[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
fergul11 - 05-03-2015, 18:21
robertdg napisał/a: | Tuleje założyliście nową |
Cały zestaw poszedł nowy
milo napisał/a: | Było z wiecem zębatym |
ta przylgnia miała na obwodzie zębatkę
była inna niż ta na zdjęciu
[ Dodano: 05-03-2015, 17:23 ]
Kurcze może wkraść się problem w przekazie , bo ja nie znam fachowego nazewnictwa , a wielu rzeczy się tylko domyślam.
Hugo - 05-03-2015, 21:38
milo napisał/a: | Na pewno nie !!! niczym nie jest podparty ani ułożyskowany w kole zamachowym | Zgadza się.
[ Dodano: 05-03-2015, 21:39 ]
fergul11 napisał/a: | ta przylgnia miała na obwodzie zębatkę | To było koło zamachowe. Bez niego nie da się założyć sprzęgła, bo do niego się je przykręca (docisk-na zdjęciu u góry na prawo).
fergul11 - 05-03-2015, 23:05
Galant przeszedł dziś badanie techniczne śpiewająco !!!
95% aut starszych niż 2000 roku nie przechodzi badań za pierwszym razem z uwagi na usterki, gdy odbierałem kluczyki i wyniki testu wraz z certyfikatem usłyszałem " very nice car"
Jest to oficjalna statystyka dostępna na stronach NCT.ie
Miodzik - 10-03-2015, 20:50
Czy ktoś mógłby pomóc mi odnośnie mojego zapytania strona 46 jak coś. Mógłbym wkleić to jeszcze raz ale nie widzę sensu.
robertdg - 10-03-2015, 20:56
Miodzik napisał/a: | ja pedał w podłodze obroty w miejscy tylko silnik wyje i dopiero jak koła przestaną się obracać ruszę tak jak bym stał w miejscu tylko że z dwójki ruszał, czy te sprzęgło jest do wymiany czy po prostu ja nie umiem jeździć ? | Napisz to raz jeszcze, który pedał w podłodze, jak to silnik wyje a obroty w miejscu
Miodzik napisał/a: | 2. podczas jazdy na 4 biegu powiedzmy 50 km/h trzęsie mi całym samochodem, odczuwalne są tylko przy wolnej jeździe, czym jest to spowodowane? zasłyszane że może być wina sprzęgła kwalifikującego się do wymiany? | Jak trzęsie na niskich partiach obrotów w szczególności przy przyśpieszaniu to raczej przeguby wewnętrzne wyrobione
Miodzik - 10-03-2015, 21:17
Odnośnie pierwszego problemu, przyznam źle mogłem opisać problem i dlatego jest nie zrozumiały.
Ruszam z pierwszego biegu z zamiarem spalenia trochę opon, chciałbym to kontynuować na drugim biegu lecz, po zmianie biegów z pierwszego na drugi przy powiedzmy 5000 rpm, obroty trochę spadną lecz utrzymują się i nie rosną wraz z wciśniętym pedałem gazu, co teoretycznie powinno się dziać. I wtedy zwyczajnie palę sprzęgło i pytanie brzmi dlaczego tak się dzieje?
Nie sądziłem że aż taki będzie problem wyrazić to słowami
Nie wiem czy kiedykolwiek w nim sprzęgło było wymieniane wg książeczki serwisowej to nie.
Właśnie o to chodzi że nim nie trzęsie przy przyspieszaniu tylko jak jadę stałą prędkością ale max. do 50km/h później już tego nie ma albo po prostu nie odczuwam.
komarsnk - 10-03-2015, 21:31
Miodzik napisał/a: | I wtedy zwyczajnie palę sprzęgło i pytanie brzmi dlaczego tak się dzieje? | Hehehe ja miałem nowe sprzęgło i nawet na mokrym mi czasem sprzęgło zaśmierdziało Na suchym nawet nie podchodziłem do takich wygłupów
milo - 10-03-2015, 21:43
Miodzik masz poślizg sprzęgła może być już tarcza słaba i docisk nie dociska z odpowiednią siłą ,przy większym obciążeniu sprzęgło już nie daje rady komarsnk napisał/a: | Hehehe ja miałem nowe sprzęgło i nawet na mokrym mi czasem sprzęgło zaśmierdziało |
Nie zdarzyło mi się nigdy
komarsnk napisał/a: | Na suchym nawet nie podchodziłem do takich wygłupów |
Czasem są sytuacje że trzeba się ratować 2- bieg i pisk opon
Miodzik - 10-03-2015, 21:50
milo, też to podejrzewałem, ale chciałem się upewnić ogólnie samochód bardzo zaniedbany był dopiero po moim zakupie zaczął odżywać i staram się przywrócić go do blasku i chwały na jakie zasługuje ten samochód
azbest - 12-03-2015, 13:12
Przy demontowaniu skrzyni zauwazylem ze pomimo iz mam 6a13 nie posiadam clutch damper/?tlumik sprzegla? na ukladzie idacym do wysprzeglika. Zupelnie jakby ktos w to miejsce wmontowal uklad z 4g6. Za co jest odpowiedzialny owy tlumik i dlaczego nie byl montowany we wszystkich wersjach ? Czy powinienem zaczac rozgladac sie za takowym ?
Hugo - 12-03-2015, 13:38
azbest napisał/a: | Przy demontowaniu skrzyni zauwazylem ze pomimo iz mam 6a13 nie posiadam clutch damper/?tlumik sprzegla? na ukladzie idacym do wysprzeglika. Zupelnie jakby ktos w to miejsce wmontowal uklad z 4g6 | Każdy Galant EA z silnikiem benzynowym miał ten tłumik (nie wiem jak wersja 2,0 TD). Wiec u Ciebie ktoś go usunął.
milo - 12-03-2015, 16:58
Hugo napisał/a: | Każdy Galant EA z silnikiem benzynowym miał ten tłumik (nie wiem jak wersja 2,0 TD). Wiec u Ciebie ktoś go usunął. |
Każdy ma 2.0 TD też ma
azbest - 12-03-2015, 17:36
Wedlug manuala ten tlumik wystepowal w dieselu i v6. Wierzac serwisowce w 2.0 benzynie nie powinno go byc i taki wlasnie uklad jest u mnie. Pytanie jednak brzmi na ile on jest istotny badz jaka on funkcje pelni bo nie za bardzo rozumiem co on mialby tlumic ? W manualu jest on opisany jako clutch fluid line damper
[ Dodano: 12-03-2015, 18:06 ]
Odpowiem sobie sam po lekturze zagranicznych stron. Bedzie dla potomnych. Wychodzi na to ze ten tlumik powoduje lzejsza prace pedalu sprzegla a wycina sie go celowo dla poprawy czucia/precyzji sprzegla. Mod stosowany np w nissanach 200sx.
robertdg - 12-03-2015, 19:44
Hugo napisał/a: | Każdy Galant EA z silnikiem benzynowym miał ten tłumik (nie wiem jak wersja 2,0 TD). Wiec u Ciebie ktoś go usunął. |
milo napisał/a: | Każdy ma 2.0 TD też ma |
Nie każdy, dwulitrówka nie miała, diesle, V6 i GDI-ki miały fabrycznie to ustrojstwo
artufcb - 12-03-2015, 21:42
mam chyba problem ze sprzęgłem. Podczas dłuższego postoju w korku aż mnie boli noga od trzymania go, czy wciskania itd. Staram się jak najwięcej stać na luzie. Co może być przyczyną? Wysprzęglik? Sprzęgło wymieniane (tarcza + łożysko) kilkanaście tysięcy km temu. Płynu mam troszkę więcej niż max.
|
|
|