To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

sveno - 18-06-2013, 22:51

fuegos napisał/a:
Motoneo.pl posiada same lozyska KOYO bez flans
dzwoniłeś? Strone mają rzadko aktualizowane. Niedawno kupiłem od nich całą piastę JPN za 180zł.
Tomek - 18-06-2013, 22:58

fuegos napisał/a:

Motoneo.pl posiada same lozyska KOYO bez flansz a u p. Marka sztuka kosztuje 500zl!

hanżek ma to po 350 zł, tzn. całą kompletną piastę koyo

fuegos - 19-06-2013, 14:58

tomek84 napisał/a:

hanżek ma to po 350 zł, tzn. całą kompletną piastę koyo

Wlasnie sie z nim dogaduje.. Wczoraj sprawdzilem jak to sie kreci i na samej tarczy jest ok. 1mm bicia! Angielscy specjalisci zmieniali samo lozysko i tarcze rok temu... Luzu nie ma - oby dojechalo do Polski bo trzesie niemilosiernie...

Tomek - 19-06-2013, 15:00

fuegos napisał/a:

Wlasnie sie z nim dogaduje.. Wczoraj sprawdzilem jak to sie kreci i na samej tarczy jest ok. 1mm bicia! Angielscy specjalisci zmieniali samo lozysko i tarcze rok temu... Luzu nie ma - oby dojechalo do Polski bo trzesie niemilosiernie...

bije przy hamowaniu?
1 mm bicia na tarczy to już sporo
dojechać dojedziesz, ale taka jazda do przyjemnych nie należy

tomix - 19-06-2013, 15:13

tomix dziekuje za porady
radek79 - 19-06-2013, 15:18

http://allegro.pl/piasta-...3270989800.html
fuegos - 19-06-2013, 15:36

tomek84 napisał/a:

bije przy hamowaniu?
1 mm bicia na tarczy to już sporo
dojechać dojedziesz, ale taka jazda do przyjemnych nie należy

Bije przy hamowaniu i podczas jazdy. Zdjalem nawet tarcze zeby zobaczyc jak sie piasta kreci i do prostych to ona zdecydowanie nie nalezy... w przedziale 80-160 trzesie - pozniej przestaje - jaki moral? Jechac stale ponad 160 :twisted:

Jak recznym przyhamowuje tez trzesie... Zmieniam 4 piasty i kompletne hamulce zeby nie bylo niespodzianek pozniej... Ci pseudo mechanicy chyba wszedzie lapy wsadzili... Powierzchnia miedzy tarcza a piasta miala z 0.2 mm naklejonego brudu :( Dzisiaj sprawdze prawa strone - w/g faktur podobno nie pchali tam lap jeszcze... w sobote rano w trase...

Tyl dostepny jest wylacznie TORA lub GSP - warte sa cos te czesci?

Zdjalem wczoraj tarcze jeszcze raz i podlozylem z jednej strony piasty 2 warstwy blachy z puszki aluminiowej - tarcza kreci sie prosto a wibracje znacznie sie zmniejszyly. Mysle ze tak mozna juz jechac :) 8) W Polandii zaloze nowe piasty i tarcze to problem powinien ustapic calkowicie...

emilok - 02-07-2013, 14:05

Szybkie pytanko koledzy, też mam do wymiany łożysko prawy przód, Galant 97 2.0 benzyna kombi. Stare wyje już nie tylko na zakrętach ale przy jeździe na wprost i bije przy hamowaniu.

W sklepie w mojej miejscowości mogą mi załatwić łożysko z piastą SKF VKBA3306 za ~330 zł.
Wygląda to +- tak VKBA 3306 SKF
Czy po kupnie tej części będzie duża zabawa z wymianą? Przydomowy warsztat mamy dobrze zaopatrzony (ściągacze, koziołki, dobre imadło, dużo różnych dziwnych kluczy) ale nie mamy żadnej prasy 10 tonowej :P . To co powyżej wkleiłem to pełne łożysko z wszystkimi flanszami, półpiastami, mini piastkami i można starą część wyciągnąć i nową wsadzić bez wyciskania na prasie?
Czy konieczne jest znalezienie i kupno takiego kompletu, w skład którego wchodzi również ten element ze szpilkami?

arturj123 - 02-07-2013, 14:40

Osobiście bez żadnego doświadczenia wymieniłem całą piastę, bez praski nie wybijesz samego łożyska. Nie wiem jak będzie w Twoim przypadku, ale u mnie było tak zapieczone, że odkręciłem całą zwrotnicę, by wybić całą starą piastę.
Krzyzak - 02-07-2013, 14:47

emilok napisał/a:
można starą część wyciągnąć i nową wsadzić bez wyciskania na prasie?
napiszę tak: można, ale nie warto
naprawdę 100x szybciej będzie łożysko wyprasować
tak samo - jak poprzednik pisał - wyjęcie piasty ze zwrotnicy - też prasa by się przydała
taka 30 ton w zupełności wystarczy

emilok - 09-07-2013, 19:38

Ostatnie pytanko, czy łożysko KANACO będzie O.K? W tej cenie jest też inna firma SERVICE PARTS, chociaż wiem że to dystrybutor, a nie producent. Warto wziąć to Kanaco, czy lepiej dopłacić do np. SKF ?
robertdg - 09-07-2013, 21:20

Bierz Kanaco to odpowiednik oryginału
Dziqs87 - 19-07-2013, 00:42

m6riano tak jak mówią, powinno byc to 256mm, najczęściej jak masz 4 sruby w kole to jest to 256mm, jak 5 śrub to jest to nowa piasta i zaciski 2-tłoczkowe a tarcza 276mm. moja szwagierka ma 2002 rok 2.0 i ma 256mm tarczę.
Pytanko - problem z łożyskiem piasty tylnego koła - wymieniane 2-krotnie od lipca zeszłego roku, i znów huczy. Niby firma JPN, ale jednak do niczego. Czy ktos wymieniał piastę tylniego koła do 2.5l i nie ma z nią problemu od dłoższego czasu? muszę znów wymienić a nie chcę kolejnego boba. pozdro

[ Dodano: 18-07-2013, 23:45 ]
może byc potrzeba podgrzania żeby je odkręcić, tak było w moim

fj_mike - 19-07-2013, 00:47

Dziqs87 napisał/a:
jak 5 śrub to jest to nowa piasta i zaciski 2-tłoczkowe a tarcza 276mm.

W Galancie EA są zawsze 4 śruby.
Dziqs87 napisał/a:
Pytanko - problem z łożyskiem piasty tylnego koła - wymieniane 2-krotnie od lipca zeszłego roku, i znów huczy. Niby firma JPN, ale jednak do niczego. Czy ktos wymieniał piastę tylniego koła do 2.5l i nie ma z nią problemu od dłoższego czasu? muszę znów wymienić a nie chcę kolejnego boba. pozdro

Zakupiłem jakiegoś noname'a dwa lata temu i do dzisiaj hula. Musiałeś źle trafić.
Zakup Kanaco, Koyo a będziesz pan zadowolony.

Hugo - 19-07-2013, 16:18

fj_mike napisał/a:
W Galancie EA są zawsze 4 śruby.
A w Galancie VR-4 jest 5 śrub :P
Dziqs87 napisał/a:
powinno byc to 256mm, najczęściej jak masz 4 sruby w kole to jest to 256mm, jak 5 śrub to jest to nowa piasta i zaciski 2-tłoczkowe a tarcza 276mm
Ilość śrub nie ma żadnego znaczenia. Zarówno przy tarczach o średnicy 256 mm, jak i 276 mm, po I lifcie na 2 tłoczkach, czy po II lifcie na jednym dużym tłoczku są 4 śruby mocujące koło.