To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód

Remington - 06-08-2013, 21:08

A ja dalej mam szumy w tylnym lewym kole... Po wymianie łożyska i próbowaniu dać zapasówki na to koło, dalej są szumy.... Może to być zacisk lub krzywa tarcza ? Bo innych pomysłów już nie mam... Wiem tyle, że jak kupywałem auto to z tej strony koła był zużyty amor...
misza116 - 09-08-2013, 11:39

Co myślicie o tej cenie za piastę+łożysko KOYO:

http://allegro.pl/piasta-...3416547909.html

350 trochę mało :)

Chyba nie opłaca się w takim razie brac nic z tego tańszego badziewia:

http://www.motoneo.pl/k-a...a-i-j.html#cont

I inwestować w zabawę z łożyskiem, samą piastę chyba bez problemu się zmienia?

Krzyzak - 09-08-2013, 12:02

misza116 napisał/a:
samą piastę chyba bez problemu się zmienia?

odpowiem na przykładzie naszego klubowicza: gradio, który właśnie miał ten problem w Hiszpanii
problem 1: nie można odkręcić nakrętki półosi - do tego stopnia, że nakrętka została ścięta flexem
problem 2: nie można wyjąć półosi z piasty - najpierw prasa 20 t ostatecznie prasa 100 t :) - dziurka do zawleczki w przegubie została zaprasowana na zero :) a cały gwint stał się gruby jak nigdy dotąd; przegub został pocięty flexem, ale udało się wyprasować łożysko ze zwrotnicy
problem 3: szczątków przegubu nie można wyprasować z piasty - zakupiona nowa zwrotnica

u siebie ostatnio łożysko zmieniałem 3.5 g licząc zdjęcie całej zwrotnicy z wahaczami i wyjazd na prasę; gradio robił to z przerwami przez tydzień :)

misza116 - 09-08-2013, 12:43

:D + moje oszałamiające doświadczenie mechaniczne = katastrofa :P

Mimo wszystko - chyba mniej krwi się poleje i ofiar w ludziach przy wymianie piasty ;) , a cena całkiem niezła jak za całość.

fj_mike - 09-08-2013, 15:55

misza116 napisał/a:
samą piastę chyba bez problemu się zmienia?

Różnie to bywa. Sytuacja taka jaką opisał Krzyzak jak najbardziej możliwa. U mnie poszło w niecałe 2godz. bez pras itp.

misza116 - 09-08-2013, 15:59

Zastanawiam się powaznie nad BTA (dobre bo polskie? :) ), 270 u Japaneze piasta + łożysko, jakoś te 350 za KOYO wydaje mi się podejrzane.. Było wspomniane w watku o BTA, ale jeździł ktoś w końcu dłużej na tym?
marcinzam - 09-08-2013, 22:23

misza116 napisał/a:
Zastanawiam się powaznie nad BTA (dobre bo polskie? :) ), 270 u Japaneze piasta + łożysko, jakoś te 350 za KOYO wydaje mi się podejrzane.. Było wspomniane w watku o BTA, ale jeździł ktoś w końcu dłużej na tym?

Polskie , ciekawe gdzie jest fabryka ?

asec69 - 11-08-2013, 08:59

misza116 napisał/a:
jakoś te 350 za KOYO wydaje mi się podejrzane

Kupiłem to łożysko z piastą, i wydaje mi się, że jest to KOYO na 102. Jako całość produkt oznaczony jest marką WBK (kartonik) z łożyskiem Koyo, i zapakowany w plastykowy pojemnik z oznaczeniami Koyo.
Na Ebayu amerykańskim i chyba jeszcze austalijskim widziałem tego samego producenta piasty z zaznaczeniem, że mają oryginalne Koyo w swoich produktach. WBK ma swoją stronę internetową, niestety oszczędną w wyrazie, ale to japoński adres internetowy.

I jeszcze jedna uwaga kiedyś przeglądałem strony handlujących łożyskami, i w hurcie bez jakichkolwiek piast, samo łożysko Koyo takie montowane na przód w Miśkach kosztowało ok. 80 zł.

scb - 26-08-2013, 03:49

Przeczytalem caly ten wątek i wciąż mam problem - chce kupić KOYO z piastą, ale nigdzie w UK nie ma. Szukalem na ebay'u, google i nic. Ktoś z Was moze wie gdzie w UK to dostane? ostatecznie mysle o sprowadzeniu z pl od ALLparts, ale zalezy mi na jakości a tam jest jakaś badziewna piasta z tego co mi sie wydaje. help please.
Zolar - 28-08-2013, 23:38

Czy ma ktoś dobry dostęp do łożysk Koyo na przód poza Japaneze?

Na Allegro jest taka oferta za 235zł:

http://allegro.pl/nowe-lo...3493841904.html

Czy to wygląda na oryginał?

MATTNATTS - 29-08-2013, 09:52

Chlopaki wymiana piasty i lozyska to bardzo skomplikowana sprawa,zastanawiam sie czy samemu tego nie ogarnac.Jest jakis manual na forum?
gawron - 29-08-2013, 10:09

Zolar oryginał.
Ja wczoraj w IC kupiłem za 235 zł Kanaco a w środku zapakowane jest Koyo.
Więc ta cena dobra na allegro.

Zolar - 29-08-2013, 10:26

gawron, dzięki za odpowiedź. W IC kupowałeś tak po prostu z ulicy czy masz jakieś zniżki?
nerus - 29-08-2013, 10:43

pewnie znizka klubowa,bo normalana cena w IC jest wyzsza
Zolar, a nie lepiej wymienic na kompletne lozysko z piasta :wink:
masz wtedy pewnosc ze piasta prosciutka i nie wymeczona :roll:

Hugo - 29-08-2013, 11:10

MATTNATTS napisał/a:
Jest jakis manual na forum?
Cofnij się kilka/kilkanaście stron wstecz w tym wątku, opisywałem krok po kroku jak wymienić piastę z przodu w EA.