Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC
jacek11 - 30-05-2016, 20:59
No to teraz wszystko jasne ale nadal nie wiem w jaki sposób przyciągasz galanty bez rdzy
Wszyc - 31-05-2016, 10:42
areksz121 napisał/a: | I na koniec obrazek, który wprowadził mnie w "lekki" stan przedzawałowy |
Spokojnie Arku wez jakies lekki jak Cie do takiego stanu doprowadza skrzynia za 250zl
rosomak1983 - 31-05-2016, 11:24
Piekna robota. Ale bedzie jezdzic
areksz121 - 01-06-2016, 01:21
Wszyc napisał/a: | Spokojnie Arku wez jakies lekki jak Cie do takiego stanu doprowadza skrzynia za 250zl |
I wszystkie w podobnym stanie Choć regeneracja kosztowała pewnie ze 3 takie skrzynie, to uważam że warto było. Wiem co mam i zrobiłem sam, a jak się popsuje to będę najwyżej sam na siebie zły - jak zawsze
BTW. wczoraj dobiłem do tysiąca Na nowym blacie 161080km
Kolejne tygodnie jak pozwolą, będą następne aktualizacje
areksz121 - 14-06-2016, 00:43
Z dnia na dzień padł/zaciął się chyba termostat.... włączając klime na postoju (wentylatory), albo w czasie jazdy wskazówka temp tańczy sobie w drugiej ćwiartce skali. Mam drugi prawie nówkę z Mivec'a, po południu podmianka
Kleju - 14-06-2016, 15:58
Co tam jeszcze masz z tego mivec'a może mi coś podpasuje
areksz121 - 14-06-2016, 19:20
Kleju napisał/a: | Co tam jeszcze masz z tego mivec'a może mi coś podpasuje |
Być może mechanizmy (dźwigienki itd) spasowały by do Ciebie, dwa elektrozawory. Ecu raczej nie za bardzo, no ewentualnie MAP sensor, ale w CJ1A są takie same
Wracając do termostatu...podmieniłem jego i czujnik temperatury od wskaźnika. I dziwne jaja Wskazówka jak zawsze stała na baczność po zagrzaniu, tak teraz balansuje. Dla świętego spokoju podłączyłem się komputerkiem do ECU a tam? Temperatura w normie, termostat powyżej 83*C się otwiera bo i fabrycznie jest na 82. Na postoju rośnie sobie do 95 (wtedy też wskazówka stoi w środku skali) i włączają się wentylatory, które zatrzymują się przy około 88-89*C wg komputera. Milimetr lub dwa wskazówka opada i tak w kółko, podobnie w czasie jazdy. Na postoju, jak włączam klimę i wentylatory pracują non stop, to temp spada spokojnie do 82 (wg odczytów z ECU) i już niżej nie idzie, co wskazuje raczej na prawidłową pracę termostatu, a wskazówka opada może z 3 milimetry od środka skali.
Albo mi się wskaźnik wyczulił i zaczął pokazywać z dokładnością do 2 stopni na ciepłym, albo jaki diabeł Przez 6 lat takiego czegoś nie zaobserwowałem W każdym razie płynu nie ubywa, wszystko w normie. Musiałbym mieć drugi zestaw zegarów do porównania, żeby się upewnić czy to nie czasem sam wskaźnik. "Się zobaczy" heh...
abdul - 14-06-2016, 19:41
Miałem kiedyś taki przypadek w Eclipse 1G, że temperatura rosła do połowy skali i później opadała praktycznie na sam dół. Winny okazał się czujnik temperatury cieczy o taki:
http://allegro.pl/czujnik...4949671491.html
Nie wiem jak jest w Galancie ale może u Ciebie bedzie to samo
areksz121 - 14-06-2016, 20:09
Tak, czujnik identyczny, tylko, że już podmieniłem na inny, fakt, że używany, ale na bank był sprawny. Może dopadnę drugi zestaw zegarów na chwilę, to porównam.Może być, że sam wskaźnik...trzeba się przyglądać.
jacek11 - 14-06-2016, 21:42
Ładowanie w normie
areksz121 - 15-06-2016, 01:33
Jacku, ładowanie musi być, bo nie tak dawno grzebałem w altku
Ogólnie....co za gość
I czujnik i termostat ori NTC są na bank dobre Na przerwie w pracy przyglądałem się zegarom i w pozycji kluczyka między rozrusznikiem a zapłonem, kiedy gaśnie klimatronik i radio, zauważyłem że wskazówka temp leci poza połowę skali... Podświetlenie tarcz po odpuszczeniu tak samo zaświeciło się razem ze wskazówkami bez opóźnienia. Wytachalem zegary i okazało się że plus podświetlenia wskazówki temperatury dotykał jakimś cudem do jednego z wypustów silniczka Odgiąłem ten kabelek, poskladalem, zagrzałem motor i ustawiłem wskazówkę...czy wentylator, czy ogrzewanie - stoi na baczność i nie drgnie Choć z drugiej strony ciekawy patent wyszedł jak można zwiększyć czułość wskaźnika i dokładnie obserwować temp na ciepłym...o ile dłuższy czas pracy na takim podłączeniu nie odbiłby się na silniczku
Ufff
jacek11 - 16-06-2016, 00:06
areksz121 napisał/a: | Jacku, ładowanie musi być, bo nie tak dawno grzebałem w altku |
Wiem o tym ale wiem też,że złe ładowanie tworzy dziwne sytuacje w tym aucie
tak,czy tak, cieszę się,że : areksz121 napisał/a: | Ufff |
areksz121 - 16-06-2016, 08:26
Szlag by go trafił
Na prawo od emblematu na nosku....Już pewnie na Zlot taki szpetny pojedzie W garażu już nie mam takiego wolnego miejsca do malowania i zrobię to na urlopie w PL po Zlocie...
Troszkę się wykosztuje, ale czego nie robi się z miłości...
Jak dla mnie w czerwonym wygląda obłędnie
Grill i zderzak będę mieć, tylko halogenów gość nie chce sprzedać Jak już go odbiorę, to zobaczę jak będą leżeć z EA przed liftem. Coś się wymyśli
Hugo - 16-06-2016, 08:40
Tego z drugiego zdjęcia znalazłem ostatnio w galerii Google. Boski!
areksz121 - 16-06-2016, 09:39
Widać różnicę troszkę... Pierwszy jest poliftowy cywilny, a drugi to raczej vr4 (wydajniejszy dół zderzaka) Druga opcja na razie nie na moje zdolności finansowe
|
|
|