Nasze Miśki - Black Beauty by robertdg
Juiceman - 02-04-2011, 20:40
robertdg napisał/a: | firtiris napisał/a: | to ...
może wykupiłeś OC | Nie to dopiero za kilka miesięcy |
Robert nie marudź i pisz co żeś zepsuł
firtiris - 02-04-2011, 20:40
No tak wszyscy myślą a nikt nie zadał podstawowego pytania:
a co można wygrać?
robertdg - 02-04-2011, 20:47
Cytat: | No tak wszyscy myślą a nikt nie zadał podstawowego pytania:
a co można wygrać? | Można sie pochwalić w dziale OFF TOPIC
Juiceman napisał/a: | nie marudź i pisz co żeś zepsuł | Ja nie psuje, ja udoskonalam
Już Was nie trzymam w niepewności i nie każe się nadwyrężać umysłowo, wkońcu to sobotni wieczór
Ano usunąłem świerszcza z dmuchawy nawiewu - ofkors nie rozchodzi mi się o gatunek Gryllidae, ale o wentylator
Psikus - 02-04-2011, 20:51
Wyczyściłeś wentylator z kilkunastoletniego nalotu kurzu?
robertdg - 02-04-2011, 21:02
Psikus napisał/a: | Wyczyściłeś wentylator z kilkunastoletniego nalotu kurzu? | Tak, znalazłem w komorze dmuchawy 3 liście, wszystko elegancko umyłem, zabezpieczyłem panewki silnika, sprawdziłem szczotki, mogę napisac tyle, ten drobny elemencik, to cudowna rzecz, normalnie da się wszystko na drobne elementy rozłożyć, można generalnie zrobić pełną regeneracje tego cudeńka, nawet szczotki wymienić, u mnie szczotek było jeszcze połowa, wiec powinno starczyć na jeszce 10 lat, jak nie lepiej
Psikus - 02-04-2011, 21:04
u mnie świerszczyk tylko na max prędkości. Może kiedyś zgapię i rozbiorę swój.
robertdg napisał/a: | zabezpieczyłem panewki silnika | czym?
robertdg - 02-04-2011, 21:10
Smar do łożysk ślizgowych
Jogurt - 02-04-2011, 22:10
robertdg, masz jakiś tutorial? u mnie już od drugiego biegu wibruje wszystko, też muszę tam zajrzeć.
robertdg - 02-04-2011, 22:38
Jogurt, jak wibruje, to znaczy, że wirnik niedoważony.
A co do toturiala, zdjęc nie robiłem, ale sprawa banalna, bynajmniej tak mi się wydaje
Po krótce:
Demontujemy osłone pod konsolą od strony pasażera - zamocowana jest na kołki
Potrzebujemy małego śrubokręta płaskiego i 6-cio kątnej nasadki 6mm z przegubem, śrubokrętem pomagamy sobie wypiąć zatrzask kostki elektrycznej, nasadką 6mm bez przegubu odkręcamy 2 widoczne śrubki, nasadką z przegubem odkręcamy 3 śrubke wentylatora znajdującą się od strony ściany grodziowej - odkręcamy bardziej na czuja, bo słabo widoczna jest.
obracamy obudowe wentylatora o kilkadziesiąt stopni i wysuwamy go w dół, wychodzi troszkę ciasno.
Mamy wentylator w rękach, znajdujemy śrubokręt krzyżakowy i odkręcamy 2 śrubki od czoła, małym śrubokręcikiem płaskim odchylamy część obudowy, przez którą jest przykręcany wentylator do komory, i teraz delikatnie śrubokrętem płaskim podpychamy głowice silniczka i wysuwamy go z obudowy - delikatnie co by nie połamać niczego (styki od wtyczki wychodzą bez niczego)
Zostaje nam w rękach silnik elektryczny ze śmigłem, kombinerkami ściagamy opaske zaciskową z trzpienia, śrubokrętem płaskimdelikatnie odpychamy wąskik który podtrzymuje śmigło przy wałku, wyprasowujemy wałek ze śmigła, no i mamy silniczek w rączkach.
Na silniczku od strony wałka napędzającego śmigło jest stalowy kaptur, delikatnie miejscami go podważamy aż zeskoczy z korpusu, pod nim znajduje się seger i podkładki dystansowe, reszta rozbiórki to już tak jak przy silniczkach elektrycznych, aby wirnik wyciągnąć trzeba rozbinać obudowe stojana, ja nie wyciągałem, po poprostu wyciągnąłem szczotki, stwierdziłem że równo się docierają, dobrze są dotarte, komutator wporządku, więc jak miałem ściagnięty seger, to pozwoliło mi to na przesunięcie wałka w osi, na tyle aby nasmarować panewki.
Reszta zadań to wiadomo konserwacja, mycie, składanie analogicznie do demontażu, próba generalna
Jeżeli natomiast masz problem z niedoważeniem, to trzeba do załatwić w firmie która naprawia silnikie elektryczne, aby wyważyli albo wirnik, albo śmigło, w zależności od tego na czym występują wibracje, jednakże możliwa jest jeszcze sytuacja, gdzie coś usiadło na śmigle wentylatora i powoduje niedowage, dlatego trzeba wszystko starannie wykonać
Ewentualnie mogę także pomóc praktycznie
Jogurt - 02-04-2011, 22:50
robertdg napisał/a: | Jeżeli natomiast masz problem z niedoważeniem, to trzeba do załatwić w firmie która naprawia silnikie elektryczne, aby wyważyli albo wirnik, albo śmigło, w zależności od tego na czym występują wibracje, jednakże możliwa jest jeszcze sytuacja, gdzie coś usiadło na śmigle wentylatora i powoduje niedowage, dlatego trzeba wszystko starannie wykonać | no właśnie miałem taki przypadek że jeden liść dawał takie wibracje że się auto trzęsło. myślę że tu będzie podobnie. a filtr kabinowy gdzie się znajduje? jak w pobliżu to odrazu zmienię bo szybki parują jak jest mokro.
Hugo - 03-04-2011, 09:59
robertdg napisał/a: | Ano usunąłem świerszcza z dmuchawy nawiewu |
robertdg napisał/a: | znalazłem w komorze dmuchawy 3 liście, wszystko elegancko umyłem, zabezpieczyłem panewki silnika, sprawdziłem szczotki | Hehe, dokładnie to samo zrobiłem z 2 tygodnie temu. Też miałem 3 suche jak wiór liście dębu. Usunąłem je, ale nadal coś świerszczało. Wiec zrobiłem tak jak Ty i spokój. Niezłe dojście jest do tej śrubki od strony ściany grodziowej, nie?
firtiris - 03-04-2011, 11:07
u mnie cos dziwnie bzyczy/szelesci tak do prędkości 1/4 skali potem milknie
robertdg - 03-04-2011, 11:13
Hugo napisał/a: | Niezłe dojście jest do tej śrubki od strony ściany grodziowej, nie? | Ja tak na czuja, kobiety nie narzekają
firtiris napisał/a: | u mnie cos dziwnie bzyczy/szelesci tak do prędkości 1/4 skali potem milknie | też powinieneś zadbać o czystość silniczka
firtiris - 03-04-2011, 11:16
Cytat: | też powinieneś zadbać o czystość silniczka |
jednego i drugiego
czekam na lepsze czasy - czytać wolny weekend
Hugo - 03-04-2011, 11:49
robertdg napisał/a: | Ja tak na czuja, kobiety nie narzekają | Ja też i też nie słyszałem narzekań
|
|
|