Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
apg2312 - 03-01-2016, 13:53
Paweł W. napisał/a: | I dochodze do wniosku, ze zakup kamery/rejestratora jazdy staje sie koniecznoscia |
Ja do takiego wniosku doszedłem 3 lata temu Nawet nie wiesz, jak kamerka potrafi poprawić samopoczucie, szczególnie w sytuacji gdy ktoś próbuje Policji wciskać bajki, a nie zauważył że mam zamontowaną kamerkę
No i o dziwo w konfrontacji z Policją też może być przydatna - w krajach na wschód od Polski to wręcz obowiązkowe wyposażenie auta, zresztą stamtąd ta moda przyszła.
Krzyzak - 03-01-2016, 18:14
apg2312 napisał/a: | Nawet nie wiesz, jak kamerka potrafi poprawić samopoczucie | i nie tylko - jak jadę bez kamery to notorycznie na 2 ciągłych mnie wyprzedzają a gdy mam kamerę to ten z tyłu na 100% ją widzi (szczególnie, że teraz z reguły jadę gdy jest jeszcze albo już ciemno) i czai się na przerywaną
już parę filmów wysłałem Policji - nakręcone najczęściej gdy jechałem srebrnym, który ma przyciemniane szyby i kamery tak nie widać
Paweł W. - 03-01-2016, 18:51
Taaaaa, walke z debilizmem I buractwem na drogach czas zaczac...
Nie pytam o marke I model rejestratora, nie wolno nam uzywac nazw. Coz, Koledzy, jutro po pracy robie rajd po sklepach. Dziekuje.
Najserdeczniej Pozdrawiam
Pawel.
RaVciO - 03-01-2016, 19:19
Krzyżak, w jaki sposób przekazujesz filmy Policji? Robisz to pod własnym mailemnazwiskiem, czy anonimowo?
Krzyzak - 03-01-2016, 20:05
RaVciO napisał/a: | Robisz to pod własnym mailemnazwiskiem, czy anonimowo? | na skrzynkę pocztową stopwariatomdrogowym@policja.gov.pl - albo coś w tym stylu
potem proszą o dane, podajesz i jak delikwent chce sądu, to niestety jesteś wzywany
Tomek - 03-01-2016, 20:30
ile ja mam filmów do przesłania ...
tylko z takimi starymi filmami jest chyba jeden problem - trzeba podać gdzie i kiedy to było
o ile gdzie to nie problem, to kiedy, to po czasie może być ciężko
Krzyzak - 04-01-2016, 18:28
Ten paragraf przedawnia sie po roku. Jeśli sąd się zajmie, ma kolejny rok na dokończenie sprawy.
Paweł W. - 05-01-2016, 18:19
Witam,
Sady sadami, ostatnio jezdze a obserwuje I...Za ponad 50 w terenie zabudowanym prawo jazdy na 3 miechy I, oczywiscie mandat niemaly. Za predkosc, za przejscie dla pieszych, za pasy-nie bede mielil, wszyscy wiemy doskonale ile za co. Tymczasem...
Dzis jade Trasa Torunska( ogr.do 90) ok 100km/h, zjezdzam na prawy pas bo ktos chce wyprzedzic I nie moge wrocic na lewy pas, auta smigaja doslownie,grubo ponad 130 km/h.
Tez dzis, ul.P.Wysockiego, zatrzymuje sie przed przejsciem dla pieszych, a na prawym pasie...licze: 1,2,3,4,5 aut przejechalo a na mnie facet trabi. Oniemialem.
Nie jezdze jak mul, gdzie moge nie zamulam, ale to, co dzieje sie na drogach przeraza mnie.
Pozdrawiam
Pawel
Sunderland86 - 12-01-2016, 14:31
"Popis" zawodowego kierowcy
Wypadek
Zdjęcia po:
After
Materiał jest dość mocny.
apg2312 - 12-01-2016, 16:17
Sunderland86 napisał/a: | "Popis" zawodowego kierowcy |
Ale przecież jest na to całkiem prosty sposób. Zmiana kodeksu drogowego i :
1 ograniczenie dopuszczalnej prędkości przez samochody ciężarowe do max 70 km/h na terenie całego kraju
2 całkowity i bezwzględny zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe na terenie całego kraju
Złamanie powyższych = dożywotnia utrata prawa jazdy bez prawa odzyskania uprawnień w jakiejkolwiek kategorii.
Dodatkowo - dla ciężarówek jadących tranzytem przez Polskę przymusowy transport koleją.
i9i - 12-01-2016, 17:15
Sunderland86 napisał/a: | "Popis" zawodowego kierowcy |
A ja mam trochę inną teorię. Otóż Punto jest koloru prawie zlewającego się z asfaltem, a jego kierowca to swoisty "Janusz kierownicy", co to na bieda-LEDach pomyka, szumnie i na wyrost zwanymi światłami dziennymi i nie nie zważając na warunki nie ma zamiaru włączać świateł zwykłych bo to stracone pół litra paliwa rocznie. Pogoda jest kiepska, mokro, ponuro i lekko mgliście. Janusz oczywiście nie ma zamiaru włączać świateł mijania bo ma super-hiper-LEDY z biedry pod zderzakiem i kierowca skupiony na wyprzedzaniu go po prostu nie zauważył. Jeśli moja teoria jest prawdziwa to żal tylko kierowcy ciężarówki. Sam widzę jak masa ludzi w kiepską pogodę i w późnych godzinach wieczornych pomyka na ledwo widocznych pseudo-dziennych albo o zgrozo bez żadnych świateł, przecież jak On widzi to jego też widać.
Cezar - 12-01-2016, 21:08
i9i napisał/a: | żal tylko kierowcy ciężarówki. |
Palant powinien beknac jak za zabojstwo i tyle.
Mial znak zakaz wyprzedzania, ale krola szosy przeciez to nie dotyczy
JCH - 12-01-2016, 21:32
i9i napisał/a: | Otóż Punto jest koloru prawie zlewającego się z asfaltem, a jego kierowca to swoisty "Janusz kierownicy", co to na bieda-LEDach pomyka, | Ja też się zastanawiałem czy przypadkiem Punto nie jechało bez świateł.... Ale to tylko przypuszczenia i zastanawianie się "dlaczego go nie widział?".
Jeśli nie masz na to dowodów (na filmie tego nie widać) to takie traktowanie sprawy jest nieuprawnione.
Cezar napisał/a: | Palant powinien beknac jak za zabojstwo i tyle. | Na szczęście mądrzejsi od Ciebie układali Kodeks Karny i orzekać będą w tej sprawie.
robertdg - 12-01-2016, 22:06
Cezar napisał/a: | Palant powinien beknac jak za zabojstwo i tyle.
Mial znak zakaz wyprzedzania, ale krola szosy przeciez to nie dotyczy | Kiepski temat, no ale innego rozwoju sytuacji nie można się spodziewać, bo raczej przed sądem będzie miał postawiony zarzut spowodowania śmierci.
Może i faktycznie było tak, że nie widział tego samochodu bo aura była kiepska, a ludzie tak sie przyzwyczili do jazdy na światłach mijania, że w przypadku kiepskich swiatel dziennych w Fiacie tak się rozwineła sytuacvja (ale tego nie wiemy), prawda jest jednak taka, że to kierowca cięzarówki będzie musiał żyć ze świadomością, że kogoś zabił przez swoją nieuwagę.
Grimm - 12-01-2016, 22:13
W sumie to nie wiem co to było...
https://youtu.be/E2bcuKP8rRM
Do tej pory się zastanawiam
|
|
|