[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Płyn chłodzący silnik
czarny.marcin - 08-05-2018, 05:53
zna ktoś aktualną cenę płynu z ASO ?
RalfPi - 09-06-2018, 19:14
Hej, po 167kkm i 8 latach zlałem płyn chłodzący silnik, bo trochę go ubyło, a czas też już był najwyższy - wyszło ze 4 litry.
Dolałem nowy - pośmigałem jak trzeba i znowu zlałem ze 4 litry.
Potem zalałem Coolera z K2. Z tego co mnie facet w sklepie poinformował to można mieszać w zasadzie każdy płyn chłodzący spełniający wymagania normy bodajże PN-C-40007.
Golotheman - 16-11-2018, 07:20
Potwierdzam - u mnie jazda przypominała jazdę furmanką, okazało się, że do wymiany końcówki drążków. Nastała błoga cisza. Łatwo to zdiagnozować, na postoju przy wyłączonym silniku, jak pogibacie mocno kierownicą prawo lewo i dobiegają stuki na przemian to z prawa, to z lewa, to macie końcówki do wymiany. Można też podnieść auto, spróbować złapać koło i gibać na boki, będą słyszalne stuki. Jak już są wyczuwalne luzy, to pilna wymiana.
Sama wymiana też nie jest szczególnie trudna, można to zrobić we własnym zakresie, bez kanału. Klucz od nakrętki kontrującej to 21, klucz do blokady i regulacji drążka to 13. Nakrętka drążka, to chyba była 19 albo 17, ale to nie ma większego znaczenia, bo lemforder ma 19, więc większa od fabrycznej. Warto auto podnieść na kobyłki, bo przydaje się podnośnik do wciśnięcia końcówki do zwrotnicy oraz przykręcenia (żeby zblokować stożek).
W celu zachowania zbieżności, nie ma co patrzeć czy końcówki są równe, czy nie. Trzeba zmierzyć odległość zwrotnicy albo jakiegokolwiek innego elementu stałego związanego z tą częścią do końca gwinta drążka kierowniczego, albo gumy, która jest na nim zabudowana (jest nieruchoma względem drążka). Wtedy wkręcamy końcówkę jak leci, a ustawiamy drążek do wcześniejszej wartości bez zabawy na "zostawianie nakrętki" albo "malowanie markerem na gwincie". Bo jak macie krótszą nową końcówkę, jak to było w moim przypadku, to się grubo zdziwicie. A jak już wszystko poluzowane, to "po ptokach".
Oczywiście po całości zaleca się kontrolę zbieżności. Ale należy pamiętać, że jak auto zaczyna ściągać w którąś stronę, to będzie to wina złej zbieżności tyłu, a nie przodu.
superges - 16-11-2018, 16:43
Witajcie po dłuższej przerwie.
Potwierdzam, że lancer przy niskich temperaturach ma bardzo głośne zawieszenie, wszystko stuka i puka.
Dziś się dowiedziałem, że mam do wymiany łożyska amortyzatorów. Czy możecie polecić gdzie i jakie kupić? w ASO zaśpiewali 200 pln. Absurd bo chyba na allegro najtańsze za 27 widziałem.
Za wymianę chcą aż 500 pln W związku z tym czy możecie polecić dobry serwis na śląsku?
i kolejna rzecz, może trochę nie w temacie ale:
W ASO zdiagnozowali mi też, że prawdopodobnie trzeba wymieć rolkę i napinacz paska klinowego bo jest pisk po odpaleniu. Sam pasek wymieniałem niedawno więc chyba rolka i ten napinacz do wymiany. Za to też zaśpiewali takie ceny, że szok. Podobnie jak w powyższy - gdzie kupić? Jakiś link?
adameeer - 16-11-2018, 17:40
Pewnie chodzi o trzeszczenie/zgrzytanie przy skręcaniu kół ? Wymieniałem poduszkę amortyzatora (razem z amortyzatorami i łącznikami) pół roku temu i przy niskich temperaturach mam to samo - szkoda pieniędzy
April77 - 17-11-2018, 10:00
Można przesmarować i jest cisza. (trzeszczenie przy skręcaniu). Co do łożysk to jak się orientuję to to są plastikowe (Oryginał czy zamiennik nie ma znaczenia) - wymiana np w jakiejś sieciówce norauto czy innej to pewnie z 200 zł no chyba że zaśpiewali ci z geometria 500zł - ale to tez kosmos
mystek - 28-11-2018, 20:24
Lancera mam od niedawna, tj CX1A 2014 rok, 49tys przebiegu. 2 Pytania:
1. Skręcanie kierownicą na postoju - czy to chrupanie (bardziej jakby opon, nie jakieś głośne stuki czy coś), to coś normalnego w tym samochodzie? W żadnym innym tak nie miałem, ale wiem, że Lancery ogólnie ukazują dziwne odgłosy.
2. Dzisiaj przy ostrym wejściu w lewy zakręt na ciut za dużej prędkości usłyszałem dziwne stuki z prawego przodu (samochód zanurkował na prawy przód przy zakręcie), natomiast ogólnie jest cisza w każdych innych warunkach (z wyjątkiem pkt 1). Ot po prostu sprężyna źle się ułożyła chwilowo na łożysku, czy coś istotniejszego?
Lucas123w - 29-11-2018, 11:24
mystek napisał/a: | 1. Skręcanie kierownicą na postoju - czy to chrupanie |
Standard, piach dostaje się do górnego mocowania, pomaga opłukanie na bez dotyku ale tylko na chwile.
mystek napisał/a: | 2. Dzisiaj przy ostrym wejściu w lewy zakręt na ciut za dużej prędkości usłyszałem dziwne stuki z prawego przodu (samochód zanurkował na prawy przód przy zakręcie), |
Możliwe że kontrola trakcji zadziałała i nie dałeś nura do rowu.
Lancer ma bardzo słabo wyciszone wnętrze i dlatego tak dużo odgłosów do środka trafia, które w innych samochodach choć też występują nie są słyszalne.
Golotheman - 29-11-2018, 11:42
mystek,
1. sprężyna nie układa się na łożysku. Łożysko masz w kielichu i po tym przebiegu może tam już coś stukać.
2. jeśli to był taki głuchy stuk, na zasadzie buch buch, to powinien to być element w kielichu.
3. jeśli to był dźwięk o wyższej częstotliwości z charakterystycznym dla stuku metal o metal odcieniu, to będzie to albo końcówka drążka, albo końcówka stabilizatora. To łatwo sprawdzić na podniesionym aucie i pogibaniu kołem lewo prawo pod kątem 30 stopni.
mystek - 30-11-2018, 07:05
Ok, okazało się, że to optymistyczny wariant, więc - "ten typ tak ma". Co do "chrupania" przy kręceniu kierownicą na postoju, to ponoć tak chrupią odboje amortyzatorów. Można je sobie czymś przesmarować, żeby nie wydawały takiego dźwięku co najwyżej...
PS: fajny ten Lancer, ale ogólnie dziwny
hornik - 17-12-2018, 13:23 Temat postu: Stukanie/ tyrkotanie przy skręcie w lewo Witam, posiadam Lancera Sportback 1.8 2010rok, mam pytanie co może być przyczyną stuków , tyrkotania podczas ruszania,koła skręcone w lewo, dzwięk dochodzi z prawego kola. Wymieniłem łącznik stabilizatora pionowy i sądziłęm, że te stuki może od niego są , że może się musi dopasować , ale raczej to nie to. Gdzieś wyczytałem , że to może być przegub przedni lewy, tylko teraz czy wewnętrzny czy zewnętrzny?
milo - 17-12-2018, 16:14
hornik napisał/a: | może być przegub przedni lewy, tylko teraz czy wewnętrzny czy zewnętrzny? |
Jezeli przy skreconych kołach słychac typowe terkotanie a na wprost mniej lub wcale to przegub zewnetrzny a czy prawy czy lewy to lepiej dobrze posłuchac w dwie osoby
Golotheman - 18-12-2018, 07:14
A terkotanie występuje też kręcąc kółkiem w miejscu ?
hornik - 18-12-2018, 13:30
Nie , tylko przy skręcaniu.
milo - 18-12-2018, 20:24
Golotheman napisał/a: | A terkotanie występuje też kręcąc kółkiem w miejscu ? |
Przegub terkocze podczas jazdy najbardziej przy skreconych kołach
|
|
|