[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA
Golotheman - 12-12-2016, 13:18
ja mam nokiany w standardowym rozmiarze na zimę, tylko potem się okazało, że to allweather. Śliskie jak fix... w lecie nieodczuwalne, ale w zimie dramat. A na śniegu, to już w ogóle katastrofa- kilkukrotnie nie mogłem wyjechać z 3-5 cm sniegu....
lurek - 12-12-2016, 19:34
Nokiany na rynek amerykański są często oznakowane jako allweather. Ja mam WD 4 od 3 lat (kupiłem ze zużytymi i teraz mam 2 latki) i jestem zadowolony, szczególnie dobrze trzymają na deszczu i błocie poślizgowym a tego w sumie ostatnio więcej niż typowego śniegu
pablo diablo - 04-03-2017, 08:50
Ja sie skusiłem i zakupiłem nowe opony Bridgestone DriveGuard 205/60 R16 96 V RUN ON FLAT XL. Od nowości były Yokochama i wytrzymały w bardzo dobrym stanie 6 lat, zobaczymy ja sie będą sprawdzać nowe .
http://www.oponeo.pl/dane...at-xl#129690256
tyku - 04-03-2017, 12:27
pablo diablo, Czekamy na recenzję. Zapowiada się rewelacyjnie "RUN ON FLAT XL" w 16" oponce.
Anonymous - 05-03-2017, 09:03
Koleżanki i Koledzy po 6 latach i 120 tys. km wymieniam opony na nowe. Zimowe już kupiłem Nokian-y WD4 205/60/16 i kolej na letnie. Co polecacie i kiedy najlepiej kupować ze względu na cenę ?
gringo66 - 05-03-2017, 10:30
Również wymieniam letnie na takie same co pablo diablo .
sox2 - 05-03-2017, 11:15
Witam. A czy ktoś z Was posiada lub testował opony letnie Dunlop SP Sport Maxx TT 215/45 R18 ? Zamierzam kupić, gdyż i u mnie opony letnie wymagają wymiany (Hankook Ventus S1 Evo). Chyba, że ktoś poleci inne ale o niskim poziomie hałasu (poniżej 70dB). Pozdrawiam
Lucas123w - 05-03-2017, 11:31
sox2, możesz jeszcze spojrzeć na GoodYear Eagle F1 Asymmetric 2
LuckyLegs - 14-03-2017, 17:49
Panowie
W temacie opon - z niewiadomych przyczyn wyrwało mi kawałek gumy z boku na oponie, prawdopodobnie jakaś przycierka albo coś. Wielkość może 1cm2, głębokość ok 0,5cm. Jest jakiś specyfik, którym można taką "wyrwę" uzupełnić ?
Sprawa pilna, ale jeżeli to zły temat to pardon i proszę o przeniesienie.
dzięki.
mkm - 14-03-2017, 21:24
LuckyLegs, wulkanizator!
Trzeba obejrzeć czy kosmetyka czy ruszyło oponę.
Jak ubytek jest płytki to nic nie robią (sam mam takich ubytków kilka ).
Jak głęboki ale nadal kosmetyczny klajstrują jakimś "klejem" na gorąco.
Jak ruszyło kord to opona do wywalenia (a teraz na tył).
.swat. - 15-03-2017, 10:05
Jak dla mnie opona do wymiany.
Bałbym się, że mi walnie w czasie szybkiej jazdy.
Golotheman - 15-03-2017, 10:14
LuckyLegs, wszystko zależy od profilu. Jak dzieje się to na wysokim profilu, to niestety trzeba uważać. Ja teraz mam taka sytuacje, że mam wycięcie w boku opony na 18", ale nie świeci zbrojenie. Wulkanizator powiedział - jeździć. Ale sam dojrzałem potem przy wymianie opon, że mam popękane dylatacje ze starzenia. To mnie zmotywowało o zbieraniu hajsu na nowe kapcie. Jak jadę sam, to jak strzeli to pół biedy, ale jak z rodziną, to już inna kwestia. A o oponach sobie przypominamy, jak zaczyna się coś dziać. A jest to jedyna część samochodu, która ma stałą styczność z matką ziemią.
/ale trzasnąłem pointą, aż z zachwytu nie mogę wyjść oh ah
megauchuch - 15-03-2017, 15:42
sox2 napisał/a: | Witam. A czy ktoś z Was posiada lub testował opony letnie Dunlop SP Sport Maxx TT 215/45 R18 ? Zamierzam kupić, gdyż i u mnie opony letnie wymagają wymiany (Hankook Ventus S1 Evo). Chyba, że ktoś poleci inne ale o niskim poziomie hałasu (poniżej 70dB). Pozdrawiam |
Jeżdżę drugi sezon na SP sport Maxx TT i mogę powiedzieć, że opona super jeśli chodzi o przyczepność (w szczególności na suchej nawierzchni), autem na tych oponach się również dobrze manewruje - dobrze trzyma na zakrętach, można poczuć się pewnie, super podczas hamowania
Jeden mały minus za głośność - jednak nie jest to uciążliwe. za tą cenę jest na prawdę petarda.
LuckyLegs - 16-03-2017, 07:44
Golotheman napisał/a: | Ja teraz mam taka sytuacje, że mam wycięcie w boku opony na 18", ale nie świeci zbrojenie |
też jeżdżę na 18" i żadnym widocznym zbrojeniu, purchlach nie ma mowy, to tylko małe wycięcie głębokości kilku mm. Chyba nie mam wyjścia tylko podsunąć gumę pod oko fachowca. Z drugiej strony nie jestem pewien jak długo mam taki feler, więc chyba sprawa niegroźna, tylko jak już człowiek zauważy to na wyobraźnię działa
edit - nie dodałem, że to gumy z zeszłego sezonu dopiero, więc trochę żal wyrzucać.
Golotheman - 16-03-2017, 08:29
To tak jak mówię - masz łagodniejsze podcięcie niż ja, musisz uważać na krawężniki, myślę, że można jeździć. Ja tylko dlatego na swoich nie jeżdżę bo spękały te dylatacje i wiem, że stara guma potrafi po prostu strzelić. A moje mają już 7 lat.
[ Dodano: 23-03-2017, 06:57 ]
A miał ktoś styczność z NEXENAMI na większej feldze 18" ? Bo jest teraz w cenie 360 zł i jestem ciekaw, jak to się toczy - wg opisu, dosyć cicha(69dB) i o niskim oporze toczenia (C) , jednocześnie nie najgorzej trzyma się drogi (B). W tej cenie jest to atrakcyjny kapeć.
|
|
|