Nasze Miśki - Galicjusz V6 i 163 kucyki
Torp12 - 21-03-2014, 15:21
tomek84 napisał/a: |
pokaż pomiar przed montażem |
Tomek wez bo
Tomek - 21-03-2014, 15:28
Torp12 napisał/a: | tomek84 napisał/a: |
pokaż pomiar przed montażem |
Tomek wez bo |
bo co?
jaki ma sens pokazywanie pomiaru po, jak nie widzę przed
miałeś lekko na plusie, obniżyłeś masz lekko na minusie (czy na odwrót) i się zgadza
kto inny będzie miał na granicy na minusie, założy niższe sprężyny i się mu koła mocno rozjadą
dlatego ważne jest sprawdzenie geometrii po i podkładki
twoje twierdzenie, że podkładki są niepotrzebne, bo u Ciebie były nie potrzebne, jest niebezpieczne
dziękuję
Torp12 - 21-03-2014, 15:54
tomek84 napisał/a: |
bo co?
twoje twierdzenie, że podkładki są niepotrzebne, bo u Ciebie były nie potrzebne, jest niebezpieczne
dziękuję |
Boś mało uprzejmy się zrobił.
Mi szkoda kasy i czasu robić geometrie przed wymianą zużytych elementów zawieszenia bo mija się to z celem. Może Tobie nie szkoda. Ale raczej sądzac po Twoich zakupach też...
Co pokazują moje wyniki? Że bez podkładek może być dobrze, jak się ma sprawne amory, żadnych luzów i brak zbędnego balastu. Przecież te samochody są takie same. Więc mając wszystko sprawne u każdego wynik musi być ten sam geniuszu.
Owczar - 21-03-2014, 16:31
Panowie, wyluzujcie trochę...
Dla nieobciążonego tyłu wartości kątów powinny być w górnej wartości tolerancji, a dla obciążonego w dolnej. Zmiana sprężyn powoduje przesunięcie tego pola tolerancji i przy mniejszym obciążeniu wychodzisz już poza normę. Jak dodasz podkładki to przesuniesz graniczne wartości tak by mieściły się w normie. Nie chodzi tylko o to by bez obciążenia się zmieścić w tolerancji.
Torp12 napisał/a: | Co pokazują moje wyniki? Że bez podkładek może być dobrze, jak się ma sprawne amory, żadnych luzów i brak zbędnego balastu. |
Wsiądą 2 osoby do tyłu i z hukiem wypadniesz poza max odchyłkę. A chodzi o to by na pusto i pod obciążeniem się zmieścić w normie. Jak tył w galancie opadnie i zrobi się negatyw, to prowadzi się tragicznie. Że o cięciu opon nie wspomnę.
Torp12 - 21-03-2014, 18:46
Owczar ale Ty twierdziłeś ze samo wsadzenie sprężyn -30 mm spowoduje negatyw a ja Ci udowodniłem że racji nie masz. A to czy ktoś jeździ z obciążeniem czy bez zostawmy każdemu z osobna.
Owczar - 21-03-2014, 18:53
Sprężyn obniżających, ale patrząc na to jak wysoko stoi Twój tył, to w zasadzie jakby nie był obniżony. Na wyrobionych sprężynach z LPG stoi dużo niżej.
To nie tak, że ja twierdziłem to co napisałeś. To Ty twierdziłeś, że te podkładki nie są potrzebne, a ja to negowałem i nadal neguję.
Torp12 - 21-03-2014, 19:00
Owczar napisał/a: | Jeśli w zawieszeniu nie było nic kombinowane, zmieniane itd, to negatyw musi być po obniżeniu o 30mm. |
Ja tu nie widze żadnej mowy o tym że po obniżeniu auta ma być dobrze przy LPG 5 osobach i trumnie na dachu :]
Mare napisał jasno i wyraźnie że jemu zrobił się negatyw od razu po założeniu sprężyn a nie jeszcze dodatkowym obciążaniu go, tylko oto chodziło, że u mnie bez tylko na zalanym PB geometria trzyma poziom. Tyle w temacie.
Tomek - 21-03-2014, 19:08
Torp12 napisał/a: |
Boś mało uprzejmy się zrobił. |
nigdy nie byłem
Torp12 napisał/a: |
Mi szkoda kasy i czasu robić geometrie przed wymianą zużytych elementów zawieszenia bo mija się to z celem. |
nie każę Ci robić geometrii przed wymianą
jednak twierdzę, że bez wyników sprzed wymiany nie ma co wyrokować
Torp12 napisał/a: | Ale raczej sądzac po Twoich zakupach też... |
o co ci teraz chodzi? bo już nie wiem
tylko z odpowiedzią na to pytanie przenieś się gdzie indziej (moje tematy, PW, etc.) Torp12 napisał/a: | Że bez podkładek może być dobrze, jak się ma sprawne amory, |
amortyzatory nie mają tutaj znaczenia
Torp - odnosisz wszystko do swojego jednostkowego przypadku, tyle.
Pozdrawiam uprzejmie
Mare - 13-04-2014, 16:35
Od wymiany sprężyn misiek zrobił 2k km...
po pierwszym tysiącu z 400kg na pace, niestety lewy górny wahacz na tyle dał już sobie luz. fabryczby. Prawy, z racji tego, że jest nowy, trzyma się dzielnie. lewy do wymiany.
Drugie tysiąc z gracją i bezproblemowo. Po krajowej w dobrym tempie spalanie na poziomie 7.6l/100 w trasie krajową siódemką, a później na białystok. wynik zacny. Koła na lato przywiezione ;D czekają na nakrętki, jutro podmianka, zrobię fotki to wstawie z nowymi kołami... w końcu letnie opony, zimówki razem z felgami przekazuję do znajomego, do przechowalni. Więcej nie będę ryzykował przechowania w piwnicy.
Na lato szykuje się jeszcze kilka rzeczy, ale to jak ogarne finanse.
Mare - 14-04-2014, 14:14
no i koła założone. I od razu sprawdzone
przed świętami wsadzę trochę więcej zdjęć, wyczyszcze miśka i nawoskuje
Sunderland86 - 14-04-2014, 15:43
Co to za felga? Wygląda nieźle
Mare - 14-04-2014, 15:55
oem mitsu.
Radial coś tam... nie wiem jakiej marki.....
Tomii - 15-04-2014, 09:04
ładne koła, pasują do niego
robertdg - 15-04-2014, 20:47
Ładnie
fj_mike - 15-04-2014, 23:02
Mare, zdjęcie w podpisie nie jest aktualne
|
|
|