[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
majko - 20-12-2014, 20:59
Ok, dzięki za info. Po nowym roku będę zmieniał w takim razie
fergul11 - 15-01-2015, 15:28
Panowie złamała mi sie łapa/widelec od sprzęgła galant 2.0pb 4G63 z 98 kwiecień ?
czy taka łapę dostane gdzieś w sklepie ?
Obdzwoniłem okoliczne szroty i nie maja galantów !
Na allegro nie umiem znaleźć na ebayu tez, jakoś nie ma tego towaru
milo - 15-01-2015, 16:43
fergul11 napisał/a: | Na allegro nie umiem znaleźć na ebayu tez, jakoś nie ma tego towaru |
Jak mają skrzynie to dzwoń i pytaj ktoś na forum tak zrobił i bez problemu sprzedali
Bizi78 - 15-01-2015, 19:37
Ręki nie dam sobie odciąć ale chyba ta powinna pasować:
http://allegro.pl/lapa-sp...4944910922.html
Tylko cena z kosmosu .
Teoretycznie powinna pasować od Lancera CS 2.0 lub Outka I 2.0 oczywiście Pb.
Dobrze by było aby ktoś to potwierdził .
milo - 15-01-2015, 20:18
W lancerze 2.0 taka sama skrzynia jak w galancie więc powinno pasować
fergul11 - 15-01-2015, 20:48
Musiałem pojeździć trochę i poszukać , ostatecznie znalazłem w ASO mitsu , będę mieć na poniedziałek rano .
Nówka sztuka za 104€ z Vat + wymiana 150 i nie wiem tylko jakie sprzęgło zamówił mech , mam nadzieję zmieścić się w 400€ ze wszystkim.
Łapa pękła prawie bezobjawowo , chociaż cały układ działał już ciężko od pewnego czasu , ale zmiany biegów były płynne bez zgrzytania .
Natomiast od wczoraj przy ruszaniu strasznie szarpało na jedynce , to w zasadzie tylko ten objaw .
i do tego łapa była już nadpęknięta , widać w 1/3 przełamania wcześniejszą korozję .
Bardzo dziękuję za zaangażowanie Wasze i chęć pomocy , gdybym nie namierzył tej części w ASO pewnie teraz korzystałbym z podanych kontaktów .
Dziękuję raz jeszcze.
[ Dodano: 15-01-2015, 19:56 ]
Dziwi mnie tylko że wpisywałem w tym Cho....nym allegro to samo hasło i nic nie znalazł !!!
"Łapa sprzęgła mitsubishi" i nic około 15:00 nie wyświetlało , na ebayu jest to widelec sprzęgła i też nie było nic do wyświetlenia .
Ciekawostka po rusku jest tak samo jak po angielsku , widelec nie łapa
[ Dodano: 15-01-2015, 20:04 ]
Facet w ASO pyta mnie o nr rejestracyjny , zdziwiony byłem , no nie pamiętam , a on że inaczej nie wejdzie do katalogu Mitsubishi , ewentualnie VIN albo nr budy .
Narzekał że Honda ma podobnie , natomiast Ford i pozostałe bez numerów aut otwierają się .
Hugo - 15-01-2015, 21:10
Na przyszłość wszystkie manualne skrzynie biegów montowane w Galancie EA, w każdej wersji silnikowej mają taką samą łapę (widelec) sprzęgła.
Bizi78 - 15-01-2015, 22:18
fergul11 napisał/a: | Nówka sztuka za 104€ z Vat |
Ja znalazłem za 57$, tylko nie wiem jaki byłby koszt przesyłki z ZEA .
https://partsouq.com/en/search/search?q=MD747524
MEMMITS - 16-01-2015, 00:38
Ja mam łapę od carismy też mi pękła moja kupiłem w warszawie na kaczeńca http://www.maag.home.pl/ oni mi sami doradzili kosztowała mnie 150zł jakieś dwa lata temu.
KoL1 - 16-01-2015, 19:14
jesteś teraz w łodzi czy u Irysów. Jak chcesz to dam ci namiary na gościa z bebechami od galantów w Pabianicach. A i jeszcze colty chyba 1.3 do 97r. tez maja identyczne skrzynie różnią się jedynie innym miejscem rozrusznika ten co w galach jest v6 jest zaślepiony ale łapa też powinna być taka sama bo konstrukcja skrzyni jest taka sama tylko bebechy są inne jak jesteś w IRL. to jutro masz sobotę polataj trochę po szrotach na pewno coś znajdziesz.
P.S. jak chcesz sie zmieścić w 400 E do daj jeszcze 100 i weź całego na graty na pewno opchniesz na forum ostatnio było kilka na donedeal nawet był legnum za 550 ale mi go sprzątnęli z przed nosa
fergul11 - 16-01-2015, 22:29
Kol1 jestem tu na stałe (Irl) ,po szrotach podzwoniłem , szukasz w internecie i masz wszystkie telefony do (rozmontowywaczy aut) , czy dam za łapę 50€ używaną czy 100€ za nową to wolę nową ,
Na szrotach wiedzą że to trochę deficytowy towar , niech nawet weźmie 30 za łapę ,ale sam będę musiał sobie wyjąć i dojechać te 20-30km , bo takie farmy to po za miastem są !
Jak mam się szarpać pół dnia w deszczu i zimnie za 50€ to ja je w tym czasie zarobię w ciepłym siedząc .
A do tego mitsubishi to nie są najpopularniejsze auta dla Irlandczyków ,innego galanta to nie widziałem już z miesiąc .
Rzucili się na nowe kaktusy mokki qashqaie i tym podobne suvo crsovery .
Łapę mam zamówioną , sprzęgło mech dostał , czekam na telefon po odbiór i rachunek .
Myślę o poniedziałku wieczorkiem lub wtorek , to auto do rekreacji i bardziej jest w "domu" z sympatii niż konieczności .
Nie mam warunków żeby trzymać jakąś padlinę na części .
http://www.carzone.ie/use...713843421048170 jedna sztuka tylko.
A tu cztery , bo jeden z tamtego linku http://cars.donedeal.ie/f...rice&source=all NA CAŁĄ IRLANDIĘ
A do tego ja nie jestem mechanikiem choć klucze umiem trzymać , dzięki i pozdrawiam .
[ Dodano: 19-01-2015, 19:31 ]
aktualizacja taka , tarcza sprzęgła prawie nówka !!!
za to łożysko było już padlina , tarcza jakaś amerykańska ???? mech mówi że pierwszy raz taką widzi , znaczek mitsu ma wytłoczony , okładziny grube do nitów daleko .
Na cztery sprężyny/tłumiki .
Jak pisałem łapa pękła w miejscu nitowania .
[ Dodano: 19-01-2015, 23:15 ]
Autko odebrane , sprzęgło chodzi jak w nowym aucie , co ja mówię , jeżdżę nowym i jest twardsze od miśkowego
Zgodnie z tym co wyczytałem na stronach forum założono Valeo .
Ciekawe po co mech rozłączał aku ?
Później się zdziwił że obrotów nie trzymał i przeczyścił jeszcze przepustnicę .
Przy okazji odkryłem że guma lewego prostego jest pęknięta i sworzeń kończy swój żywot , trzeba się tym zająć jak najszybciej .
wojbud - 24-01-2015, 22:28
Mam do was pytanie, ponieważ przy okazji remontu skrzyni biegów wyszło, że i ze sprzęgłem szału niema (łożysko szumi, tarcz cienka, docisk przegrzany i rowki na słoneczku). Więc czy zamawiał ktoś sprzęgło u Pana Malika i na jaki koszt się przygotować. Z tego, co wyczytałem to sprzęgła różniły się średnicą, ale czy czymś jeszcze?
milo - 25-01-2015, 09:54
215 mm dedykowane exedy po za tym wszystko pasuje koszt za komplet około 560 zł jak się ceny nie zmieniły
kozi-24 - 25-01-2015, 11:40
milo napisał/a: | 215 mm dedykowane exedy po za tym wszystko pasuje koszt za komplet około 560 zł jak się ceny nie zmieniły |
Nie koniecznie u mnie w 2.0 99r było 225 mm i za VALEO płaciłem niecałe 500 zł
wojbud - 25-01-2015, 19:05
Ja też mam sprzęgło 225mm średnicy ale ta cena za VALEO to gdzie, bo te co patrzyłem to koło tysiaka za komplet. Wszędzie podają że od polowy 97 rocznika inne sprzęgła były i te są dużo droższe, a ja mam galanta z rocznika 99. W jakimś sklepie widziałem też średnice 228mm.
|
|
|