To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

swinks_UK - 17-10-2012, 11:59

Marcino napisał/a:
Proper.. masz 3 opcje:
1. Banan
2. Prosty
3. Swotrzeń w górnym

4. łaczniki stabilizatora

Proper - 17-10-2012, 12:23

swinks_UK napisał/a:

4. łaczniki stabilizatora

Na to właśnie liczę.

Pozostałe opcje wychodzą już nieco kosztowniej :?

Krzyzak - 17-10-2012, 14:04

Proper, ja stawiam na banana - Tolka Banana :P
Hugo - 17-10-2012, 15:24

Proper napisał/a:
mam felgi 17' o profilu 45, co uważam za dość kiepski pomysł ze względu na eksploatację zawieszenia po naszych "jakże zacnych" drogach...
Obniżone zawieszenie?
Marcino napisał/a:
Proper.. masz 3 opcje:
1. Banan
2. Prosty
3. Swotrzeń w górnym
I wiele innych rzeczy typu tuleje (rzadko), łączniki stablilizatora, drążki kierownicze. końcówki itd.
Proper - 17-10-2012, 15:48

Hugo napisał/a:
Obniżone zawieszenie?

Na szczęście nie. Stoi całkiem wysoko. Tzn. normalnie, jak to Avance ;)

tresorex - 18-10-2012, 19:00

Dziś z okolic przedniego prawego koła zaczęły dochodzić metaliczne dźwięki więc oddałem auto do nadwornego mechanika... i naprawił od ręki... przyczyną skrzypienia i późniejszego trzaskania okazały się... niedokręcone niektóre śruby mocujące wahacze! :shock: Podokręcał wszystkie z obu stron i jest cisza :)
m6riano - 19-10-2012, 01:05

Proper, Marcino, ja bym obstawiał sworzeń banana..
bluecard88 - 19-10-2012, 23:03

Panowie ile wytrzymać powinny końcówki drążka kierowniczego? Bo u mnie padły po około 15 tys , na wielkanoc w tym roku były wymienione (ale chyba trochę posępiłem na tych częściach bo dałem tylko około 70 zł za dwa) Znalazłem teraz firmy 555 (50zł/sztuka), a także amerykańskiej firmy RAYBESTOS USA(70zł/sztuka).
Poradzicie cos? Warto dopłacić za te z USA?
http://moto.allegro.pl/ko...2673939242.html

A tutaj firmy 555:
http://moto.allegro.pl/mi...2678974882.html

Proper - 19-10-2012, 23:19

Z przodu okazało się, że to w ogóle nie zawieszenie. Luźna, nieprzykręcona kostka od gazu (przepływomierz) obijała się o kielich ;) Natomiast z tyłu ewidentnie skrzypi wahacz. Brzmi to dokładnie tak: http://www.youtube.com/watch?v=SHmLdmsOeQc tylko, że przy bujaniu (a nawet lekkim poruszeniu) tyłem auta. Wystarczy, że położę nogę na prawym tylnym kole i nim bujnę. No chyba, że jak ktoś już pisał tutaj - jest to przybrudzony amortyzator.
m6riano - 19-10-2012, 23:58

bluecard88, te amerykańce to pewnie do wersji ES czyli prawdopodobnie w ogóle nie pasują do EA.
Weź te 555, ja takie mam już hoho i narazie spokój..tylko ja wymieniałem razem z drążkami..

komarsnk - 20-10-2012, 00:10

bluecard88 napisał/a:
Panowie ile wytrzymać powinny końcówki drążka kierowniczego?

Niech zgadnę... Masz YAMATO :mrgreen:
Jeśli tak to potwierdza się szmelcowatość tych końcówek - ja po 20tys. mam praktycznie rozpołowione gumki na obu - teraz czekam tylko aż złapią luz ;) (kwestia dwóch tygodni ;p )

bluecard88 - 20-10-2012, 09:18

komarsnk napisał/a:
bluecard88 napisał/a:
Panowie ile wytrzymać powinny końcówki drążka kierowniczego?

Niech zgadnę... Masz YAMATO :mrgreen:
Jeśli tak to potwierdza się szmelcowatość tych końcówek - ja po 20tys. mam praktycznie rozpołowione gumki na obu - teraz czekam tylko aż złapią luz ;) (kwestia dwóch tygodni ;p )

Trafiłeś w 10 !!! YAMATO!!! jeszcze bym pojeździł z 5 tyś i wogóle tych gum by tam nie było.....żenada .Mechanik stwierdził,że od tego mi stuka "pyka" przy skręcaniu w miejscu i w jeżdzie i na nierównościach.Myślałem, że to sworzeń górnego wahacza,ale sprawdził zawiechę i nigdzie luzu niema. Co prawda tanie w miarę były,ale i tak nie warte tych pieniędzy. W takim razie skuszę się na te 555. A całe drążki warto wymienić? Czy jeśli moje względne to niech siedzą?

PS: czy warto pomyśleć nad tym sworzniem górnego wahacza? W ciepły dzień trzeszczy i dobija, w wilgotny trochę lepiej.

Hugo - 20-10-2012, 09:57

bluecard88 napisał/a:
W takim razie skuszę się na te 555
To szmelc taki jak YAMATO. Kup końcówki firmy CTR (kosztują tyle co YAMATO), montowane fabrycznie w Hyundai'u, obecnie mam takie i nie ma trwalszych. 555 padły mi po kilku miesiącach.
bluecard88 - 20-10-2012, 10:50

Hugo napisał/a:
bluecard88 napisał/a:
W takim razie skuszę się na te 555
To szmelc taki jak YAMATO. Kup końcówki firmy CTR (kosztują tyle co YAMATO), montowane fabrycznie w Hyundai'u, obecnie mam takie i nie ma trwalszych. 555 padły mi po kilku miesiącach.

Ile km już przeleciałeś na tych CTR? sam niewiem co mam już kupić każdy zachęca na inną firmę. Nie chcę wymieniać 3 razy w roku końcówek;/
Patrzyłem teraz te CTR i kosztują 29 zł /sztuka-cos mało

PS : możliwe ,że końcówki mi trzeszczą? np: przy skręcaniu w miejscu. Bo siedzę od rana na forum i czytam i dochodzę do wniosku ,ze może warto te sworznie górnych wachaczy? Wyczuje na nich luz jak zużyte?

fergul11 - 20-10-2012, 12:19

bluecard88 napisał/a:
sworznie górnych wachaczy? Wyczuje na nich luz jak zużyte?
Unieś koło i sprawdzisz .
Końcówki 555 takie z kalamitkami na dole mnie padły po 10-12 tyś km ,teraz są delphi od jakichś 15tyskm

[ Dodano: 20-10-2012, 11:21 ]
bluecard88 napisał/a:

PS : możliwe ,że końcówki mi trzeszczą? np: przy skręcaniu w miejscu.
raczej dolny prosty tak trzeszczy .