nie było Lancerów kombi, byłoby po sprawie :) .

[ Dodano: 25-02-2012, 13:15 ]
Ja również miałem okazję pojeździć I 30 i powiem krótko, Lancer bije go na głowę pod każdym względem, trudno mi znaleźć element który jest lepszy w I30. Są elementy w których dałbym remis (np wyciszenie) ale już silnik 1,5 vs 1,4 (podobna moc nominalna) kładzie I 30 na łopatki, głównie właśnie dlatego że 1,5 b. ładnie ciągnie od 3,5 tyś do odcięcia a I30 pow. 4 tyś już tylko wyje.

Główny atut I 30 to cena, jak za te pieniądze to dobre auto. Jednak na Lancera nigdy bym się nie zamienił.

mazin - 25-02-2012, 13:22

Ja jechałem I30 w ramach jady próbnej, więc trudno mówić o jakichś poważnych doświadczeniach. Audio grało bardzo ładnie, plastiki robiły lepsze wrażenie (choć design wnętrza niekoniecznie) - ale silnik, cóż, bez rewelacji, a układ kierowniczy był z gumy. Być może ten konkretny model miał już poważne przejścia za sobą, ale nie wybrałem tego auta własnie z powodu koszmarnego prowadzenia. No i był za miękki jak na mój gust.
Pawcho - 25-02-2012, 15:22

no i wątek i30 możn śmiało odłożyć do lamusa :)
mjsystem - 25-02-2012, 16:18

mazin napisał/a:
Ja jechałem I30 w ramach jady próbnej, więc trudno mówić o jakichś poważnych doświadczeniach. Audio grało bardzo ładnie, plastiki robiły lepsze wrażenie (choć design wnętrza niekoniecznie) - ale silnik, cóż, bez rewelacji, a układ kierowniczy był z gumy. Być może ten konkretny model miał już poważne przejścia za sobą, ale nie wybrałem tego auta własnie z powodu koszmarnego prowadzenia. No i był za miękki jak na mój gust.

Dokładnie. Niby wsiadasz i wszystko jest ok. Ale... I to ale zawsze na rzecz Lancera :biggrin:

Gugurugu - 25-02-2012, 17:15

Pawcho napisał/a:
no i wątek i30 możn śmiało odłożyć do lamusa :)

...ale teraz będzie nowy i30 :)

mjsystem - 25-02-2012, 17:21

Gugurugu napisał/a:
...ale teraz będzie nowy i30

I to całkiem ciekawy :biggrin:

Moze MOD rozdzieli tematy na nowy: Lancer & Hyundai I30?

Pawcho - 25-02-2012, 18:03

Szczerze mówiąc z gazet i zamieszczonych tam zdjęć i testów to zainteresował mnie Kia Optima w benzynie. Wiem, wiem nie ta półka ale jak na koreańca wygląda nieźle w całokształcie, bo jak widzę wszędzie te barchanowe Skody to ... :oops: / sorry mam uraz do tej marki-ojciec je uwielbiał w czasach realnego socjalizmu :lol: lub psujące się VW Pasaty/3 znajomych w ciągu pół roku/ to takie koreańskie wózki zaczynają zostawiać niemiecką myśl techniczną dla kowalskiego daleko w tyle.Nie chodzi o klasę premium -tu jeszcze są górą.
gzesiolek - 26-02-2012, 16:01

Pawcho, problem w tym ze Koreanczycy nie tylko technicznie nadgonili Europe i Japonie, ale takze cenowo...
cena Optimy czy i40 nie odstaje od Passata, Avensisa, Mondeo, czyli najpopularniejszych jezdzidel w tej klasie...
zreszta jesli i30 mozna porownywac do SB, to juz do Sedana wypada porownywac Elantre... i wg moich ogledzin sa to bardzo podobne samochody tzn. Lancer 1,6 vs Elantra 1,6 (bo innej nie ma na polski rynek) i cenowo i wyposazeniowo...
A jesli chodzi o niezawodnosc to zobaczymy za 5 lat...

RalfPi - 26-02-2012, 16:11

No niby tak, ale serwis Koreańczyków jest daleko w tyle za innymi markami - w Korei to może jest inaczej - tam prawie wszyscy jeżdżą Kią lub innym Hyundai'em.. ale właśnie - tam:)
A u Nas.. jest jak jest:)
A co do tego, że niedługo będzie nowy Hyundai I30.. to powiem, że pewnie niedługo będzie nowy Lancer:)

A dzisiaj Sportbacka sprawdziłem w warunkach polowo/bojowych - hamowanie awaryjne z powiedzmy 90km/h... Jeszcze trochę i zaliczył bym przeszkodę - zauważyłem (może to kwestia masy - 1355 kg), że Lancer nie hamuje jakoś rewelacyjnie - jak już złapie "poślizg".. to nie wiadomo kiedy się zatrzyma:)

mjsystem - 27-02-2012, 19:04

RalfPi napisał/a:
No niby tak, ale serwis Koreańczyków jest daleko w tyle za innymi markami - w Korei to może jest inaczej - tam prawie wszyscy jeżdżą Kią lub innym Hyundai'em.. ale właśnie - tam:)

W Korei nie ma małych autek ich produkcji. Wiekszość to wielkie kolubryny na wzór amerykański, typu sonata czy optima :P

[ Dodano: 27-02-2012, 19:13 ]
A reszta to skutery :P

Gugurugu - 27-02-2012, 19:37

RalfPi napisał/a:
No niby tak, ale serwis Koreańczyków jest daleko w tyle za innymi markami

...serwis Mitsubishi też nie wypada najlepiej :)

April77 - 27-02-2012, 21:51

Pawcho napisał/a:
Szczerze mówiąc z gazet i zamieszczonych tam zdjęć i testów to zainteresował mnie Kia Optima w benzynie. .......................

Ja czekam na premierę chevroleta malibu, jak się okaże że będzie w przystępnej cenie to zobaczymy....... Lancer jest świetny ale zaczyna mi się nudzić. Wracając do tematu - w autach lubię nadwozie sedan choć pewnie hatchback praktyczniejszy.