[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA
lanser - 17-10-2016, 22:49
Najwyższa pora na zakup zimówek. Korzystając z doświadczeń szanownych kolegów dochodzę do wniosku, że dobrym rozwiązaniem są Nokiany WR D4 (205/60 R16). Pytanie tylko, jaka jest praktyczna różnica między 92H a 96H XL. Na oponeo różnica to 60 zł na gumie. Jest sens dopłacać?
Na marginesie, po zaczerpnięciu wiedzy z forum na lato kupiłem Goodyear Efficientgrip Performance (jw) i po przejechaniu ok. 8 tys. km jestem bardzo zadowolony i mogę polecić.
coni940 - 18-10-2016, 09:37
wydaje mi sie ze nie ma sensu, opona o wiekszym indeksie nosnosci przydalby sie jezeli czesto jezdzisz mocno dociazony. nie wiem jak jest w Twoim Lancerze, ale 1.8 benzyna ma maksymalna dopuszczalna mase 1850kg. opona z indeksem nosnosci 92 moze maksymalnie udzwignąć 630kg, co daje 2520kg dla calego pojazdu. pewnie nie mozna tego tak wprost przeliczac, ale jakby nie bylo - juz przy 92 jest spory zapas, wiec moim zdaniem szkoda pieniedzy.
z kolei XL oznacza, ze opona jest dodatkowo wzmacniana, mozesz ja bardziej dopompowac i znowu jest to przydatne przy sporym obciazeniu auta. wiec po raz kolejny napisze, ze moim zdaniem nie ma sensu takie opony sa grubsze i ciezsze, wiec pewnie wzrosna opory toczenia.
plecho1 - 18-10-2016, 09:59
Przez większą sztywność opona o większym indeksie nośności mniej pracuje co może być przydatne w szybkim pokonywaniu ciasnych zakrętów ale przy jeździe przepisowej nie powinno mieć to znaczenia.
tyku - 18-10-2016, 10:07
coni940, Z etykiety wynika, że ta wzmacniana ma mniejsze opory toczenia Etykieta UE:B
coni940 - 18-10-2016, 10:10
na pewno dzieki temu ze opony sa wzmacniane to beda lepiej sie trzymac drogi i bedzie sie jezdzilo troche bardziej stabilnie. ale wydaje mi sie ze przy takiej zwyklej jezdzie nie idzie odczuc roznicy. plusem XL moze byc to ze beda sie wolniej zuzywac. wszystko tak na prawde zalezy od tego jak i gdzie bedziesz jezdzic i z jakim obciazeniem. jezeli jest to zwykla normalna jazda, raczej po miescie, bez bagaznika dopakowanego na full, to brałbym zwykle 92, bez XL.
tyku napisał/a: | coni940, Z etykiety wynika, że ta wzmacniana ma mniejsze opory toczenia Etykieta UE:B |
a to ciekawe
lanser - 18-10-2016, 10:29
Nośność nie jest mi potrzebna, bo z reguły jeżdżę sam i bez obciążenia. Bardziej przydałoby się to XL, jeśli faktycznie ma lepiej trzymać w zakrętach. Śmigam więcej za miastem (dojazdy do pracy), a z przepisową jazdą różnie bywa . Dzięki. Pomyślę jeszcze, ale może jednak dołożę, bo moja droga do roboty wąska i kręta.
coni940 - 18-10-2016, 10:35
jezeli bys sie jednak zdecydowal na XL to napisz potem na forum jak wrazenia
lanser - 18-10-2016, 11:24
To jeszcze jedno pytanie. Czy wzmocniona opona, poza ścieralnością, jest bardziej wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne/przebicie?
Lucas123w - 18-10-2016, 15:55
lanser, jeśli jesteś zadowolony z GY na lato to weź pod uwagę UG8 Performance sam jeżdżę na modelu UG8 z tym że w starszym wydaniu i nigdzie mnie nie zawiodła.
lanser - 18-10-2016, 16:35
Dzięki za cynk. Nokiany mają jednak według etykiety A na mokrym, a UG8 B. A zimy u nas mokre ostatnio (i mam nadzieję, że w tym roku też tak będzie, bo jeżdżenie po śniegu mi się nie uśmiecha). Wiem, że z Nokianami była jakaś afera parę miesięcy temu, bo wyszło, że coś tam fałszowali w testach (dawali chyba lepsze do testów, niż były w sprzedaży), ale pewnie wszyscy tak robią.
RalfPi - 18-10-2016, 17:42
Wydaje mi się, że każdy dostosowuje się do wymagania norm.
Jeżeli później wyjdzie, że coś tam kręcili, to bije to w markę, no i ostatecznie powoduje zmniejszoną sprzedaż (patrz znany niemiecki producent samochodów).
Co do opon to rozważam na zimę Goodyear UG 8.
Na lato nabyłem coś podobnego Goodyeara i jestem bardzo zadowolony w stosunku do wszystkich innych opon - mokro, nie mokro, zimno, ciepło - samochód hamuję rewelacyjnie, co mnie bardzo cieszy, ale, ale, ale... w zakrętach hałasuje (szumi).
Lucas123w - 18-10-2016, 18:34
RalfPi, tez ten sezon letnich GY Ultimate performance przeleciałem i była bajka. Zimowe ostatni sezon dobijam UG8 i będę raczej tez na nowszy model zmieniał z GY.
stoq - 20-10-2016, 09:15
Hej,
Mi wczoraj przyszły Nokiany WR D4, słyszałem dobre opinie o nich od znajomych, te również zasugerowano mi w aso. Jak będzie, zobaczymy Może to co teraz napiszę jest oczywiste, ale chyba wygodnie szukać/przeglądać opon na oponeo, a kupować już gdzie indziej, w moim przypadku wyszło to jakieś ~100 zł taniej z przesyłką na komplecie.
Myślicie, że teraz jest dobry moment na wymianę ? Od listopada 5-6 stopni (weather.com)
lobuzek - 20-10-2016, 12:08
Ja zmieniłem tydzień temu. Nic się oponom nie stanie, są po to, żeby się zużywały, a pogoda nie będzie się poprawiać. Dużo jeżdżę i wyjeżdżam rano, gdy jest naprawdę zimno, więc nie oszczędzam na oponach i nie ryzykuję. Wczoraj w Clio żony też zrobiłem przekładkę. W każdym aucie mam 2 komplety kół, po sezonie dokładnie je zabezpieczam i wyważam, więc teraz w godzinę sobie przekręcam. Rok temu kupiłem klucz dynamometryczny i bardzo się przydaje przy wymianie.
Lucas123w - 20-10-2016, 15:49
lobuzek, u mnie tez w dwóch autach od soboty zestaw zimowy, rano potrafi już być pod 0 a oszczędzać nie mam zamiaru na oponach i czekać do średniej poniżej 7 stopni.
|
|
|