[92-96]Galant E5xA - Luźne rozmowy o naszych galantach 7 generacji
Wszyc - 22-12-2013, 13:14
Oj tam oj tam Jacku cieszmy się że jakaś 7 generacja swój żywot przedłuża Tym bardziej że pewnie u Tomka to dłuugo pożyje
tpodsiadlo - 22-12-2013, 14:50
moim zdaniem wersja e54 jest lepsza od e88, chociaz ja nawet myslalem, zeby go lepic, ale mnie odepchnal naped 4x4. pewnie gdyby to bylo fwd to decyzja bylaby inna.
nie mam kasy na dwa galanty, tego kupilem wylacznie na czesci i pretensje powinnismy miec do poprzedniego wlasciciela ze go do takiego stanu doprowadzil, ja mialem okazje tanio kupic, oplacilo mi sie bardziej niz zakup poszczegolnych elementow wiec wyszlo jak wyszlo...
a swoja droga, moj galant sklada sie juz z tylu samochodow, pomijajac same galanty(4 szt i niedlugo bedzie kolejny) jest kawalek bmw750i, nissana primery a nawet (o zgrozo) vectry A, a w planach sa jeszcze kierunki boczne od bmw albo forda (sa ladniejsze od mitsubishowskich).
no i w tej chwili sprzedawanie go czy zlomowanie jest po prostu nieoplacalne wiec musi zostac i starczyc na dluzej...
jacek11 - 22-12-2013, 18:07
Toż to przecież profanacja
tpodsiadlo - 22-12-2013, 19:45
Niby tak. Ale i tak musialem sie kilka razy dopuscic, zeby mi e54 jezdzil tak, jak jezdzi... A ile jeszcze galantow zezlomuje, zeby zaczal wygladac... Tego nawet najstarsi medrcy nie wiedza...
A zmieniajac temat... Odebralem wczoraj maglownice z regeneracji, 450zl kosztowalo bez drazkow,za to gratis dostalem nowe oslony. 27 grudnia zaczne dlubac to napisze jakas recenzje co sie poprawilo...
Teraz jezdze na jakiejs rekinowej, wyglada ladnie itd ale... Coz, tym temacie mitsubishi z wiekiem cofnelo sie w rozwoju...
Hugo - 22-12-2013, 20:56
tpodsiadlo napisał/a: | Coz, tym temacie mitsubishi z wiekiem cofnelo sie w rozwoju... | Możesz rozwinąć?
tpodsiadlo - 22-12-2013, 21:09
No w e54 wspomaganie jest o niebo lepsze niz w rekinach., teraz mam wlasnie zalozona przekladnie z rekina i... stara postanowilem oddac do regeneracji.. Zreszta wspomaganie to tylko jedna rzecz. W ea sporo zostalo okrojone w porownaniu do e5. Aparat zaplonowy, glowica z dohc na sohc i sporo pierdolek jeszcze...
kaczka81s - 24-12-2013, 16:32
tpodsiadlo, gdzie oddawałeś magiel do regeneracji, bo ja chciałbym moją też zregenerować, no i o tylnej myślałem. Powiedz mi co będziesz z budą od E88 robił może byśmy coś pokombinowali, może ja bym się na całą budę pokusił. Bo jak nie to choć tą ćwiartkę muszę od Ciebie wytargać.
Cytat: | tego kupilem wylacznie na czesci i pretensje powinnismy miec do poprzedniego wlasciciela ze go do takiego stanu doprowadzil, ja mialem okazje tanio kupic, oplacilo mi sie bardziej niz zakup poszczegolnych elementow wiec wyszlo jak wyszlo... | w pełni się z tym zgadzam, miałem zrobić to samo tylko był szybszy. Mojego niestety też poprzednicy zmarnowali a ja chcę doprowadzić do normalnego stanu.
tpodsiadlo - 24-12-2013, 17:38
powiem Ci, ze nie wiem, czy sie oplaca regenerowac. za regeneracje zaplacilem 450zl, bez koncowek, sam magiel. nie robilbym tego, ale nie wiedzialem wtedy ze kupie e88, ale jesli chcesz to pabianice, ul partyzancka 57. niestety firme znalazlem w googlach, nie znam zadnych opinii i swojej jeszcze nie zalozylem z powrotem wiec o jakosci nie powiem...
jesli chodzi o cwiartke, to najlepiej jakbys podjechal jutro lub pojutrze rano i zobaczyl sobie, czy Ci pasuje, bo galant juz jest zapakowany na aucie i w drugi dzien swiat wyjezdzam do rzeszowa gdzie bede swapowal to i owo...
[ Dodano: 01-01-2014, 15:46 ]
Rozebralem e88 do ostatniej srubki i oto co znalazlem:
Ecs jest na wszystkich amortyzatorach, tylnych tez. W dodatku wszystkie wtyczki do tego sa w moim e54, rowniez wtyczki przy tylnych amortyzatorach, od czujnika przy wahaczu i przycisku...
Pod przednia szyba po stronie pasazera znalazlem jakis gadzet, czujnik czy cos, wychodza od tego dwa kable. W moim tez jest pod to wtyczka, ale zamiast gadzeta jest okragla zaslepka. Troche to przypomina czujnik zmierzchu, ale nie sadze zeby 20 lat temu to montowali. Nie ma zadnego numeru na tym, ale jestem prawie pewien ze to oryginalna czesc. Moze po prostu jakas dioda? Wie ktos co to jest?
szpala85 - 02-01-2014, 20:59
tpodsiadlo, czujnik zmierzchu ... posiadam w moim galu 20 lat temu robili takie bajery
Wszyc - 02-01-2014, 21:19
szpala85 napisał/a: | tpodsiadlo, czujnik zmierzchu |
Dokładnie ale też mam tylko zaślepkę nigdy na oczy nie widziałem gala z tym czujnikiem na bogato
jacek11 - 02-01-2014, 21:22
Wszyc napisał/a: | nigdy na oczy nie widziałem gala z tym czujnikiem |
jestem zawiedziony
kaczka81s - 03-01-2014, 00:55
tpodsiadlo napisał/a: | W dodatku wszystkie wtyczki do tego sa w moim e54, |
No to będziesz miał E54 z ECS-em tanim kosztem
A tak przy okazji nie wyobrażam sobie żeby ECS działał tylko na przód, albo na tył. szpala85 napisał/a: | czujnik zmierzchu |
A tak z ciekawości do czego on służy? Bo jakoś nie zauważyłem jego działania i do tej pory myślałem że jest to drugi czujnik temperatury do klimatronika.
tpodsiadlo - 03-01-2014, 06:10
Na fejsbuku ktostam napisal ze to jest od klimatronika, ale nie bylo wpiete do wiazki od klimy tylko do tej od zegarow.
Jesli czujnik zmierzchu to zapewme jakis modul od tego jest?
I co to robi? Zapala swiatla w nocy?
jacek11 - 03-01-2014, 07:55
tpodsiadlo napisał/a: | I co to robi? Zapala swiatla w nocy? |
Reguluje jasnością podświetlenia klimatronika.Z tego co pamiętam ten element był sprawny w tym aucie
szpala85 - 03-01-2014, 18:13
dokładnie .... jak jest bardzo jasno to klimatronik świeci na maxa ... jak jest ciemno to świeci słabiej aby nie raziło .. po to jest ten czujnik zmierzchowy ...
ale w praktyce czasami się spóźnia i w ostre słońce nic nie widać
|
|
|