Galant - Ogólne - Co kupiłbyś po Galancie?
Krzyzak - 30-05-2017, 11:28
larelijux napisał/a: | Mi się podobają E39, E38 | mamy ten sam gust; niestety ceny części są bardzo wysokie - Mitsubishi wychodzi przy nich zaskakująco tanio
Hugo napisał/a: | BLS, który jest po prostu brzydki | i tu się zgadzamy (chociaż)
eremita - 01-06-2017, 12:32
Kaucz napisał/a: | eremita napisał/a: | Tak mi się właśnie wydawało że przed twoim garażem stoi Honda |
pytanie tylko czy bordowa czy czarna . Jak bordowa to brata VI gen . A Galant w garażu stoi póki co.
tutaj cała trójka:
[url= |
Bordowa mi się w oczy rzuciła:)
Twoje jest czarna ? Dużo więcej miejsca niż w galu?
Kaucz - 02-06-2017, 00:35
eremita napisał/a: | Bordowa mi się w oczy rzuciła:)
|
Brata . Kupiony 2 tygodnie wcześniej ode mnie eremita napisał/a: | Twoje jest czarna ? |
Tak, czarna. Nadszedł czas na kombiaka . Przez chwilę myślałem, że pojadę w końcu po Vectrę C . Cięzko było znaleźć coś w dobrym stanie. Nie ma paru rzeczy, które chciałem, ale wynagradza to ogólny stan auta .
eremita napisał/a: | Dużo więcej miejsca niż w galu? |
Jak dla mnie nie ma jakiejś wielkiej różnicy między Acco VII i Galantem. Większa różnica jest między Galantem a Acco VI, gdzie faktycznie jest wyraźnie mniej miejsca.
tommyc1 - 05-06-2017, 22:44
Cześć, długo się z żona też zastanawialiśmy co po Galancie. Wydawało się, że ni ma nic co by mogło go zastąpić a jeździliśmy dwoma, więc zżyci byliśmy z EA mocno. Po sprzedaniu kilka lat temu drugiego rekina musieliśmy szukać czegoś taniego i ekonomicznego, wybór padł na Corollę e11 z d-4d. Pierwszy diesel i niepewność...cóż, miły pupowozik ale nie porównywałbym w żadnym momencie do zacnego Galanta.
Rok temu przypadek sprawił, że nabyłem Saaba 9-3 II generacji po lifcie i...kurde, ten samochód godnie wypełnia lukę po "fajnym wozidle". Z silnikiem 1.9 TTiD, kombiak, wyposażony we wszystko co powinno być (oraz to co nie wiedziałem, że powinno być a teraz już wiem ).
Napalałem się na Alfę 159 i wiem, że niektórzy Mitsumaniacy poszli tą drogą chwaląc sobie wybór. Pewnie też kupiłbym Alfę, ale jak już wspomniałem wcześniej, przypadek i stało się. Po roku mogę polecić ten wybór. Jak ktoś szuka nietuzinkowego samochodu to się nie zawiedzie. Wiem, Saabów jeździ sporo więcej niż Galantów ale mimo wszystko mają w sobie to coś...
Hugo - 06-06-2017, 14:04
Saaby mają klimat, sporo większy niż Volvo. Te fiatowskie 1,9 jtd ponoć ładnie hulają i nie sprawiają problemów po wycięciu DPF-a
Rafal_Szczecin - 06-06-2017, 15:10
Hugo napisał/a: | Te fiatowskie 1,9 jtd ponoć ładnie hulają i nie sprawiają problemów po wycięciu DPF-a |
dodałbym jeszcze usunięcie klapek w kolektorze i wycięcie egr'a
tommyc1 - 06-06-2017, 17:04
EGR był wymieniony na nowy ze 2 lata temu, DPF poszeł...kolektor jeszcze nie ruszany, czeka w kolejce Przy okazji DPF wpadło kilka koników...
Owczar - 06-06-2017, 17:43
Jak tak czytam, to okazuje się, że producenci są "głupi". Montują DPF-a, EGR i klapki, które są tylko po to żeby je Cytryn i Gumiak musieli usuwać
tommyc1 - 06-06-2017, 19:01
Owczar napisał/a: | Jak tak czytam, to okazuje się, że producenci są "głupi". Montują DPF-a, EGR i klapki, które są tylko po to żeby je Cytryn i Gumiak musieli usuwać |
Nie, oczywiście, że nie są głupi, robią to żebyś miał na co kasę wydawać. I żeby oszukiwać w raportach spalania/zanieczyszczania środowiska, vide afera VAG. Śrubuje się limity do niemożliwych poziomów a potem kantuje się, że niby DPFem czy FAPem wyłapujesz...i co-zjadasz? Klapy, EGRy... Wiele razy dyskutowano nad tym, że to chybione pomysły, teraz się to modyfikuje, kombinuje żeby te dodatki jak najmniej zakłócały pracę silnika. Temat rzeka.
5eba - 13-06-2017, 21:28
Akurat klapki robią coś i za coś odpowiadają - na przykładzie wspomnianego SAABa ttid dowiedziałem się co, ale dopiero po usunięciu ich I fakt, saab 9-3 fajny na zastępstwo galanta
tommyc1 - 29-06-2017, 14:26
Po usunięciu dowiedziales się ze przestały blokować? ; )
Przesiadka fajna, bo rozwojowe dla silników, zwano jeździ, ma hamulce A nie spowalniacze i nie trzeba sie od rdzy kijem i brunoxem odganiac
5eba - 29-06-2017, 16:33
Nie, wiem ,że powinny być klapki. ktoś je tam wsadził i zadanie mają. Miałem sprawne(jeszcze) i je usunąłem (bo internet kazał ) i dlatego czuję różnice. A różnica polega na tym ,że dzięki klapkom turbiny nie pchają wszystkiego w cylindry kiedy tyle powietrza potrzebne nie jest - dolny zakres obrotów 1000+ - nie chce się czasami zredukować i przykładowo na 3 biegu zejdzie się do 1000 parę obrotów dasz nawet lekko gazu a turbiny walą na full momentalnie i go najzwyczajniej zdławi aż - z klapkami tego nie było.
Marcino - 30-06-2017, 15:22
Czy silniki benzynowe w mazda CX-5 da się zagazować ? Chodzi kino roczniki 2011 w górę i silniki 2.0 165 kupcy oraz 2.5...
Fragu - 30-06-2017, 17:53
Da sie - pytanie za ile $
Marcino - 30-06-2017, 22:22
Za chwile będzie na rynku DIS od stsga dual injection system Zagazować się da wtrysk bezpośredni.
Ale mazda chyba nie ma...
|
|
|