[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
bluecard88 - 20-10-2012, 13:14
http://moto.allegro.pl/mi...2678974882.html takie?
Ile za deplhi zapłaciłeś?
fergul11 - 20-10-2012, 13:54
bluecard88 napisał/a: | takie? |
dokładnie takie , a płaciłem coś około 35€ ,tylko nie jest powiedziane że spadła jakość całej produkcji ,może fabryka miała partię stali gorszej jakości ,nie wiem nie jestem metalurgiem ?
Ale zardzewiały w przeciągu tygodnia ,chociaż w moim klimacie sola się nie sypie dróg .
Delphi tez coś około 30€ ale to nie jest wyznacznik jakości/trwałości ,z reszta co to za cena tutaj , flaszka wyborowej 0.7 25€
upss teraz dojrzałem że też poza polska się stołujesz
bluecard88 - 20-10-2012, 14:33
stołuje sie stołuje poza naszą ojczyzną nie wiem, kupic jakieś trzeba. Najwyżej będzie 3 wymiana w roku ;/
Hugo - 21-10-2012, 20:50
bluecard88 napisał/a: | Ile km już przeleciałeś na tych CTR? | Napewno ponad 20 000 km.
marcinzam - 21-10-2012, 21:07
bluecard88 napisał/a: | Hugo napisał/a: | bluecard88 napisał/a: | W takim razie skuszę się na te 555 | To szmelc taki jak YAMATO. Kup końcówki firmy CTR (kosztują tyle co YAMATO), montowane fabrycznie w Hyundai'u, obecnie mam takie i nie ma trwalszych. 555 padły mi po kilku miesiącach. |
Ile km już przeleciałeś na tych CTR? sam niewiem co mam już kupić każdy zachęca na inną firmę. Nie chcę wymieniać 3 razy w roku końcówek;/
Patrzyłem teraz te CTR i kosztują 29 zł /sztuka-cos mało
PS : możliwe ,że końcówki mi trzeszczą? np: przy skręcaniu w miejscu. Bo siedzę od rana na forum i czytam i dochodzę do wniosku ,ze może warto te sworznie górnych wachaczy? Wyczuje na nich luz jak zużyte? |
Ja też polecam CTR , co do trzeszczenia w miejscu to może być tak jak piszesz , u mnie po wymianie górnych sworzni już nastała cisza przy skręcaniu w miejscu. Po odkręceniu sworznia od zwrotnicy można wyczuć luz.
bluecard88 - 21-10-2012, 21:30
Takie CTR macie u siebie?
http://moto.allegro.pl/92...2690418348.html
Apropo sworznia górnego, to taki?
http://allegro.pl/mitsubi...2725170921.html
polaff - 22-10-2012, 06:54
Hugo napisał/a: | bluecard88 napisał/a: | W takim razie skuszę się na te 555 | To szmelc taki jak YAMATO. Kup końcówki firmy CTR (kosztują tyle co YAMATO), montowane fabrycznie w Hyundai'u, obecnie mam takie i nie ma trwalszych. 555 padły mi po kilku miesiącach. |
ja mam 555 założone i przejechałem już na nich około 90kkm - nadal jest ok.
Kwestia - oryginał 555 czy podróba.
Hugo - 22-10-2012, 08:18
Tak.
pplmr012 - 22-10-2012, 09:44
Witam,
Wszyscy narzekają że padają końcówki, a na pytanie dlaczego, najczęściej jest odpowiedź: bo są złej jakości. Według moich obserwacji budowa zwrotnicy w połączeniu z niezbyt długim trzpieniem końcówki sprzyja "przycinaniu" gumki osłony podczas dużego wychylenia koła (nierówności na zakręcie) a to prowadzi do jej przecięcia i rozszczelnienia i w efekcie zapiaszczenia i uszkodzenia. Kolejna sprawa w przypadku nowych to wielka oszczędność producentów w dozowaniu smaru w nowych elementach. Uzupełnienie smaru przed wymianą działa dwojako, po pierwsze poprawia smarowanie, po drugie w przypadku pęknięcia osłony powoduje że jest to widoczne.
Ja mam Optimala i już dwa razy wymieniałem przecięte gumki, po jednej na stronę, ale luzu brak.
Pozdrawiam
komarsnk - 22-10-2012, 10:57
pplmr012, ja bym dodał jeszcze trzeci efekt smarowania końcówek, o ile masz na myśli smarowanie przez kalamitkę.
Otóż świeży smar bardzo fajnie wypycha część piachu i innych brudów przez dziury w gumkach
Mam spękane gumy - smaruję regularnie smarem miedzianym i mam zamiar sprawdzić ile taka końcówka wytrzyma
Marcino - 22-10-2012, 11:41
komarsnk napisał/a: | Mam spękane gumy - smaruję regularnie smarem miedzianym i mam zamiar sprawdzić ile taka końcówka wytrzyma |
Walisz miedziany przez kalamitki?
Szkoda ze na sworzniacj nie ma kalamitek... hmmm ale to wcale niegłupi pomysł:D
polaff - 22-10-2012, 11:47
Marcino, myślę, że w 555 są kalamitki.
komarsnk - 22-10-2012, 12:05
Marcino napisał/a: | komarsnk napisał/a: | Mam spękane gumy - smaruję regularnie smarem miedzianym i mam zamiar sprawdzić ile taka końcówka wytrzyma |
Walisz miedziany przez kalamitki?
Szkoda ze na sworzniacj nie ma kalamitek... hmmm ale to wcale niegłupi pomysł:D |
heheh z powodzeniem stosuję go wszędzie gdzie się da i tam gdzie nie ma konieczności stosowania czegoś specyficznego
bluecard88 - 22-10-2012, 12:29
Dokładnie z tego co pamiętam ze zdjęcia to w sworzniach górnych wahaczy 555 są kalamitki. Na dniach będę zamawial. Więc mówicie że do NOWEGO sworznia czy końcówki drążka warto wpuścić dodatkowy smar?
Marcino - 22-10-2012, 14:07
bluecard88 napisał/a: | Więc mówicie że do NOWEGO sworznia czy końcówki drążka warto wpuścić dodatkowy smar? |
Pewnie ze warto.
Myślałem zeby dołożyć kalamitki do banana i dilnego prostego..:D
|
|
|