Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
Kryniu.naw - 07-12-2013, 09:13
MmzTattoo napisał/a: | Uważajcie na sprzedającego KGMEDIA na alledrogo reklamuje się że ich kable są zbudowane na FTDI jak przyszedł nie chciał się połączyć zdjąłem obudowę a w środku CH340. |
Potwierdzam, kilka miesięcy temu również kupiłem u nich interfejs VAG KKL (pierwotnie do skody fabii), lecz nigdy nie udało mi się połączyć z żadnym autem. Teraz próbowałem połączyć się z Galem, zmostkowałem piny i... nic. Po otwarciu obudowy kabla okazało się, że w środku siedzi chipset CH340 zamiast deklarowanego FTDI...
Adrians - 10-12-2013, 12:52
Moglibyście mi podać parametry, jakie trzeba ustawić w Idle Position Switch? Obrazek w początkowych postach jest już nieaktywny.
EDIT:
Już mam, wziąłem z pliku data ze strony 13.
Mam problem z brakiem wolnych obrotów na zimnym silniku. Czy za pomocą EvoScana mogę jakoś zdiagnozować przyczynę? Albo przynajmniej wyeliminować ECU? IPS działa tak jak trzeba. Chciałbym przed wymianą przepustnicy jakoś ją sprawdzić.
Jedyna niepokojąca rzecz jaką wyłapałem z wykresów to strasznie niski Octane Level - 5,1%. Lane 95 z Shella, kolektor dolotowy jest w miarę czysty.
Vikthor - 15-12-2013, 18:28
A ja mam problem z podgraniem pliku data.xml. Evoscan (2.6) go nie chce przyjąć (win Vista). Wszystko odpala z oryginalnymi parametrami. Nawet jak edytuje ten plik przed odpaleniem to widzę w nim opisy po polsku, natomiast po wszystko zamienione na angielski. Spotkał się ktoś z takim problemem?
Adrians - 15-12-2013, 23:09
Odpal EvoScana jako administrator.
Vikthor - 17-12-2013, 00:48
Pomogło dziękuje
[ Dodano: 17-12-2013, 22:54 ]
Miałbym prośbe aby ktoś potwierdził mój tok myślenia. Komputer wywala mi błąd przepustnicy p1221. Często wywala mi go podczas zapłonu, przed odpaleniem silnika, po tym jak przed chwilą normalnie jeździłem autem. Moje podejrzenia kierują się w stronę TPS, choć... no właśnie. Załączam logi z evoscana ( http://www.sendspace.com/file/bpe82e), w których widać że czujnik TPS chyba reaguje normalnie, natomiast parametr APS nie reaguje równo ze zmianą TPS (widać to dokładnie choćby w 25, 45 66, 74 sek itd.), te górki tps na logu to próba przyspieszenia podczas jazdy, choć auto nie zmienia prędkości. W takiej sytuacji od razu puszczam pedał gazu (stąd spadek TPS) i próbuje ponownie przyspieszyć. w sytuacji gdybym przytrzymał pedał gazu wciśnięty, to komputer wywala p1221. Czy istnieje możliwość że błąd powoduje potencjometr pedału gazu, choć komputer wskazuje przepustnice?. Zaznaczam że przepustnica wyczyszczona idealnie, magnesy całe, mechanicznie bez zarzutu. Auto poprzez zaistniałe problemy ciągle praktycznie jest resetowane, i przez to nauka obrotów nie jest przeprowadzona (jak jest uszkodzenie TPS to nie ma sensu uczyc).
Aby wyeliminować pedał gazu zrobiłem log na samym zapłonie jedynie wciskając gaz (http://www.sendspace.com/file/rcourz) , tutaj natomiast widać że w 28 sek. APS wzrósł choć TPS tego nie odnotował. IPS w tym logu w mojej opini reaguje normalnie, przy lekkim dotknięciu pedału schodził odrazu na zero. w 99 sek odpaliłem auto, w 150 zerwałem połączenie. W 119 jak i 129 sek TPS rośnie choć aps stoi (silnik już pracuje)
Przyznam szczerze że święta idą i wolałbym nie wymieniać czujnika który działa poprawnie, dlatego proszę kogoś o analizę tych logów i opinię. Czy to jest uszkodzony TPS, czy może potencjometr pedału gazu, choć drugi log przy zgaszonym silniku, w mojej opini tego nie potwierdza. Dopiero zaczynam swoją przygodę z evoscanem, więc proszę aby bardziej doświadczeni koledzy rzucili na to okiem (Bartek jak byś spojrzał byłoby super, ty najlepiej znasz te przepustnice).
niesu - 30-01-2014, 15:56
Witam. Mam pytanie do was odnosnie sondy lambda.Moze najpierw opisze objawy.
Za pomoca niestety Torque sprawdzalem sondy.Sonda przed katem na zimnym silniku odrazu faluje
pomiedzy 0,1-0,9 V na biegu jalowym tzn "P" bo to automat.W czasie jazdy na nagrzanym silniku tez
faluje od 0,1-0,9.Przy dojezdzaniu do swiatel na "D" staje na 0V i nie zmienia sie wogule, nawet jak zmienie na "N" czy "P". Zauwazylem tez ze nieraz zawiesi sie po ponownym uruchomieniu silnika na
0,9V. Sonda do wymiany ?
szczerze mowiac zglupialem juz na postoju powinno falowac 0,2-0,8
w czasie jazdy powinno byc 0,5 a jak dodaje gazu to 0,9 ? i po wyhamowaniu znowu powinna falowac ?
prosze o pomoc bo nie wiem czy wymieniac
Grigori - 02-03-2014, 23:24
Witam,
Czy ktoś z Was próbował przerobić kabel tak aby czytał kody abs ?
Silnik w gnieździe jest niby na 7 pinie a abs na 8,
Można zrobić to za pomocą dip-switchów i po przełoczeni kabel czyta albo silnik,abs, poduchy.
Kiedyś jak miałem Alfe to przerabiałem tak właśnie kabel i działał.
Tylko nie pamiętam czy te samie piny co w mitsu.
Opis przerobienie można znaleść w google.
W@sio - 03-03-2014, 21:12
A ja mam takie pytanie, Czy VAG KKL da radę odczytać błędy, które nie są świecone CE (bo takich u mnie nie ma) w silniku 4G63T? Problem jest z instalacją gazową, praca na gazie wywołuje jakiś błąd i silnik cofa zapłon, odpina doładowanie o połowę i ogólnie jest mocno zamulone
jokeymiras - 11-03-2014, 12:24
witam
wszystkie linki ktore dodawaliscie odnosnie polaczenia z samochodem juz wygasly czy gdy kupie ten kabel
http://allegro.pl/interfe...3983930035.html
połączę pin 1z4 to poprzez program evoscan połącze sie z moja carisma rocznik 2000 silnik 1,9DID?
Pozdrawiam i prosze o odpowiedz
plecho1 - 11-03-2014, 20:52
Evoscanem z tym autem - sterownikiem silnika się nie połączysz. Chyba ktoś się łączył jakimś programem od Renault ale 100% pewności nie mam. Najpewniejszym wyjściem jest ASO.
Tomasz87 - 31-03-2014, 17:19
Hej,
Może ktoś się zaśmieję, może to pytanie laika ale:
Przeczytałem, pewnie nie do końca dokładnie, cały temat - dość obszerny i zauważyłem, że gdy w dyskusji pojawiają się wartości nominalne, do których uzyskania dążymy i porównujecie z odczytanymi z EvoScana, to rozmawiacie o silnikach GDI.
Czy ja w swoim zwykłym 2.0 Galanciorze te wartości będe miał takie same? Skąd pobrać tabelkę, zestawienie z zebranymi tymi wartościami dla mojego 4G63?
Nie śmiać się
Marcino - 31-03-2014, 23:44
Tomasz87 napisał/a: | Czy ja w swoim zwykłym 2.0 Galanciorze te wartości będe miał takie same? Skąd pobrać tabelkę, zestawienie z zebranymi tymi wartościami dla mojego 4G63?
Nie śmiać się |
Może z manuala..:?
Tomasz87 - 01-04-2014, 10:18
Marcino napisał/a: | Tomasz87 napisał/a: | Czy ja w swoim zwykłym 2.0 Galanciorze te wartości będe miał takie same? Skąd pobrać tabelkę, zestawienie z zebranymi tymi wartościami dla mojego 4G63?
Nie śmiać się |
Może z manuala..:? |
Tyle, że przeglądam już go tyle czasu i nie mogę namierzyć...
[ Dodano: 02-04-2014, 15:54 ]
Albo zapytam inaczej... wie ktoś jakie powinny być wartość TPSów, AFR, Air/Fuel, Fuel Trim, EGR Valve, ciśn paliwa itd. dla EA2A.
Pomajstrowałem dzisiaj trochę w okolicy przepustnicy w poszukiwaniu nieszczelności(lewe powietrze) i wyrzuciło mi po tych zabiegach błędy knock sensor i egr sensor...
Help...
Marcino - 11-04-2014, 08:33
CZy kabelkiem z KKL obsłużę Opla Zafire 1.8 pb Z 2001r?
Jaki program do tego?
plecho1 - 11-04-2014, 09:37
Kiedyś takim kablem podłączałem się pod Vectrę B 1.8 z 1997r. ale nie takim najtańszym. Za swój jak dobrze pamiętam dałem około 100zł z przesyłką. Miałem kiedyś też taki za około 50zł z przesyłka i tamten z tą Vectrą nie chciał współpracować. Tym droższym podłączałem się też pod Astrę II 1.6 z 2003r. chyba programem Opel Tech, był dorzucony wśród innych programów do kabla.
Z Oplami po 2001r. powinien bezproblemowo współpracować ELM327.
|
|
|