Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
apg2312 - 12-01-2016, 22:15
Ponieważ oryginalny film, do którego link podał Sunderland86 został usunięty, to tutaj macie kopię.
Można dokładnie zobaczyć, co zarejestrowała kamerka samochodu jadącego za cysterną.
http://www.youtube.com/watch?v=y45UKui1CZw
Ewidentnie jest znak B-26, czyli zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe. Ale zakaz przecież jest dla malutkich, a "miszcza kierownicy" nie dotyczy...
robertdg - 12-01-2016, 22:40
Brak świateł mijania ze strony Fiata najprawdopodobniej można wykluczyć, w 23 sekundzie filmu widac refleks świetlny na barierce.
Cezar - 12-01-2016, 22:51
JCH napisał/a: | Cezar napisał/a:
Palant powinien beknac jak za zabojstwo i tyle.
Na szczęście mądrzejsi od Ciebie układali Kodeks Karny i orzekać będą w tej sprawie. |
Dlatego napisalem powinien
Jak dostanie 8lat, to bedzie mial nad czym myslec w cieplej celi.
volve - 13-01-2016, 09:11
apg2312 napisał/a: | 1 ograniczenie dopuszczalnej prędkości przez samochody ciężarowe do max 70 km/h na terenie całego kraju |
Taak, i przez to zamiast jechać 90km/h będzie trzeba jechać 70km/h za ciężarówką, bo akurat nie będzie możliwości wyprzedzenia.
apg2312 napisał/a: | 2 całkowity i bezwzględny zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe na terenie całego kraju |
Czyli jak kierowca ciężarówki spotka np. "L'kę" na swojej drodze, której uczeń ma pierwszą godzinę jazdy i jedzie 40km/h to ma jechać za nią prze powiedzmy 30 km mimo możliwości wyprzedzenia??
apg2312 - 13-01-2016, 09:30
volve napisał/a: | apg2312 napisał/a:
1 ograniczenie dopuszczalnej prędkości przez samochody ciężarowe do max 70 km/h na terenie całego kraju
Taak, i przez to zamiast jechać 90km/h będzie trzeba jechać 70km/h za ciężarówką, bo akurat nie będzie możliwości wyprzedzenia.
|
Ja pisałem o ciężarowych, czy o osobówkach ?
volve napisał/a: | apg2312 napisał/a:
2 całkowity i bezwzględny zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe na terenie całego kraju
Czyli jak kierowca ciężarówki spotka np. "L'kę" na swojej drodze, której uczeń ma pierwszą godzinę jazdy i jedzie 40km/h to ma jechać za nią prze powiedzmy 30 km mimo możliwości wyprzedzenia?? |
Czyli jak kierowca ciężarówki będzie musiał jechać odcinek 30 km za traktorem jadącym 10 km/h, to ma grzecznie jechać i nie ma prawa go wyprzedzić. Chyba proste ?
Poza tym, widać że mało jeździsz po naszym kraju. Bo chyba nie ma innej sytuacji która może doprowadzić do białej gorączki, niż ulubiona zabawa kierowców ciężarówek. Czyli kiedy na autostradzie jedna ciężarówka (jadąca 91 km/h) zaczyna wyprzedzać drugą (jadącą 89 km/h), lub co gorsza nie jedną a kilka.
A przy całkowitym zakazie wyprzedzania przez auta ciężarowe by się coś takiego szybko skończyło.
tyku - 13-01-2016, 10:04
apg2312 napisał/a: | Bo chyba nie ma innej sytuacji która może doprowadzić do białej gorączki, niż ulubiona zabawa kierowców ciężarówek. Czyli kiedy na autostradzie jedna ciężarówka (jadąca 91 km/h) zaczyna wyprzedzać drugą (jadącą 89 km/h), lub co gorsza nie jedną a kilka. | Potwierdzam, to jest najbardziej niebezpieczne zjawisko na naszych pseudo-autostradach.
Paweł W. - 13-01-2016, 10:05
Ludzi, ludzie-hola,hola-najlatwiej jest ferowac wyroki. Od przepisow prawa o ruchu drogowym sa rzesze fachowcow.
Czy Waszym zdaniem posiadanie kamery rejestrujacej upowaznia do krytyki. Moim zdanie m nie. Znajdzcie tego kierowce I po cichu go zabijcie, wtedy bedziecie mieli satysfakcje.
Nie twierdze ze jes bez winy, ale on rocznie robi dziesiatki tysiecy kilometrow, nie jedzie na randke I do domu.
Nie zachowujmy sie tak, jakby bledy popel.iali tylko ONI, za duzo ICH.
Pozdrawiam
Pawel
[ Dodano: 13-01-2016, 10:06 ]
Mam wrazenie, ze do czynienia mam z mistrzami kierownicy, ktorym nie zdarzaja sie bledy.
Cczesc.
P.
apg2312 - 13-01-2016, 10:21
Paweł W. napisał/a: | Nie twierdze ze jes bez winy |
Szczerze ? A kto jest jeszcze winny ? Może kierowca tego zmiażdżonego Punto ? A może Ty czy ja ?
W tym konkretnym przypadku wypadek został zarejestrowany przez kamerkę - więc nie ma żadnego problemu, żeby wskazać winnego. Punto jechało grzecznie swoim pasem, tylko idiota za kierownicą cysterny stwierdził, że zakazy wyprzedania jego nie obowiązują - przecież "duży" może więcej.
Więc bez urazy, kolego, ale tutaj wszelkie próby usprawiedliwiania tego mordercy są z góry skazane na porażkę.
Paweł W. napisał/a: | Mam wrazenie, ze do czynienia mam z mistrzami kierownicy, ktorym nie zdarzaja sie bledy.
Cczesc.
P. |
Masz bardzo dobre i zgodne z prawdą wrażenie
tyku - 13-01-2016, 12:14
Paweł W. napisał/a: | Mam wrazenie, ze do czynienia mam z mistrzami kierownicy, ktorym nie zdarzaja sie bledy. | Błędy się zdarzają, ale nie na taką skalę.
i9i - 13-01-2016, 13:39
apg2312 napisał/a: | Bo chyba nie ma innej sytuacji która może doprowadzić do białej gorączki, niż ulubiona zabawa kierowców ciężarówek. Czyli kiedy na autostradzie jedna ciężarówka (jadąca 91 km/h) zaczyna wyprzedzać drugą (jadącą 89 km/h), lub co gorsza nie jedną a kilka. | A ja uważam, że każdy ma prawo wyprzedzić. Gorsi są mistrzowie lewego pasa i poganiacze. Nawet jak jeden TIR jedzie na autobanie kilometr na godzinę szybciej to nie trwa to więcej jak minutę i jak to kogoś doprowadza do białej gorączki to ja uważam, że powinien dostać zakaz prowadzenia pojazdów ze względów zdrowotnych. robertdg napisał/a: | Brak świateł mijania ze strony Fiata najprawdopodobniej można wykluczyć, w 23 sekundzie filmu widac refleks świetlny na barierce. | Mogą to być długie na ostatnią chwilę, teraz to już tylko dywagacje. Ewidentnie kierowca cysterny Fiata nie widział albo nie zauważył, bo specjalnie mu drogi nie zajechał raczej. apg2312 napisał/a: | Ja pisałem o ciężarowych, czy o osobówkach ? | Wybacz Adam, ale Rafał ma racją, trafisz na trzy ciężarówki na jednopasmówce (po za Śląskiem praktycznie tylko takie drogi występują) i się wleczesz nawet kilkanaście kilometrów w wężu.
volve - 13-01-2016, 13:57
apg2312 napisał/a: | Ja pisałem o ciężarowych, czy o osobówkach ? |
Pisałeś o ciężarowych, ale jeśli jadąc jednopasmówką samochodem osobowym spotkasz ciężarówkę jadącą przepisowo 70km/h i nie będziesz mógł przez dłuzszy odcinek wyprzedzić to również będziesz jechał 70km/h.
i9i napisał/a: | Wybacz Adam, ale Rafał ma racją, trafisz na trzy ciężarówki na jednopasmówce (po za Śląskiem praktycznie tylko takie drogi występują) i się wleczesz nawet kilkanaście kilometrów w wężu. |
Rafał ? Co do reszty się zgadzam (no może poza tym występowaniem jednopasmówek - jest coraz lepiej).
robertdg - 13-01-2016, 14:03
i9i napisał/a: | Mogą to być długie na ostatnią chwilę, teraz to już tylko dywagacje. Ewidentnie kierowca cysterny Fiata nie widział albo nie zauważył, bo specjalnie mu drogi nie zajechał raczej. | Nieraz byłem w podobnej sytuacji, uwierz - uzycie długich świateł, klaksonu, czy jakiegokolwiek sygnału chyba się nawet nie znajduje na liście myśli kierowcy starającego się uchronić przed kolizją z autem cięzarowym, dodaj do tego czynniki typu prędkośc, chwila ujawnienia się obiektu, etc. Nie wykluczam tego co piszesz, ale to musiałby byc naprawde zły nawyk
Może znajomy Ci widok:
https://youtu.be/dexMwP8FFuA?t=411
Zawodowiec autobusem na tempomacie - nie zredukuje prędkości, bo tempo, spalanie, czas, etc
apg2312 - 13-01-2016, 15:01
i9i napisał/a: | A ja uważam, że każdy ma prawo wyprzedzić. |
No i efekt takiego "prawa do wyprzedzania" widać na filmiku, o którym jest dyskusja. Duży może więcej ?
Wiesz, nie wiem, czy to prawda, ale od kilku lat co jakiś czas na necie pojawiają się "przecieki" ze szkoleń kierowców TIR-ów. Wyraźnie tam mówią - przy jeździe na czołówkę TIR ma nie ustępować, ustąpić ma kierowca samochodu osobowego. A w razie kraksy kierowca TIRa ma tylko podciągnąć nogi, wtedy wychodzi z czołówki cało.
i9i napisał/a: | Nawet jak jeden TIR jedzie na autobanie kilometr na godzinę szybciej to nie trwa to więcej jak minutę |
Dołóż, bo masz z czego. Jak trafisz na zabawy kierowców TIRów, to ładnych kilkanaście km pojedziesz sobie w sznureczku za bawiącymi się kierowcami ciężarówek.
http://www.tvn24.pl/wrocl...ade,425218.html
http://www.tvn24.pl/lodz,...row,524673.html
Tu popatrz sobie, jak to wygląda.
https://www.youtube.com/watch?v=H1JkQjPjoDU
A jak wyprzedzanych jest nie jedna, ale sznur 4, 5 czy 6 TIRów ? Dalej trwa to minutę ?
https://www.youtube.com/watch?v=Wg_XzJUQe30
Zauważ, że nawet urzędy dostrzegły w tym problem, i GDDKiA wprowadziła w lecie ubiegłego roku na niektórych odcinkach autostrady A2 czasowy niestety zakaz wyprzedzania przez samochody ciężarowe.
Krzyzak - 14-01-2016, 21:40
Mnie denerwują rowerzyści, którzy tamują ruch na drodze, którą codziennie jeżdżę.
Jeszcze w przypadku osobówki nie jest źle, problem zaczyna się gdy np. ciężarówka chce go wyprzedzić i oczywiście nie może, więc wlecze się za tym rowerzystą przez kilka km. Są to niemal zawsze te same osoby, które nie wiedzą do czego służy ścieżka rowerowa położona 3 metry od rzeczonej drogi wojewódzkiej...
Mam nadzieję, że kiedyś któryś z nich polegnie ku chwale swojej głupoty i reszta będzie jeździć jak należy.
Olivia - 14-01-2016, 22:47
Co poniektórzy nakręcają się na kierowców zawodowych jak dziennikarze "Faktu" czy innych poczytnych pisadeł. Zobaczcie sobie na YT serię filmików "Polskie Drogi" tam aż tak często te ciężarówki czy autokary nie uczestniczą w zdarzeniach. Niektóre osoby wypowiadające się w tym temacie piszą tak jakby ten kierowca cysterny specjalnie chciał doprowadzić do nieszczęścia. A prawdę powiedziawszy wygląda to zupełnie inaczej.
Kierowca zestawu sygnalizuje chęć wyprzedzania i wykonuje manewr którego efekt kończy się tragedią. Zastanawiający jest fakt że kierowca cysterny w ogóle tego auta nie zauważył. Więc możliwe że kierowca osobówki nie miała włączonych świateł lub wyjechał z prawej strony (droga podporządkowana) lub sam wykonywał manewr wyprzedzania, np. pojazdu wolnobieżnego. Nie poznaję akurat tego odcinka drogi pomimo tego że DK 61 na pewnej jej części dość często się poruszam.
Tutaj mamy tragedię kilku osób, m in. rodziny osoby która zginęła i kierowcy samochodu ciężarowego ponieważ już do końca swojego życia będzie wiedział co zrobił oraz również jego rodziny. Nad tym warto się zastanowić a nie jeszcze hejtować i skazywać kogoś od razu na szafot.
Cytat: | No i efekt takiego "prawa do wyprzedzania" widać na filmiku, o którym jest dyskusja. Duży może więcej ?
Wiesz, nie wiem, czy to prawda, ale od kilku lat co jakiś czas na necie pojawiają się "przecieki" ze szkoleń kierowców TIR-ów. Wyraźnie tam mówią - przy jeździe na czołówkę TIR ma nie ustępować, ustąpić ma kierowca samochodu osobowego. A w razie kraksy kierowca TIRa ma tylko podciągnąć nogi, wtedy wychodzi z czołówki cało. |
A ja uważam że pomimo oglądnięcia urywku w telewizji o jakimś tam szkoleniu dałeś się w prosty sposób zmanipulować według zasady :"Jedzie TIR zabójca". Gdybyś wykazał się choćby małą ilością chęci i zdrowego myślenia doszedł byś do tego samego wniosku co wycięta wypowiedź tego instruktora. Jego cała wypowiedź dotyczyła sytuacji gdy to samochód osobowy popełni błąd przy wyprzedzaniu i to jego kierowca znajdzie się po złej stronie jezdni. Przekaz jest jasny, jeżeli wieziesz ładunek czy ludzi, pojazdem mało manewrowym lepiej jest starać się zmniejszyć prędkość do jak najmniejszej i co najważniejsze jechać swoim pasem (jeżeli nie ma możliwości bezpiecznego ominięcia przeszkody) ponieważ w razie gwałtownego manewru, może zdołasz ominąć tego z naprzeciwka ale efekt bezwładności pojazdu ciężarowego jest tak duży że na ogół go już nie opanujesz i możesz doprowadzić do jeszcze większej tragedii.
To samo tyczy się gdy przed nasz pojazd wtargnie nagle zwierzyna. Najlepszy sposób, jeżeli oczywiście prędkość jest wysoka i każdy gwałtowny manewr skończy się źle, najlepiej jest po prostu starać się zmniejszyć skutki uderzenia. Ponieważ cmentarze są pełnie tych co chcieli ominąć sarnę, dzika itd. ale skutkowało to jedynie tragedią.
Ale skąd możesz o tym wiedzieć, prawda ?
Cytat: | Dołóż, bo masz z czego. Jak trafisz na zabawy kierowców TIRów, to ładnych kilkanaście km pojedziesz sobie w sznureczku za bawiącymi się kierowcami ciężarówek. |
I co się takiego strasznego stanie jak te 2-3 km pojedziesz za tymi ciężarówkami, korona z głowy spadnie ? Wyprzedzą a ty wyprzedzisz ich. Poza tym kilkanaście kilometrów to jest co najmniej 10 km. Dużo jeżdżę bo około 6-8 tyś. km w miesiącu z czego minimum 4 tyś. km po Polsce i w życiu nie widziałam czegoś takiego aby samochody ciężarowe wyprzedzały się dłużej niżeli 90 - 100 sekund. I mam tutaj na myśli gdzie jeden lub nawet dwa zestawy ciężarowe wyprzedzają jednym ciągiem 3,4 zestawy (co się dzieje na ogół tylko na podjazdach z dużą różnicą prędkości między wyprzedzanymi pojazdami).
|
|
|