[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
swinks_UK - 17-10-2012, 11:59
Marcino napisał/a: | Proper.. masz 3 opcje:
1. Banan
2. Prosty
3. Swotrzeń w górnym |
4. łaczniki stabilizatora
Proper - 17-10-2012, 12:23
swinks_UK napisał/a: |
4. łaczniki stabilizatora |
Na to właśnie liczę.
Pozostałe opcje wychodzą już nieco kosztowniej
Krzyzak - 17-10-2012, 14:04
Proper, ja stawiam na banana - Tolka Banana
Hugo - 17-10-2012, 15:24
Proper napisał/a: | mam felgi 17' o profilu 45, co uważam za dość kiepski pomysł ze względu na eksploatację zawieszenia po naszych "jakże zacnych" drogach... | Obniżone zawieszenie? Marcino napisał/a: | Proper.. masz 3 opcje:
1. Banan
2. Prosty
3. Swotrzeń w górnym | I wiele innych rzeczy typu tuleje (rzadko), łączniki stablilizatora, drążki kierownicze. końcówki itd.
Proper - 17-10-2012, 15:48
Hugo napisał/a: | Obniżone zawieszenie? |
Na szczęście nie. Stoi całkiem wysoko. Tzn. normalnie, jak to Avance
tresorex - 18-10-2012, 19:00
Dziś z okolic przedniego prawego koła zaczęły dochodzić metaliczne dźwięki więc oddałem auto do nadwornego mechanika... i naprawił od ręki... przyczyną skrzypienia i późniejszego trzaskania okazały się... niedokręcone niektóre śruby mocujące wahacze! Podokręcał wszystkie z obu stron i jest cisza
m6riano - 19-10-2012, 01:05
Proper, Marcino, ja bym obstawiał sworzeń banana..
bluecard88 - 19-10-2012, 23:03
Panowie ile wytrzymać powinny końcówki drążka kierowniczego? Bo u mnie padły po około 15 tys , na wielkanoc w tym roku były wymienione (ale chyba trochę posępiłem na tych częściach bo dałem tylko około 70 zł za dwa) Znalazłem teraz firmy 555 (50zł/sztuka), a także amerykańskiej firmy RAYBESTOS USA(70zł/sztuka).
Poradzicie cos? Warto dopłacić za te z USA?
http://moto.allegro.pl/ko...2673939242.html
A tutaj firmy 555:
http://moto.allegro.pl/mi...2678974882.html
Proper - 19-10-2012, 23:19
Z przodu okazało się, że to w ogóle nie zawieszenie. Luźna, nieprzykręcona kostka od gazu (przepływomierz) obijała się o kielich Natomiast z tyłu ewidentnie skrzypi wahacz. Brzmi to dokładnie tak: http://www.youtube.com/watch?v=SHmLdmsOeQc tylko, że przy bujaniu (a nawet lekkim poruszeniu) tyłem auta. Wystarczy, że położę nogę na prawym tylnym kole i nim bujnę. No chyba, że jak ktoś już pisał tutaj - jest to przybrudzony amortyzator.
m6riano - 19-10-2012, 23:58
bluecard88, te amerykańce to pewnie do wersji ES czyli prawdopodobnie w ogóle nie pasują do EA.
Weź te 555, ja takie mam już hoho i narazie spokój..tylko ja wymieniałem razem z drążkami..
komarsnk - 20-10-2012, 00:10
bluecard88 napisał/a: | Panowie ile wytrzymać powinny końcówki drążka kierowniczego? |
Niech zgadnę... Masz YAMATO
Jeśli tak to potwierdza się szmelcowatość tych końcówek - ja po 20tys. mam praktycznie rozpołowione gumki na obu - teraz czekam tylko aż złapią luz (kwestia dwóch tygodni ;p )
bluecard88 - 20-10-2012, 09:18
komarsnk napisał/a: | bluecard88 napisał/a: | Panowie ile wytrzymać powinny końcówki drążka kierowniczego? |
Niech zgadnę... Masz YAMATO
Jeśli tak to potwierdza się szmelcowatość tych końcówek - ja po 20tys. mam praktycznie rozpołowione gumki na obu - teraz czekam tylko aż złapią luz (kwestia dwóch tygodni ;p ) |
Trafiłeś w 10 !!! YAMATO!!! jeszcze bym pojeździł z 5 tyś i wogóle tych gum by tam nie było.....żenada .Mechanik stwierdził,że od tego mi stuka "pyka" przy skręcaniu w miejscu i w jeżdzie i na nierównościach.Myślałem, że to sworzeń górnego wahacza,ale sprawdził zawiechę i nigdzie luzu niema. Co prawda tanie w miarę były,ale i tak nie warte tych pieniędzy. W takim razie skuszę się na te 555. A całe drążki warto wymienić? Czy jeśli moje względne to niech siedzą?
PS: czy warto pomyśleć nad tym sworzniem górnego wahacza? W ciepły dzień trzeszczy i dobija, w wilgotny trochę lepiej.
Hugo - 20-10-2012, 09:57
bluecard88 napisał/a: | W takim razie skuszę się na te 555 | To szmelc taki jak YAMATO. Kup końcówki firmy CTR (kosztują tyle co YAMATO), montowane fabrycznie w Hyundai'u, obecnie mam takie i nie ma trwalszych. 555 padły mi po kilku miesiącach.
bluecard88 - 20-10-2012, 10:50
Hugo napisał/a: | bluecard88 napisał/a: | W takim razie skuszę się na te 555 | To szmelc taki jak YAMATO. Kup końcówki firmy CTR (kosztują tyle co YAMATO), montowane fabrycznie w Hyundai'u, obecnie mam takie i nie ma trwalszych. 555 padły mi po kilku miesiącach. |
Ile km już przeleciałeś na tych CTR? sam niewiem co mam już kupić każdy zachęca na inną firmę. Nie chcę wymieniać 3 razy w roku końcówek;/
Patrzyłem teraz te CTR i kosztują 29 zł /sztuka-cos mało
PS : możliwe ,że końcówki mi trzeszczą? np: przy skręcaniu w miejscu. Bo siedzę od rana na forum i czytam i dochodzę do wniosku ,ze może warto te sworznie górnych wachaczy? Wyczuje na nich luz jak zużyte?
fergul11 - 20-10-2012, 12:19
bluecard88 napisał/a: | sworznie górnych wachaczy? Wyczuje na nich luz jak zużyte? | Unieś koło i sprawdzisz .
Końcówki 555 takie z kalamitkami na dole mnie padły po 10-12 tyś km ,teraz są delphi od jakichś 15tyskm
[ Dodano: 20-10-2012, 11:21 ]
bluecard88 napisał/a: |
PS : możliwe ,że końcówki mi trzeszczą? np: przy skręcaniu w miejscu. | raczej dolny prosty tak trzeszczy .
|
|
|