Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
gulgulq - 01-02-2019, 12:45
Ja na rondach generalnie jadę z mega czujnością i praktycznie noga na hamulec. Non stop mam przypadki że ktoś mi wyjedzie (nawet jak wrzucę lewy kierunek sygnalizując zawrotkę) albo zajedzie drogę w stylu: zjeżdżam z ronda z lewego pasa a pcham się na wewnętrzny na odchodzącej.
RalfPi - 02-02-2019, 08:53
Bzyk_R1 napisał/a: | RalfPi, jeżeli wykonujesz manewr wyprzedzania (spełniając wszystkie wymagania tego manewru) z maksymalną dopuszczalną prędkością to...sikaj na tych napinaczy z lewego pasa co jadą 200km/h |
Dziękuję za odpowiedź. Teoretycznie tak, ale oni naprawdę przeszkadzają, to raz, a dwa jadą niezgodnie z przepisami. Po 100-200km i dodatkowo jeszcze kolejnych 200 w DE zaczyna to naprawdę przeszkadzać. Może to moja prywatna obserwacja nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością, ale wydaje mi się, że u nas wielu kierowców jeździ lewym pasem, tak jakby nie wiedzieli, o tym co wyżej.
Kolejną sprawą jest to, że jak takiemu wjadę przed maskę - sprowadza się to do tego, że pomimo, że ma do mnie jakieś np. 100m, to i tak nim wyprzedzę TIRa, to gość ma taką nadwyżkę prędkośći (powiedzmy 80km/h, że i tak musi albo zdjąć nogę z gazu, albo delikatnie przychamować - to mruga mi światłami - jak ostrzegawczo, to pół biedy - też mu czasami odmrugnę, by czujność zachować, ale jak zwyczajnie zacznie świecić np. 2s, to człowieka nosi.
Jakie mam instrumenty do ukrócenia chamstwa na drodze?
Bzyk_R1 - 02-02-2019, 12:31
RalfPi, rozumiem Cię doskonale. Robię bardzo dużo kilometrów po autostradzie. Niestety mruganie długimi to jakaś choroba. Najczęściej takie zachowanie widuję na autostradowej obwodnicy Łodzi i Krakowa. Nie wiem czy kierowcy którzy tamtędy jadą, traktują autostradę jak tor gdzie można się wyszaleć i wrócić grzecznie do miasta? Czy używają jej okazjonalnie i nie mają pojęcia o zasadach ruchu jakie tam panują? Czy może nawyki z miasta przekładają wprost na autostradę? Przecież na kursie nie uczą zachowania na trasach szybkiego ruchu. Może na autostradzie da się jechać 5-10 metrów za zderzakiem? Dla mnie to piractwo i bandytyzm w czystej postaci. Chciałbym żeby raz pojechali ze mną i zobaczyli co zostaje z samochodu po kraksie z taką prędkością.
Inna sprawa jest taka że w moim jednym dostawczaku prędkość maksymalna to 120 km/h zdaję sobie sprawę że jadę wolniej niż można i to może frustrować tych na lewym pasie gdy chcę wyprzedzić. Ale to tylko 20 mniej, lekko noga z gazu i płynność zachowana, niestety nawet dostawczakiem trudno się wpisać na lewy pas. Co można zrobić?
Jeżeli jadę przepisowo, nie wymusiłem chamsko pierwszeństwa to po prostu kontynuuję wyprzedzanie z moją prędkością maksymalną. Jeżeli "napinacz" leci 200 i z kilometra mruga długimi, odpowiadam mu tylnym przeciwmgielnym. Jeżeli na długich próbuje mnie zepchnąć i wyprzedzić pasem zieleni to na chamstwo odpowiadam chamstwem, czyli wyprzedzam tira z prędkością 91km/h
Instrumenty do ukrócenia chamstwa?
Ja widzę trzy. Kamera z tyłu pojazdu, tłumaczenie na kursach/szkoleniach, przy kawie, w czasie każdego spotkania z ludźmi że puszka przed niczym nie chroni a życie jest jedno, i ostatnie zwiększenie kar. Nie może być tak że w Niemczech i na Słowacji jedziemy jak trusie jeden za drugim grzecznie i zważając na wszystkie znaki bo tam nas nie stać na wysokie mandaty a w Polsce jakoś to budżet domowy wytrzyma.
mkm - 02-02-2019, 12:50
Bzyk_R1 napisał/a: | Niestety mruganie długimi to jakaś choroba. Najczęściej takie zachowanie widuję na autostradowej obwodnicy Łodzi i Krakowa. Nie wiem czy kierowcy którzy tamtędy jadą, traktują autostradę jak tor gdzie można się wyszaleć i wrócić grzecznie do miasta? Czy używają jej okazjonalnie i nie mają pojęcia o zasadach ruchu jakie tam panują? Czy może nawyki z miasta przekładają wprost na autostradę? |
Bzyk_R1, okoliczne miejscowości rano pędzą spóźnione do pracy, a potem wieczorem mkną na złamanie karku do domu.
Drogę pokonują codziennie tak samo - jadą na pamięć.
Wystarczy, że projekt się nie zamknął, dziecko gorączkuje, biomet niekorzystny i masz dziwne lub chamskie zachowania na drodze.
krzychu - 02-02-2019, 13:51
Bzyk_R1 napisał/a: | ostatnie zwiększenie kar. |
Nie zwiększenie... Ale nieuchronność kary ma edukacyjny charakter. Jakby każdy miał kamerkę a policja robiła z nagrań użytek to by tyle cwaniaków nie było na drodze. Zapłacił by 3 mandaty a potem egzamin na prawko.... Kary są dobre tylko za mało ich jest nakładanych.
Bzyk_R1 - 02-02-2019, 14:10
krzychu, czy przekraczając granice nagle jesteś nagrywany i kontrolowany? Nie, w głowie siedzi zakorzenione przekonanie że tutaj trzeba jechać ostrożnie bo to kosztuje. Tak więc wyrobienie tego przekonania u nas też zaowocuje. I kamerki przestaną być potrzebne, bo one też mają wiele wad. Są kraje gdzie nie wolno używać kamerki a też jeździ się zgodnie z przepisami. Jak przestanieMY uważać drogę za swoją własność, a auto za fortecę i zacznieMY korzystać z drogi jak z dobrodziejstwa które ma nas bezpiecznie doprowadzić do celu to będzie lepiej.
mkm - 02-02-2019, 14:33
Donosy z kamer to kolejna głupota niestety zataczająca coraz szersze kręgi.
Każdy kto rejestruje jazdę powinien zacząć od siebie.
Proponuję odtworzyć sobie swoją jazdę, a potem podliczyć punkty karne (np z ostatnich 15minut) wg. zasad Kodeksu Ruchu Drogowego, a nie swojego "widzimisię".
Stopy, zielone strzałki, przekroczenia prędkości, wymuszenia... Po prawku w kwadrans.
robertdg - 02-02-2019, 18:34
RalfPi napisał/a: | jak takiemu wjadę przed maskę - sprowadza się to do tego, że pomimo, że ma do mnie jakieś np. 100m, to i tak nim wyprzedzę TIRa, to gość ma taką nadwyżkę prędkośći (powiedzmy 80km/h, że i tak musi albo zdjąć nogę z gazu, albo delikatnie przychamować - to mruga mi światłami | Jak on jedzie 200km/h, a Ty 120km/h, jak to okresliles ma do ciebie 100m i wjeżdzasz na jego pas, to uwierz jego najszybszy czas reakcji jedynie wplywa na to ze nie dochodzi do zderzenia. Uzasadniajac to w tempie ekspresowym, spogladasz w lusterko oceniasz odleglosc na 100metrów, zmieniasz pas a z jego 100metrów za toba przy predkosci 200km/h zrobilo sie 40metrów - oczywiscie i tak zidealizowalem wszelkie warunki czasowe.
krzychu napisał/a: | Jakby każdy miał kamerkę a policja robiła z nagrań użytek to by tyle cwaniaków nie było na drodze. Zapłacił by 3 mandaty a potem egzamin na prawko.... Kary są dobre tylko za mało ich jest nakładanych.
| Nie bądź naiwny, o ile jest to auto prywatne, to taka osoba bierze papuge i nie przynaje sie do winy, kierowcy nie musi podawac bo nie jest zobligowana do prowadzenia rejestru najmowania auta, w dodatku chroni ja prawo pod wieloma wzgledami. Ludzie sa bezczelni a takich przypadków to znam tyle ze cięzko zliczyć.
RalfPi - 02-02-2019, 20:15
Bzyk_R1 napisał/a: | Dla mnie to piractwo i bandytyzm w czystej postaci. |
Dla mnie też, dlatego się czasami wściekam na drodze, że pełno kowboi z rewolwerami kaliber 2.0 lub 3.0, a reakcja czy policji czy obywateli jakby żadna.
robertdg - co jak co, ale liczyć umiem. TIR ma długość z miejsce na wyprzedzania jakieś 60m.
Jeżeli jadę 140km/h, to mijam TIRa w 5.76s. Poza tym zazwyczaj robię taki manewr przysipeszając, więc w te kilka łądnych sekund zbiorę się do 150km/h. Z całym manewrem powiedzmy 6s. Droga do pokonania dla gościa, który leci za mną 200km/h jest o 100m dłuższą czyli 160m. Przy nadwyżce nad TIRem 110km/h pokonuje ją w 5.23s. Musi tylko ściągnąć nogę z gazu. Oczywiście zbliżanie się do mnie z taką prędkością jest niebezpieczne, bo nie wie kiedy zmienię pas ruchu.
Poza tym 100m jest tylko przykładem, a w dyskusji "nie o to, nie o to"
bzyk_R1 - zgodzę się z krzychem - zwalniamy, czy jedziemy bardziej przepisowo na granicy, bo wiemy, że problemy są nieuchronne "w razie w", a nie dlatego, że kara może być wysoka (bo niby i za co). Oczywiście druga sprawa to wysokość kary - jakby były odpowiednio wysokie, to z pewnością lufki kowboi by się trochę ochłodziły.
Poza tym rozmawiamy o rozwiązaniach systemowych, które w zasadzie już jakieś są i chyba mamy na nie mały wpływ (czy gorsze czy lepsze... chyba gorsze, bo nie brakuje kowboi na drogach - mam porównanie do Niemiec i tu ludzie naprawdę jeżdżą spokojnie na Autostradach). Mnie osobiście interesują dużo bardziej rozwiązania "oddolne".
mkm - co konkretnie sugerujesz zrobić? Jak reagować na łamanie przepisów?
Olivia - 02-02-2019, 21:35
Dla przeciętnego pracownika z Polski mandaty w Niemczech i na Słowacji są wysokie bo Polak mało zarabia. Ponadto to mandaty wystawiane w € czyli w pieniądzach w których Polak nie zarabia.
Co tyczy się samej Słowacji, mandaty mają jak we Francji a zarobki jak w Polsce. A co natomiast tyczy się Niemiec to mandaty nie mają tak wysokich w porównaniu do zarobków. Rzekłabym że to poziom Polski.
krzychu - 03-02-2019, 00:51
Bzyk_R1 napisał/a: | czy przekraczając granice nagle jesteś nagrywany i kontrolowany?
|
Nie, przekraczając granicę zmieniasz otoczenie. Ludzie innnaczej jeżdżą, nie wiesz na co możesz sobie pozwolić, jakie kary i jaka jest szansa na złapanie.... Ten wariat po polskiej stronie to cwaniak co myśli że oszuka system bo go zna. Za granicą już nie jest tego pewny....
Bzyk_R1 napisał/a: | kamerki przestaną być potrzebne |
To tylko przykład. Po prostu chodzi o to żeby kary nakładać często, a nie wysokie. A na razie mamy nielegalne pomiary prędkości, zamieszania z fotoradarami itd. itp.
robertdg - 04-02-2019, 07:12
RalfPi napisał/a: | co jak co, ale liczyć umiem. | Napisałem gdzieś że jest inaczej? RalfPi napisał/a: | TIR ma długość z miejsce na wyprzedzania jakieś 60m.
Jeżeli jadę 140km/h, to mijam TIRa w 5.76s. Poza tym zazwyczaj robię taki manewr przysipeszając, więc w te kilka łądnych sekund zbiorę się do 150km/h. Z całym manewrem powiedzmy 6s. Droga do pokonania dla gościa, który leci za mną 200km/h jest o 100m dłuższą czyli 160m. Przy nadwyżce nad TIRem 110km/h pokonuje ją w 5.23s. Musi tylko ściągnąć nogę z gazu. Oczywiście zbliżanie się do mnie z taką prędkością jest niebezpieczne, bo nie wie kiedy zmienię pas ruchu. | Przyjmujesz tak duzo optymistycznych warunków że brzmi to tak pieknie jak gdyby inni tak potrafili byłoby wspaniale. Niestety nie na tym clue programu polega - ludzie nie potrafia oceniac odleglosci, oceniac predkosci zblizajacego sie auta, własciwie uzywac lusterek w aucie, etc,. Nie mozesz zakładac ze inni uczestnicy ruchu drogowego sa tak samo dobrzy za fajera jak Ty. Wystarczy ze na ulamek sekundy podczas Twojego manewru ktos jadacy 200km/h spojrzy na tablice zegarów, zona mu odwróci uwage, etc - tragedia murowana. Teraz wyobraz sobie ze to nie samochód osoby tylko motocykl. Miej wiecej dystansu na drodze dla innych uczestnikow ruchu drogowego.
gulgulq - 04-02-2019, 07:37
Nie wiem czy u Was jest podobnie ale od jakiegoś roku regularnie jadąc do pracy mam akcje dmuchania w alkomat. Policja obstawia oba kierunki jazdy i dmuchają wszyscy. Powtarzają to około raz w miesiącu.
Krzyzak - 04-02-2019, 09:52
Na mojej lokalnej drodze, dojazdowej do Obwodnicy Trójmiasta - ostatnie badanie 12 lat temu, ogólnie rzadko tam bagiety widzę... Jeżdżę nią codziennie.
mkm - 04-02-2019, 21:37
RalfPi napisał/a: | mkm - co konkretnie sugerujesz zrobić? Jak reagować na łamanie przepisów? |
Jedyne co Ty możesz - to świecić przykładem.
Innych narzędzi nie masz.
Zaczniesz szeryfować - przybędzie szeryfów.
Wspominane tu "hamowania"/zapalanie świateł stopu było zawsze - wybuch nastąpił w ostatnich latach.
Blokowanie pasów przed zwężeniami. "Moda" ostatnich lat.
Dawniej coś takiego robił tylko "cham i prostak".
Teraz nawet matka jadąca z dziećmi.
Zgadzamy się wszyscy, że nauka jazdy w naszym kraju kuleje.
Poziom instruktorów - zastanawiająco niski.
Dokształcanie "po egzaminie"? Praktycznie nieistniejące.
Wzorce czerpiesz od innych, a jak dookoła tylko słyszysz rechot "ale chamowi dałem po hamplach", to w sytuacji krytycznej bez zastanowienia, odruchowo zrobisz to samo.
Co do "zachodu" - oni po prostu dużo dłużej uczyli się jeździć i mają nieporównywalnie lepszą infrastrukturę drogową.
Link do dróg niemieckich - to samo co u nas.
"Prawie"
Zwróćcie uwagę co dla autora jest naganne - patrząc na sytuacje z naszych dróg czasem trzeba się chwilę zastanawiać "co on chce? przecież to normalne".
https://www.youtube.com/watch?v=9TW_Lz9oRIY
|
|
|