To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA

Golotheman - 12-12-2016, 13:18

ja mam nokiany w standardowym rozmiarze na zimę, tylko potem się okazało, że to allweather. Śliskie jak fix... w lecie nieodczuwalne, ale w zimie dramat. A na śniegu, to już w ogóle katastrofa- kilkukrotnie nie mogłem wyjechać z 3-5 cm sniegu....
lurek - 12-12-2016, 19:34

Nokiany na rynek amerykański są często oznakowane jako allweather. Ja mam WD 4 od 3 lat (kupiłem ze zużytymi i teraz mam 2 latki) i jestem zadowolony, szczególnie dobrze trzymają na deszczu i błocie poślizgowym a tego w sumie ostatnio więcej niż typowego śniegu :P
pablo diablo - 04-03-2017, 08:50

Ja sie skusiłem i zakupiłem nowe opony Bridgestone DriveGuard 205/60 R16 96 V RUN ON FLAT XL. Od nowości były Yokochama i wytrzymały w bardzo dobrym stanie 6 lat, zobaczymy ja sie będą sprawdzać nowe .
http://www.oponeo.pl/dane...at-xl#129690256

tyku - 04-03-2017, 12:27

pablo diablo, Czekamy na recenzję. Zapowiada się rewelacyjnie "RUN ON FLAT XL" w 16" oponce. :shock: :wink:
Anonymous - 05-03-2017, 09:03

Koleżanki i Koledzy po 6 latach i 120 tys. km wymieniam opony na nowe. Zimowe już kupiłem Nokian-y WD4 205/60/16 i kolej na letnie. Co polecacie i kiedy najlepiej kupować ze względu na cenę ?
gringo66 - 05-03-2017, 10:30

Również wymieniam letnie na takie same co pablo diablo .
sox2 - 05-03-2017, 11:15

Witam. A czy ktoś z Was posiada lub testował opony letnie Dunlop SP Sport Maxx TT 215/45 R18 ? Zamierzam kupić, gdyż i u mnie opony letnie wymagają wymiany (Hankook Ventus S1 Evo). Chyba, że ktoś poleci inne ale o niskim poziomie hałasu (poniżej 70dB). Pozdrawiam
Lucas123w - 05-03-2017, 11:31

sox2, możesz jeszcze spojrzeć na GoodYear Eagle F1 Asymmetric 2
LuckyLegs - 14-03-2017, 17:49

Panowie
W temacie opon - z niewiadomych przyczyn wyrwało mi kawałek gumy z boku na oponie, prawdopodobnie jakaś przycierka albo coś. Wielkość może 1cm2, głębokość ok 0,5cm. Jest jakiś specyfik, którym można taką "wyrwę" uzupełnić ?
Sprawa pilna, ale jeżeli to zły temat to pardon i proszę o przeniesienie.
dzięki.

mkm - 14-03-2017, 21:24

LuckyLegs, wulkanizator!
Trzeba obejrzeć czy kosmetyka czy ruszyło oponę.

Jak ubytek jest płytki to nic nie robią (sam mam takich ubytków kilka :roll: ).
Jak głęboki ale nadal kosmetyczny klajstrują jakimś "klejem" na gorąco.
Jak ruszyło kord to opona do wywalenia (a teraz na tył).

.swat. - 15-03-2017, 10:05

Jak dla mnie opona do wymiany.
Bałbym się, że mi walnie w czasie szybkiej jazdy.

Golotheman - 15-03-2017, 10:14

LuckyLegs, wszystko zależy od profilu. Jak dzieje się to na wysokim profilu, to niestety trzeba uważać. Ja teraz mam taka sytuacje, że mam wycięcie w boku opony na 18", ale nie świeci zbrojenie. Wulkanizator powiedział - jeździć. Ale sam dojrzałem potem przy wymianie opon, że mam popękane dylatacje ze starzenia. To mnie zmotywowało o zbieraniu hajsu na nowe kapcie. Jak jadę sam, to jak strzeli to pół biedy, ale jak z rodziną, to już inna kwestia. A o oponach sobie przypominamy, jak zaczyna się coś dziać. A jest to jedyna część samochodu, która ma stałą styczność z matką ziemią.
/ale trzasnąłem pointą, aż z zachwytu nie mogę wyjść 8) oh ah :oops:

megauchuch - 15-03-2017, 15:42

sox2 napisał/a:
Witam. A czy ktoś z Was posiada lub testował opony letnie Dunlop SP Sport Maxx TT 215/45 R18 ? Zamierzam kupić, gdyż i u mnie opony letnie wymagają wymiany (Hankook Ventus S1 Evo). Chyba, że ktoś poleci inne ale o niskim poziomie hałasu (poniżej 70dB). Pozdrawiam

Jeżdżę drugi sezon na SP sport Maxx TT i mogę powiedzieć, że opona super jeśli chodzi o przyczepność (w szczególności na suchej nawierzchni), autem na tych oponach się również dobrze manewruje - dobrze trzyma na zakrętach, można poczuć się pewnie, super podczas hamowania
Jeden mały minus za głośność - jednak nie jest to uciążliwe. za tą cenę jest na prawdę petarda.

LuckyLegs - 16-03-2017, 07:44

Golotheman napisał/a:
Ja teraz mam taka sytuacje, że mam wycięcie w boku opony na 18", ale nie świeci zbrojenie

też jeżdżę na 18" i żadnym widocznym zbrojeniu, purchlach nie ma mowy, to tylko małe wycięcie głębokości kilku mm. Chyba nie mam wyjścia tylko podsunąć gumę pod oko fachowca. Z drugiej strony nie jestem pewien jak długo mam taki feler, więc chyba sprawa niegroźna, tylko jak już człowiek zauważy to na wyobraźnię działa :)
edit - nie dodałem, że to gumy z zeszłego sezonu dopiero, więc trochę żal wyrzucać.

Golotheman - 16-03-2017, 08:29

To tak jak mówię - masz łagodniejsze podcięcie niż ja, musisz uważać na krawężniki, myślę, że można jeździć. Ja tylko dlatego na swoich nie jeżdżę bo spękały te dylatacje i wiem, że stara guma potrafi po prostu strzelić. A moje mają już 7 lat.

[ Dodano: 23-03-2017, 06:57 ]
A miał ktoś styczność z NEXENAMI na większej feldze 18" ? Bo jest teraz w cenie 360 zł i jestem ciekaw, jak to się toczy - wg opisu, dosyć cicha(69dB) i o niskim oporze toczenia (C) , jednocześnie nie najgorzej trzyma się drogi (B). W tej cenie jest to atrakcyjny kapeć.