To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA

coni940 - 20-10-2016, 19:21

ja czekam ze zmiana do listopada :P ale faktycznie, pogoda jest juz taka, ze smialo mozna zmieniac. rano temperatura nie jest wyzsza niz 8-9 stopni, w ciagu dnia nie jest wiele cieplej, wiec nic sie zimowym oponom nie powinno dziac złego w takich warunkach, a jakby chwycil przymrozek to na pewno bezpieczniej jezdzic niz na letnich.
lobuzek - 20-10-2016, 19:21

Nie kieruję się średnią, tylko zdrowym rozsądkiem :P
lanser - 26-10-2016, 21:22

Wziąłem się za zamawianie Nokianów i się wielce zdziwiłem, że one są robione w Rosji. Ja wiem, że niby nie powinno być różnicy w jakości, bo niby normy w fabryce (w końcu jednak fińskiej) powinny być wszędzie takie same, ale coś jakoś nie bardzo mi to pasuje. Może jestem uprzedzony, ale czy ktoś miał z takimi do czynienia?
Golotheman - 27-10-2016, 14:00

A ja zastanawiam się nad wielosezonowymi - taka prawda, że dzisiejsze opony w większości się prędzej starzeją, niż ścierają... chyba, że ktoś jeździ więcej niż 30tys rocznie. Próbuję wdrożyć w życie schemat - lepsze wielosezonówki, a jak dosypie konkretniej, to jakieś zimówki na 16". Przecież taka prawda, że jeździmy w 95% po drogach odśnieżonych, albo z tą błotno- śnieżną breją, nie mającą nic wspólnego ze śniegiem, na co jest przygotowany bieżnik zimowy. Więc nie wiem, czy warto się tak podniecać tymi zimówkami. W szczególności przy obecnych zimach bez śniegu. A jak będziemy się wybierać w góry, to się zmieni na faktyczne zimówki i już. Co Wy na to ?
tyku - 27-10-2016, 14:08

W rozmiarze 215/45 R18 nie ma prawie żadnego wyboru z opon całorocznych.
Na oponeo tylko: Vredestein Quatrac 5 215/45 R18 93 Y XL
:(

Robert_N - 27-10-2016, 14:19

Zimówki dla mnie to obowiązek taki sam jak bagażnik na dachu na narty. Nie dałbym rady podjechać na całosezonowych pod wyciągi, ale moja mama jeździ na całosezonówkach po mieście i po okolicznych wioskach i daje rady bez problemu.
lurek - 27-10-2016, 15:39

jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;)

Wolałbym kupić używane zimówki niż nowe wielosezonówki.

Golotheman - 28-10-2016, 07:08

lurek napisał/a:
jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;)

Wolałbym kupić używane zimówki niż nowe wielosezonówki.

Może nie spłycajmy tak bardzo tego tematu :) po prostu zimówiki w przypadku naszych zachlapanych zim i mokrych asfaltów a nie zasypanych śniegiem po prostu są chwytem marketingowym. Jeśli nie jeździ się w góry "pod wyciąg" ? W ameryku wszyscy jeżdżą na całorocznych i nikt nie płacze. No chyba, że faktycznie dosypie to wtedy są fajne filmiki na YT w stylu "oblodzona górka' ;p i "ale urwał" :D

piomic - 28-10-2016, 10:49

Golotheman napisał/a:
dzisiejsze opony w większości się prędzej starzeją, niż ścierają... chyba, że ktoś jeździ więcej niż 30tys rocznie. Próbuję wdrożyć w życie schemat - lepsze wielosezonówki, a jak dosypie konkretniej, to jakieś zimówki na 16"
To te zimówki na 16 zestarzeją Ci się zanim zetrzesz antenki na bokach.
lurek - 28-10-2016, 15:11

Golotheman napisał/a:

Może nie spłycajmy tak bardzo tego tematu :) po prostu zimówiki w przypadku naszych zachlapanych zim i mokrych asfaltów a nie zasypanych śniegiem po prostu są chwytem marketingowym.

Z samego rana lubi być mrozik, wtedy te zachlapane ulice są pokryte cieniutką warstwą lodu... ale ok po mieście pewnie tragedii nie będzie, gorzej jak mrozik złapie za miastem.

Szukając tańszego rozwiązania szukałbym używek, we Wro mógłbym polecić dobrego oponiarza.

Tyku, a ty aby nie przesadzasz? to forum dla dorosłych, słowo na D nikogo raczej nie zgorszy ;)

Zaczyna się niewinnie od takich wyrazów. :wink:
Poza tym ładnie poprawiłem i jest lepszy sens. :P

lanser - 28-10-2016, 20:29

Sam sobie odpowiem, może komuś się przyda. W naszym rozmiarze wszystkie opony są produkowane u Ruskich, więc wyboru nie ma (wg informacji z oponeo). Mówi się trudno. Zamówiłem 2 zestawy, też dla żony (inny rozmiar), i wcale nie z w/w strony, bo gdzie indziej było z dostawą ok. 360 zł taniej na 2 kompletach. A różnica między XL a zwykłymi 9 zł na oponie. Warto poszukać. :wink:
Beny_s - 29-10-2016, 21:20

Cytat:
bo gdzie indziej było z dostawą ok. 360 zł taniej na 2 kompletach

Wrzuć namiar.

marecki338 - 29-10-2016, 21:33

każda marka oponiarska oferuje opony z bieżnikiem spadającym z taśmy opon premium np. michelin - taurus , contimental - barum , matdor można kupić opony z prawdziwego kauczuku w cenie syntetycznego chińczyka . brat ma serwis opon komplet opon 205/60r16 taurus zima 750 zł hurt .
lobuzek - 29-10-2016, 22:03

lanser napisał/a:
Wziąłem się za zamawianie Nokianów i się wielce zdziwiłem, że one są robione w Rosji. Ja wiem, że niby nie powinno być różnicy w jakości, bo niby normy w fabryce (w końcu jednak fińskiej) powinny być wszędzie takie same, ale coś jakoś nie bardzo mi to pasuje. Może jestem uprzedzony, ale czy ktoś miał z takimi do czynienia?

Ja od 2 sezonów mam WRD3 z Rosji i lepszych opon zimowych nie miałem. Nie ma co się przejmować, no chyba że kierując się pisowską ideologią i teorią zamachu :p

coni940 - 01-11-2016, 18:32

lanser napisał/a:
Wziąłem się za zamawianie Nokianów i się wielce zdziwiłem, że one są robione w Rosji

sprawdzilem wczoraj i te moje aktualne sa z Rosji (no ale skoro ten rozmiar tylko tam produkuja to chyba nie ma innej opcji :P ), przejezdzilem cala tamta zime i bylo na prawde ok. a ten komplet Nokianow co mialem w poprzednim aucie (WR D3) to nie wiem w jakim kraju byly produkowane, ale tez spisywaly sie na medal, tylko tam mialem 195/60 R15.