To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

kozi-24 - 25-01-2015, 19:57

Mi gość u mnie w sklepie załatwił, mówił że to od 2.5 v6 ale pasiło bez problemu. Na aledrogo też były sprzegło
KsiadzRobak - 26-01-2015, 08:04

Są 2 rozmiary: 215 i 225 mm. U Japaneze za komplet ok. 500 zł, jak poprzednicy polecam Daikin Exeedy albo Aisin.
Akuma supido - 15-02-2015, 12:44

Witam.
Mam problem ze sprzęgłem otóż łapa wciska się bardzo lekko dopiero przy podłodze czuć lekki opór. Biegi wchodzą bardzo ciężko a samochód lekko sunie do przodu po wbiciu jedynki na wciśniętym sprzęgle, na wstecznym dzieje się to samo.
Help me.

fergul11 - 15-02-2015, 12:57

To znaczy że sprzęgło się "klei" i skoro nie wiesz co jest przyczyną to lepiej za jego regulację nie bierz się sam tylko daj mechanikowi .
U mnie po wymienia minęło około 3 tygodni i zaczyna lekko haczyć , więc przy okazji wymiany końcówek drążków kier, wahacza i plecionki ,podciągnie trochę sprzęgło .

Akuma supido - 15-02-2015, 14:25

Po obiadku z pełnym brzuszkiem na spokojnie zajrzałem pod maskę i zauważyłem ze w tym małym zbiorniczku nie ma płynu.
Po uzupełnieniu wszystko wróciło do normy :)
Pozdrawiam.

fergul11 - 16-02-2015, 00:52

Nawet bym się nie przyznawał na Twoim miejscu , bo zamiast sprawdzić wpierw pod maską , lamentujesz na forum !
Marcino - 17-02-2015, 12:49

Czy do moejgo 97r 2.5 podejdzie sprzęgło Exedy MBK2056?
Chodzi mi konkretnie o sprzęgło z dziau sprzedam:
http://forum.mitsumaniaki...1375636#1375636

tadas - 28-02-2015, 19:40

Witam,

Oddawałem auto do warsztatu blacharskiego naprawa prawej strony błotnik, próg, drzwi.
Po odebraniu auta pedał sprzęgła zrobił się dziwnie miękki oraz na 1 i 2 gdy wcisnę pedał gazu do deski około przy 3tysiącach obrotów sprzęgło się ślizga (obroty rosną, prędkość się nie zwiększa) - występuje to tylko przy maksymalnym wciśnięciu pedału gazu na 1 i 2.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną ?

milo - 28-02-2015, 20:19

tadas napisał/a:
gdy wcisnę pedał gazu do deski około przy 3tysiącach obrotów sprzęgło się ślizga

Sprawdz przy pedale sprzęgła jest regulacja może być za mocno wykręcone i odpowietrz układ ,jeśli nie pomoże to początek kończącego się sprzęgła lub olej trafia na tarczę :shock:
tadas napisał/a:
Oddawałem auto do warsztatu blacharskiego naprawa prawej strony błotnik, próg, drzwi.
Po odebraniu auta pedał sprzęgła zrobił się dziwnie miękki

Spisałeś licznik km :?: były przypadki tzw jazdy testowej i upalania auta :shock:

tadas - 01-03-2015, 13:03

Cytat:
tadas napisał/a:
Po odebraniu auta pedał sprzęgła zrobił się dziwnie miękki

Spisałeś licznik km :?: były przypadki tzw jazdy testowej i upalania auta :shock:

tak zrobiłem zdjęcie. nic nie jeździli.

majko - 01-03-2015, 20:52

majko napisał/a:
Czy te numery mogę wpisać do katalogu szukając kompletnego zestawu sprzęgła? Jeżeli nie, to możecie mi podać jaki jest numer dla tego rodzaju z tarczą 215 mm? :> Ewentualnie gdzie to kupić, w jakiej hurtowni? :)

Jeżeli nie będzie dostępne, to mogę zastosować ten zestaw z tarczą 220 mm?

Podeszło mi to 215 mm. Kupiłem VALEO w sklepie internetowym iparts.pl
http://www.iparts.pl/czes...-21-801627.html

Nie to auto ;D Nic się nie ślizga, normalnie ciągnie na wszystkich biegach. Okazało się, że uszczelniacz wałka sprzęgłowego od strony skrzyni był pęknięty i dostawał się olej. Zmieniono mi także olej w skrzyni, niestety nie wiem na jaki :) Praca skrzyni też się poprawiła, czasem rano jeszcze jedynka ciężko wchodzi i trójka raz na jakiś czas wejdzie tak dziwnie, a tak to ładnie biegi wchodzą.

Trochę mi się wydaje czasem taki delikatny ten pedał sprzęgła, ale to chyba tylko takie odczucie, bo biegi wchodzą i auto ciągnie normalnie :)

KsiadzRobak - 02-03-2015, 08:58

majko napisał/a:
mi się wydaje czasem taki delikatny ten pedał sprzęgła
stwardnieje - poczekaj tydzień/dwa
tadas - 02-03-2015, 20:54

jakiej firmy sprzęgło polecacie ?
fergul11 - 02-03-2015, 21:17

No to tak , pisałem w którymś z wątków o problemach ze sprzęgłem
-Pękła łapa , to przy okazji nowe sprzęgło , po tygodniu wystąpiły problemy ze zmianą biegów , wymiana wysprzęglika , problemy były dalej , wymiana oleju w skrzyni , problemy są dalej , diagnoza .....
Reklamacja docisku , mechanik wkurzony , bo podwójna robota za jedne pieniądze , a tu trzeba jeszcze udowodnić w sklepie że to wina sprzęgła i niech zabierają to a dają nowe inne ?
Sprzęgło (komplet cały) Valeo .

marecki - 02-03-2015, 22:56

fergul11 napisał/a:
Sprzęgło (komplet cały) Valeo .

Trzeba było kupić Exedy :wink:
Valeo się gdzieś waleło,kupe podróbek jest tego producenta z hologramem na dodatek.