To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Sedan czy Sportback

Luk - 09-03-2012, 12:50

gzesiolek napisał/a:
Wiec 2,4 bylby drozszy minimum 10k, a najpewniej 15k PLN brutto...

Jak by tak było, to prawdopodobnie wziął bym 2.4. Jak różnica była by powyżej 20 tys. to nie.

RalfPi - 09-03-2012, 13:11

Luk napisał/a:
RalfPi napisał/a:
A mi się wydaje, że jak kogoś stać na kupno nowej fury za 70k co trzy, pięć, lat to kupuje Opla Insignie, albo Merca B klasę( i tu się zgadzam, że takie fury mogą jeździć fajnie 3-5 lat), albo chociaż jakiegoś Passata.

Mnie było stać i wybrałem właśnie Lancera :D
Pamiętajcie, że za 60-70 tys. inne marki były w dużo gorszych konfiguracjach. Zresztą nie wydaje mi się, żeby Passat, Mercedes były mniej awaryjne... A wręcz podejrzewam, że bardziej.

Właśnie o to mi chodziło - że Lancer - dla Polaków średnia/wyższa pułka - projektowany jest na powiedzmy 10 lat - te "lepsze" furki.. nie koniecznie.

[ Dodano: 09-03-2012, 13:13 ]
gzesiolek napisał/a:
RalfPi, nie patrz z punktu widzenia Polski... bo Polska to jest taki wrzod na czterech literach firm motoryzacyjnych... no mial byc rozwoj... mial byc boom... mielismy kupowac po prawie 1M aut rocznie... taki rynek, 30M ludzi... a tu kicha... sprzedaz nowych miast wzrastac to spada... ludzie nie chca kupowac co 5 tylko co 10 i to nawet Ci ktorych na to stac, zeby kupic co 5...
nawet firmy u nas oszczedzaja i cala flote rzadko ktora wymienia...
Oni patrza na te kraje gdzie sie sprzedaje... lepiej ugryzc 5% z 1M, niz nawet 20% z 50k...

Zgadzam się - nie wziąłem tego pod uwagę.
Albo kupują co 5 lat.. ale używanego Civika(za 10 tysi) albo podobny samochód.
Co racja to racja.

mjsystem - 09-03-2012, 14:39

Luk, jak Cię lubię, tak mi rozwiń stwierdzenie:
Luk napisał/a:
Ja to rozumiem, ale dalej nie rozumiem,
:wink:
ostry85 - 05-04-2013, 00:17

Jak ja wchodziłem do salonu to uwiódł mnie sportback, ale po namyśle kupiłem Lancerka w wersji sedan :)
Zbigi - 05-04-2013, 20:05

Jak dla mnie zdecydowanie sedan. Odnoszę wrażenie (i nie tylko moje), że Sportback zaczyna trochę trącić myszką, mimo iż to nowszy model od sedana. Miałem SB i sedana, więc gdybym miał wybierać jeszcze raz to tylko sedan. Prowadził się lepiej i nie był tak dziwnie spięty jak sportback. Sedan miał jakby to określić, więcej oddechu pod butem :mrgreen:
Piotr-poznan - 05-04-2013, 20:43

ostry85 napisał/a:
Jak ja wchodziłem do salonu to uwiódł mnie sportback, ale po namyśle kupiłem Lancerka w wersji sedan :)

Ja z kolei, jak wchodziłem do salonu to z myślą, że ewentualnie, jeżeli, już, to tylko i wyłącznie sedan (tak naprawdę to planowałem zupełnie inną markę, a Lancera poszedłem tylko obejrzeć), a w efekcie wyjechałem Sportbackiem. I nie żałuję :D

RalfPi - 06-04-2013, 09:44

Zbigi napisał/a:
Sedan miał jakby to określić, więcej oddechu pod butem

W tym przypadku każdemu według potrzeb..
Większej szafki to chyba sedanem nie przewieziesz ;)
Ale fakt - troszkę żałuje, że SB ma 10.4s do setki, a sedan bodajże 9.7s... I to faktycznie przemawia za Sedanem (+ mniejsze spalanie - mniejsza masa).

mazin - 06-04-2013, 13:16

RalfPi napisał/a:
Ale fakt - troszkę żałuje, że SB ma 10.4s do setki, a sedan bodajże 9.7s... I to faktycznie przemawia za Sedanem (+ mniejsze spalanie - mniejsza masa).

Ja poszedłem do salonu raczej nieprzekonany do żadnej wersji, obejrzałem dokładnie sedana (razem z jazdą próbną) i wziąłem sportbacka :-)
Przeważyły względny praktyczne, to jest ładowność, nie bez znaczenia było tez kiepskie wykończenie bagażnika w sedanie. Co do osiągów, to lancer nie jest autem sportowym, różnica między sedanem i sportbackiem nie przekonuje mnie. Ale sportback radzi sobie sprawnie np. podczas wyprzedzania, więc w zupełności mi wystarczy.

Pawcho - 06-04-2013, 23:42

no proszę mieliśmy identyczne zdanie. Te dwie rzeczy położyły sedana/bagażnik i funkcjonalność/
endriu121188 - 09-06-2013, 00:53

Sedan. Miałem hatchbacki i przez te tylne 5-drzwi strasznie szybko ciepło ucieka z auta. Kolega zostawił mnie zimą ok. -15'C na około 20 minut i w jego Volvo S40 nie zmarzlem. W Ibizie i w Focusie już po 5 minutach czuć różnicę.

A jak coś wozić, to nie niszczyć tapicerki, zakładać hak i podpinać przyczepkę. Wyjdzie taniej wynajem przyczepy niż pranie tapicerki.

RalfPi - 09-06-2013, 09:07

endriu121188 napisał/a:
Wyjdzie taniej wynajem przyczepy niż pranie tapicerki.

Od tego jest prześcieradło, które zawsze ze sobą wożę ;)
Jak się dba, tak się ma 8)
SB jest super... gdyby nie gorsze osiągi jak w Sedanie.
Zastanawiam mnie dlaczego SB ma 10.4 do setki, a Sedan 9.7...
Skąd taka różnica!?!?

Toretto - 09-06-2013, 17:33

mnie też to zastanawia bo w żadnym innym samochodzie, porównując nawet sedan i kombi w katalogu nigdy nie znalazłem różnicy w przyspieszeniu 0-100km więcej niż 0,4s.
michaello - 09-06-2013, 19:39

RalfPi napisał/a:
Skąd taka różnica!?!?

45kg i wystajacy wydech :wink:

rsx - 09-06-2013, 19:46

różne kapcie (205 a 215; R16 a R18) i 35kg bebechów. katalogowo różnica wychodzi ok 0,6s
RalfPi - 09-06-2013, 22:20

michaello napisał/a:
RalfPi napisał/a:
Skąd taka różnica!?!?

45kg i wystajacy wydech :wink:

O ile matma mnie nie myli:

1400/1350= 1.037
1.037*9,7s=10.05s
Więc nadal nie wiem skąd ta różnica..
Ale spoko ;)
Kiedyś myślałem, że może różne przełożenia.. i w Sedanie 2 kończy się na 100-ce, ale jednak chyba nie.

[ Dodano: 09-06-2013, 22:20 ]
michaello napisał/a:
wystajacy wydech

No chyba, że współczynnik oporów jest jeszcze różny..
Szkoda :(