To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli

Ewcia80 - 26-12-2015, 12:33

Hugo,co masz na myśli pytając "po co?"Sugerujesz żeby z tym jeździć i tego nie ruszać?
Fragu - 26-12-2015, 14:37

Ewcia80, jeździj z tym póki Cię nie zacznie konkretnie wkurzać, a wtedy zrób w dobrym warsztacie tak jak należy. Wyciąć, wspawać reperaturki, pomalować, zabezpieczyć i cieszyć się..przez jakiś czas :D
milo - 26-12-2015, 17:20

Fragu napisał/a:
Ewcia80, jeździj z tym póki Cię nie zacznie konkretnie wkurzać

Lepiej za wczasu to zrobić bo bedzie coraz gorzej i najlepiej latem
Fragu napisał/a:
pomalować, zabezpieczyć i cieszyć się..przez jakiś czas

Najważniejsze zabezpieczenie jest od wewnatrz przeważnie rdza bierze na zgrzewach i wewnętrznych profilach, tylne nadkola zabezpieczać przez natrysk konserwacji od wewnatrz bagaznika i przez krańcówke drzwi az pocieknie dołem

[ Dodano: 26-12-2015, 17:23 ]
Hugo napisał/a:
milo, jak są małe punkty, które widać na zewnątrz to na styku blach (nadkola zewnętrznego i wewnętrznego) jest katastrofa

Przeważnie poszycie zewnetrzne siada , miedzy poszyciem zewnętrznym a wewnętrznym jest przerwa i własnie trzeba to uzupełnic tzn dobrze zakonserwować

[ Dodano: 26-12-2015, 17:31 ]
Małe purchle powierzchniowe

Po naprawie bez wstawiania reperaturek mija już 1,5 roku i nic sie nie dzieje

Immortal lity - 28-01-2016, 17:14

polecam reparaturki z ocynku ok 128 za sztuke placilem dwa tyg temu moge dac linka lakiernik mowil ze liniami i jakoscia super naprawde chwalil no i jak kolega powiedzial gdy z zewnatrz sa male kropki wewnatrz jest katastrofa
mati_z - 28-01-2016, 20:08

Immortal lity, daj linka ;)
reloop7 - 17-04-2016, 12:43

Immortal lity napisał/a:
polecam reparaturki z ocynku ok 128 za sztuke placilem dwa tyg temu moge dac linka lakiernik mowil ze liniami i jakoscia zajebiste naprawde chwalil no i jak kolega powiedzial gdy z zewnatrz sa male kropki wewnatrz jest katastrofa

Poprosze o link :)

kato0007 - 28-04-2016, 13:24

Pytanko.. skąd można dostać nadkola tylne wewnętrzne? Zewnętrzne są repertuar-ki to ok, ale co jak mam podjedzone te wewnątrz?

Zna ktoś dobrego blacharza który ogarnie nadkola w Galu w moich okolicach? (Bielsko-Biała)

Pozdrawiam.

[ Dodano: 28-04-2016, 13:26 ]
p.s. co myślicie o tych repertuarkach zewnętrznych:
http://allegro.pl/reperat...6035435807.html dobre to będzie ten cały Duński ocynk..

parian - 28-04-2016, 15:33

Nadkoli wewnętrznych chyba nie kupisz, blacharz powinien sam je dorobić. W związku z tym, że ich nie widać to nie jest jakieś wielkie wyzwanie. Najważniejsze to dobrze je zabezpieczyć.
A reparaturki są ok.

mouseman - 07-05-2016, 00:04

parian napisał/a:
Nadkoli wewnętrznych chyba nie kupisz, blacharz powinien sam je dorobić. W związku z tym, że ich nie widać to nie jest jakieś wielkie wyzwanie. Najważniejsze to dobrze je zabezpieczyć.
A reparaturki są ok.

Przy moim galancie poszliśmy na maksa 4x reperaturka 8) Jest więcej ocynku niżby fabryka zechciałaby przewidzieć.
Panowie niema co się oszukiwać purchel = reperaturka. Sam jestem w szoku że w moim aucie tak daleko rdza się posunęła.
Zapraszam na fotorelacje:
https://goo.gl/photos/gCHAnHptyAAKMAks9

Marcino - 07-05-2016, 06:58

Mousemam,
Jak widać u Ciebie żarło nadal pod tym Boolem podwozie.
Co do nadkoli tył widać ze był tam wosk ale na styku dwóch balch nadal żarło. Teraz po wstawieniu reparturek wyglada to dobrze, dałeś dwie i pewnie są sklejone na tą czarną masę - spawanie zabije tam ocynk niestety na styku dwóch. Tam musi być sczelnie bo jak nie to wg mnie nawet 4x ocynk ocynk nie pomoze.
Fajnie porobione inne neralgiczne miejsca.

mouseman - 07-05-2016, 08:10

Marcino napisał/a:
dałeś dwie i pewnie są sklejone na tą czarną masę - spawanie zabije tam ocynk niestety na styku dwóch.

zgadza się

Co do bolla to w ten czas jak była robiona konserwa kupiłem baranek do zabezpieczenia progów przed uszkodzeniami mechanicznymi, co jak widać było poważnym błędem.
Na chwilę obecną miejsca z nalotem rdzy będą wypiaskowane + prawidłowa konserwa.

robertdg - 07-05-2016, 08:16

mouseman, podłużnica po stronie pasażera którą spawaliście, od strony zbiornika jest albo będzie to samo
Maciejos - 08-05-2016, 12:53

Witam,

Ja powoli również zabieram się za nadkola, ba - reperaturki już nawet do mnie dotarły :-)

Dlaczego je kupiłem, ? ...ano dlatego, że po zimie ujrzałem coś takiego (poniższe zdjęcia).
Pytanie mam następujące.
Czy można łączyć naprawę nadkoli oraz konserwację profili wewnętrznych ?
...a może zrobić najpierw nadkola, a dopiero po jakimś czasie profile ?....bo może spawanie nie lubi się zbytnio z woskiem ? :-)

sampler - 08-05-2016, 20:34

[quote="mouseman"]
Marcino napisał/a:

Obrazek

Wytrawiałeś tam Dinitrolem 800? Mówię o tym fioletowo-białym fragmencie

mouseman - 08-05-2016, 21:32

sampler napisał/a:
Wytrawiałeś tam Dinitrolem 800?

Zapytam blacharza.