mkm - 16-02-2015, 22:02 Fuks w szczególnej podróży.
Na trasę ruszył w piątkowe południe.
Aż się nie chce wierzyć, że to luty
Do domu wrócił po północy z soboty na niedzielę.
Oczywiście jakby człowiek nie planował i jak nie liczył i tak coś wyskoczy.
Mgła jaka nas dopadła na ostatnich 100kilometrach przed Krakowem była sroga...
Jeden halogen spalony - gdzie żarówka na wymianę? W schowku
Fuks spisał się bardzo dzielnie, 600km dynamicznej jazdy i 43litry, czyli 7litrów na 100km.
Rezerwa już świeciła od jakiś 10km, a w baku było około 7litrów.
Obydwa tankowania "do drugiego odbicia".
I wielka chwila Fuksa
99999
i...
100000
Ilość kilometrów pokonanych 960km.Bizi78 - 04-03-2015, 14:38 Dzisiaj na węźle kobra (zjazd z DK1 na Opole) w Czewie widziałem Fuksa2 .
Czerwony, odpicowany, blachy KR,chyba biała felga i kolo z bródką, to ostatnie mi trochę nie pasuje do osoby mkm-a .
Tak tylko dodam, że został zatrzymany przez nieoznakowany radiowóz .mkm - 09-03-2015, 18:00 Jest w Krakowie bliźniak - widziałem kilka razy, ale zawsze się mijaliśmy, więc nie było okazji zagadać kierowcę
Ponieważ podczas jednego dnia śniegu Fuks bardzo brzydko się zachował na zakręcie rozpocząłem śledztwo.
Opony mają siódmy rok więc mają prawo się ślizgać, ale nie aż tak energicznie.
Zawieszenie bez luzów, amortyzatory ok, nadwozie sztywne, a zamiotło tyłem jakby to tył był napędzany
Podejrzenia padły na zbieżność - ustawiana na "laserze" po wymianie sprężyn.
Pojechałem na dokładną zbieżność, no i okazało się, że 22letni Colt wymaga sprzętu przeznaczonego dla nowoczesnych "wielowahaczowców"
Jak się monitor rozświetlił na czerwono to już wiedzieliśmy, że nie będzie to "kwadrans"
Jeździliśmy "czterośladem" a raczej "przekoszonym dwuśladem" .
Tył był skręcony w lewo, prawa strona ustawiona pod lewą, a pod tył był ustawiany przód .
Fuks trzymał się drogi, jechał na wprost bez względu na prędkość, hamował prosto, a rozjechał się w każdym punkcie.
2 fotki robione w trakcie.
Pierwsze odczyty nie nadają się do publikacji, bo praktycznie "brakowało skali" .
Potem było lepiej...
i lepiej
Ustawienie wszystkich punktów i ruszenie śrub z tyłu (ruszyły bez strat ) zajęło ponad 2 godziny...
Teraz Fuks jest teoretycznie ustawiony tak jak ma być bez kątów.
Mam się zastanowić jaki chcę negatyw (ktoś kupował nowy komplet Eibachów z instrukcją montażu? - Torp12?), albo dorabiamy podkładki, bo na krótszych sprężynach nominalnych kątów się nie ustawi .
Odczucia po pierwszych testach bardzo pozytywne.
Największą różnicę czuć na... progach zwalniających - półka przestała skakać londolut - 09-03-2015, 21:22
mkm napisał/a:
Fuks trzymał się drogi, jechał na wprost bez względu na prędkość, hamował prosto, a rozjechał się w każdym punkcie.
Dużo wybaczają te nasze wozidła
Moje wyniki są takie
Torp12 - 10-03-2015, 08:54 Pierwszt raz widze aby geometrie robic w aucie którego koła nie dotykają podłoża a parę razy już to robiłem i to w kilku zakładach :]
No kupowałem nowe Eibachy, ale czy była tam instrukcja to nie pamiętam:) A co byś chciał tam sprawdzić ?eremita - 10-03-2015, 09:11
mkm napisał/a:
ktoś kupował nowy komplet Eibachów z instrukcją montażu?
Ja kupowałem w kartonie były tylko sprężyny i blaszki do podłożenia, żadnej instrukcji nie było mkm - 26-03-2015, 22:25 No to nabijamy Fuksowi kilometry
Ranek przed podróżą - Fuks gotowy do akcji na krajowych drogach.
W Lublinie zbieram owoce ostatniego serwisu
Prawie 300 kilometrów
Na niecałych 17litrach
5,5litra/100km... dawno takiego wyniku nie miałem
W Winiarach Fuks zwiedzał sad
a w Łoniowie stawy rybne
Wieczorem dotarł na Sląsk by poznać swojego brata "prawie" bliźniaka
Nie mogli się rozstać, więc Fuks wskazał mu drogę do domu
Teraz stoją na parkingu i gadają sveno - 27-03-2015, 05:38 Czyli jest biorca bebechów z GTI? Czy może bardziej dawca progów?mkm - 27-03-2015, 09:15 Bardziej dawca części blacharskich.
Zaraz jadę go umyć, dokładnie oglądnąć i będą podejmowane niezbędne kroki
Więcej będzie już w temacie Czarnucha Rafal_Szczecin - 27-03-2015, 09:56 jestes psychicznie chory na punkcie CAO londolut - 27-03-2015, 11:42
mkm napisał/a:
Wieczorem dotarł na Sląsk by poznać swojego brata "prawie" bliźniaka
ZAGRYZĘ!mkm - 27-03-2015, 16:00 londolut, czaiłeś się?
Dzwoniłem kilka minut po pojawieniu się ogłoszenia i trzymałem kciuki, żeby nikt się nie pofatygował, bo jednak chwilę wisiał Rafal_Szczecin, tym razem ekonomia
Taniej było kupić uczciwego dawcę niż płacić za wysyłki lub wycieczki do przeróżnych padlin
ale fakt - oczywiście, że mam ochotę go zatrzymać w całości londolut - 28-03-2015, 11:13 Nieeee... Byłeś może w promieniu 5km i nie dałeś znać że się do mnie wybierasz?
Rozbieraj tego czerwonego bo potrzebuję podnośnik i guzik od podnośnika kierowcy mkm - 28-03-2015, 17:41 Byłem nawet koło Ciebie ba... przed wyjazdem patrzyłem w OT Śląski kogo mam "po drodze"
Nie pamiętałem w której miejscowości dokładnie mieszkasz
No ale, jak Ty ograniczyłeś info pod awatarem do minimum...
Pytam, bo ktoś się czaił londolut - 30-03-2015, 12:31
londolut napisał/a:
potrzebuję podnośnik i guzik od podnośnika kierowcy